Καθοριστικό βήμα για να περάσει σε ένα άλλο αναπτυξιακό επίπεδο επιχειρεί εδώ και λίγο διάστημα η ελληνική αμυντική βιομηχανία προσπερνώντας νοοτροπίες και αντιλήψεις του παρελθόντος με το νεοσύστατο cluster που έχει δημιουργηθεί, με τον διακριτικό τίτλο «DefencEduNet».

Το cluster προέκυψε από την συμπόρευση ανάμεσα στον Σύνδεσμο Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ)  με Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα. Ουσιαστικά μια πρωτοβουλία που γίνεται ώστε να ενωθεί η παραγωγή της αμυντικής βιομηχανίας με την έρευνα που είναι τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα. Κάτι που αν και σε πολλές χώρες είναι δεδομένο (πχ Ισραήλ) για την Ελλάδα αποτελεί ακόμα πρωτοβουλία υπό εξέλιξη. Η σύμπραξη δηλαδή εταιρειών του αμυντικού τομέα με πανεπιστήμια ώστε μέσω της έρευνας να προκύψει νέο προϊόν – ακόμα και διττής χρήσης – το οποίο στη συνέχεια θα αναπτυχθεί και θα αξιοποιηθεί από τις Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και ευρύτερα.

Η ελληνική αμυντική βιομηχανία τα τελευταία χρόνια, μετά και την καταστροφική δεκαετή κρίση που της άφησε βαριά τραύματα, προσπαθεί με κάθε τρόπο να μπει σε αναπτυξιακή τροχιά κυρίως μέσω της εξωστρέφειας και των συνεργειών.

Παρά το γεγονός ότι η χώρα από το 1974 μέχρι σήμερα έχει δαπανήσει 200 με 300 δις. ευρώ σε εξοπλιστικά όπως υπολογίζουν επιχειρηματίες του κλάδου και δαπανούμε σταθερά πάνω από το 2% του ΑΕΠ για αμυντικές δαπάνες, έχοντας από τις πλέον ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις στην Ευρώπη οι αμυντικές εταιρείες δημόσιες και ιδιωτικές ουσιαστικά βρέθηκαν εκτός παιχνιδιού.

Τα δισεκατομμύρια της Ευρώπης για την Άμυνα

Είναι ενδεικτικό ότι η συμμετοχή των ελληνικών εταιρειών στα νυν εξοπλιστικά προγράμματα είναι κάτω από 5% όπως υπολογίζουν παράγοντες του κλάδου, ενώ ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας παραδέχτηκε ότι η συμβολή της αμυντικής βιομηχανίας στο ΑΕΠ της χώρας είναι μόλις 0,7%.

Με τις γεωπολιτικές εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή να είναι στο «κόκκινο» γίνεται μια συνολική προσπάθεια στην ΕΕ να ανοικοδομήσει για να μην πούμε να αναστήσει την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία εντάσσοντας πλέον στους προϋπολογισμούς των χωρών μέσω των διάφορων φορέων πολλά δις. ευρώ και ορίζοντας πλέον όπως όλα δείχνουν στην Κομισιόν και Επίτροπο Άμυνας. Η ΕΕ έχει αποφασίσει μόνο για την περίοδο 2021-2027 να χρηματοδοτήσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας EDF με το ποσό των 8 δισ. ευρώ.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που εκπρόσωποι του κλάδου βλέπουν ως χρυσή ευκαιρία τα όσα εξελίσσονται στην Ευρώπη για την ελληνική αμυντική βιομηχανία η οποία δεν πρέπει να χαθεί αλλά πρέπει να αντιμετωπιστεί με περισσότερη οργάνωση.

Άλλωστε προς αυτήν την κατεύθυνση του εντοπισμού των ελληνικών δυνατοτήτων στην αμυντική βιομηχανία συγκροτήθηκε πρόσφατα το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ) από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ώστε να συμβάλει στη δημιουργία ενός εγχώριου «οικοσυστήματος» αμυντικής καινοτομίας.

Τι είναι το DefencEduNet

Σε αυτά τα πλαίσια εντάσσεται και η σύσταση της μη κερδοσκοπικής εταιρείας DefencEduNet μεταξύ ΤΟΥ ΣΕΚΠΥ και πανεπιστημίων για την ανάπτυξη κοινών σχεδίων για καινοτόμα αμυντικά προϊόντα.

