Δύο χρόνια μεγάλων αλλαγών και εντατικής προετοιμασίας χρειάστηκε η ΔΕΗ για να γυρίσει σελίδα και να ανακτήσει το κύρος και την αξιοπιστία ενός μεγάλου ενεργειακού ομίλου, ξαναμπαίνοντας με αξιώσεις στα ραντάρ των μεγάλων επενδυτικών οίκων και των ξένων θεσμικών επενδυτών.
Χθες αιφνιδιαστικά και κάτω από άκρα μυστικότητα προετοιμασίας, το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας προχώρησε σε μια ιστορική απόφαση. Να διαθέσει το 17% των μετοχών που κατέχει στην Επιχείρηση το ΤΑΙΠΕΔ και το Υπερταμείο να παραμείνει κάτοχος της καταστατικής μειοψηφίας, διατηρώντας περίπου το 34% των μετοχών. Τις επόμενες μέρες θα φανεί με ποιους όρους θα γίνει η συναλλαγή, η οποία υπολογίζεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Νοέμβριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΤΑΙΠΕΔ, δεν θα ασκήσει τα δικαιώματά του στην αύξηση κεφαλαίου ώστε να αποχωρήσει από την μετοχική σύνθεση και να παραμείνει το Υπερταμείο με 34% προκειμένου να διατηρήσει αμετάβλητο το ποσοστό του δημοσίου ή όπως ανέφεραν χθες αρμόδιες πηγές να το «διαχειριστεί όπως νομίζει».
Η ΔΕΗ με τον τρόπο αυτό ανοίγει το δρόμο για την είσοδο στο μετοχικό της κεφάλαιο νέων μετόχων, που μπορεί να είναι από επενδυτικά fund μέχρι στρατηγικός επενδυτής.
Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα είναι συνολικού ύψους 750 εκατομμυρίων επιταχύνοντας ένα φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα που υπολογίζεται να φτάσει τα 8,4 δισεκατομμύρια έως το 2026.
Η ΔΕΗ ανοίγει στην πραγματικότητα ένα νέο μεγάλο κύκλο στην πορεία προς την ενεργειακή μετάβαση, αξιοποιώντας όλες τις πράσινες τεχνολογίες με έργα συνολικής δυναμικότητας 9,1 GW.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η επέκταση του επενδυτικού προγράμματος στο εξωτερικό, που αποτελεί την νέα μεγάλη πρόκληση για την οποία έχει προϊδεάσει από καιρό ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης.
Η επιχείρηση, ολοκληρώνοντας με επιτυχία τον πρώτο κύκλο ριζικού μετασχηματισμού της ετοιμάζεται να ανοίξει τα φτερά της στο εξωτερικό είτε μέσω της συμμετοχής της σε εταιρείες είτε μέσω εξαγορών και να καταστεί leader στην αγορά της ΝΑ Ευρώπης.
Όπως μάλιστα έλεγε ο κ. Στάσσης σε συνομιλητές του το προηγούμενο διάστημα ένας λόγος που η ΔΕΗ στόχευσε στην ταχεία ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης για το ΔΕΔΔΗΕ ήταν γιατί αποτελούσε ορόσημο για να ξεκινήσει η νέα φάση ανάπτυξης.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, μιλώντας χθες σε τηλεδιάσκεψη με την συμμετοχή 120 αναλυτών εξήγησε ότι τώρα είναι η κατάλληλη ευκαιρία για τη ΔΕΗ και για την χώρα.
Όπως τόνισε, η στροφή στις ΑΠΕ δίνει αξία στην εταιρεία, δημιουργεί ένα διαφορετικό μείγμα και απαντά στην εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και την αποτελεσματική διαχείριση των εισαγόμενων ανατιμήσεων στο ρεύμα.
Ο νέος σχεδιασμός αυξάνει την εγκατεστημένη ισχύ της ΔΕΗ στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σε 7,2 GW.
Με τον τρόπο αυτό η εταιρεία κάνει ένα μεγάλο άλμα αφού το 2026 στο ενεργειακό μείγμα δεν θα υπάρχει καθόλου λιγνίτης με τις ΑΠΕ να αντιπροσωπεύουν το 61% και μαζί με τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς το 73%.
Πρόκειται για μια ανάπτυξη με ισχυρό αποτύπωμα στον ισολογισμό της εταιρείας και στην λειτουργική κερδοφορία που προβλέπεται να φτάσει το 1,3 δισ. το 2024 και τα 1,7 δισ. το 2026. Το 35% του EBITDA θα προέρχεται από τις ΑΠΕ το 2024 ενώ το ποσοστό θα αυξηθεί στο 39% μέχρι το 2026.
Ερωτηθείς ο κ. Στάσσης για το ΔΕΔΔΗΕ, δήλωσε χθες στους αναλυτές ότι η ΔΕΗ θα διατηρήσει το 51% του μετοχικού κεφαλαίου, τον έλεγχο του Δ.Σ. και της διοίκησης του ΔΕΔΔΗΕ μετά την πώληση του 49% στην αυστραλιανή Macquarie και θα συνεχίσει να ενοποιεί τα αποτελέσματά του.
Η ΔΕΗ θα διορίζει τον διευθύνοντα σύμβουλο τον διευθυντή λειτουργιών και άλλα έξι μέλη του Δ.Σ. Η Macquarie από την πλευρά της θα επιλέγει τον διευθυντή οικονομικών υπηρεσιών και τέσσερα μέλη του Δ.Σ. Η συναλλαγή αναμένεται να κλείσει πριν το τέλος του 2021.
Αναφορικά με το μερίδιο στη λιανική, η διοίκηση της ΔΕΗ έθεσε ως στόχο να υποχωρήσει στο 51% μέχρι το 2024 με τη διατήρηση περίπου 5 εκατ. πελατών.
Διαβάστε ακόμη
ΕΝΦΙΑ: Πώς μπορείτε να αυξήσετε τις δόσεις από 6 μέχρι και σε… 24
MORE: «Κωδικός απογείωση» για τον νέο βραχίονα της Motor Oil