Σκοπός πρακτικά είναι να γίνει αυτό που κάνουν στον υπόλοιπο κόσμο εδώ και πάρα πολλά χρόνια και να παντρέψουν την παραγωγή της αμυντικής βιομηχανίας με την έρευνα που είναι τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα. Να μπορέσει επιτέλους να προχωρήσει η παραγωγή νέων ελληνικών προϊόντων και να συμμετέχουν σε αυτό που γίνεται σήμερα στην Ευρώπη μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας EDF που χρηματοδοτεί ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα.

Και τα προηγούμενα τρία χρόνια έδειξαν ότι μπορούν καθώς ελληνικές εταιρείες και οντότητες βρέθηκαν ψηλά στις λίστες των ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Ειδικότερα στα πρόσφατα προγράμματα EDF 2023, οι ελληνικές οντότητες όχι μόνο συμμετέχουν σε 28 από τα συνολικά 54 ερευνητικά προγράμματα, αλλά ηγούνται ως Coordinator σε 9 εξ’ αυτών. Από το 2021 συνολικά πάνω από 40 ελληνικές μικρομεσαίες εταιρείες έχουν μπει σε αυτά τα προγράμματα και αυτή η προσπάθεια θα επιχειρηθεί να γίνεται πλέον πιο οργανωμένα μέσω του DefencEduNet.

Γιατί όπως χαρακτηριστικά λένε παράγοντες του κλάδου οι ελληνικές εταιρείες είναι μικρομεσαίες και δεν μπορούν να έχουν δυνατό ερευνητικό τμήμα ενώ η ακαδημαϊκή κοινότητα που έχει αυτή τη δυνατότητα δεν έχει επαφή με την βιομηχανία και την ανάπτυξη προϊόντων οπότε να «παντρεύουμε» για να προχωρήσουμε ενωμένοι.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υπογραφής του Καταστατικού τον Απρίλιο το νεοσύστατο cluster, «DefencEduNet», ανακοίνωσε τον Ιούλιο την πρώτη συνεδρίαση του με τη συμμετοχή των ιδρυτικών μελών, στην οποία οριοθετήθηκαν οι πρώτες ενέργειες και μελλοντικές δράσεις του Cluster.

Στην πρώτη συνεδρίαση που διεξήχθη στις εγκαταστάσεις του ΕΚΕΤΑ στις 10 Ιουλίου 2024, συμμετείχαν τα ιδρυτικά μέλη του Cluster και συγκεκριμένα:
• ΣΕΚΠΥ
• Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
• Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας
• Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
• Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
• ΕΚΕΤΑ
• ThessINTEC SA
και οι εταιρείες
• BARRACUDA
• GLASSART
• FEAC ENGINEERING P.C
• ΑΠΕΛΛΑ, B & T Composites SA
• ΑΚΜΩΝ ΑΕ

Στην πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση, αποτυπώθηκε εκ νέου η δέσμευση και κοινή φιλοδοξία των ιδρυτικών μελών για ενίσχυση των δεσμών έρευνας και επιστήμης με τον ελληνικό, βιομηχανικό κλάδο της άμυνας και εν γένει με τις Ένοπλες Δυνάμεις, με σκοπό, η ελληνική αμυντική βιομηχανία να βρει τη θέσης που της αρμόζει στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι προς όφελος των Ενόπλων Δυνάμεων και του ελληνικού εν γένει βιομηχανικού παράγοντα, συμβάλλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο και στην ανάπτυξη της ελληνικής Οικονομίας.

Διαβάστε ακόμη:

Λογαριασµοί ρεύµατος: «Μαξιλαράκι» 30 εκατ. ευρώ για νέες επιδοτήσεις από Σεπτέμβριο

«Μηχανή χρήματος» για τον Όμιλο Heineken η Αθηναϊκή Ζυθοποιία

Στο κόκκινο η Μέση Ανατολή: Πάνω από 100 νεκροί σε βομβαρδισμό σχολείου στη Γάζα από το Ισραήλ (tweet)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