search icon

Επιχειρήσεις

ΔΕΔΔΗΕ: Πρόβα τζενεράλε για την ιδιωτικοποίηση με market test για το επενδυτικό ενδιαφέρον

Άνοιξη η προκήρυξη του διαγωνισμού για την θυγατρική  της ΔΕΗ - Ο διαγωνισμός δεν θα γίνει από το ΤΑΙΠΕΔ αλλά απευθείας από την ΔΕΗ και τους συμβούλους που έχει προσλάβει, στα πρότυπα της πώλησης του ΑΔΜΗΕ

Μέσα στο α΄τρίμηνο του 2021 αναμένεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την διάθεση του 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ, το οποίο αναμένεται να κινητοποιήσει το ενδιαφέρον ισχυρών διεθνών επενδυτών και funds.

Ο διαγωνισμός δεν θα γίνει από το ΤΑΙΠΕΔ αλλά απευθείας από την ΔΕΗ και τους συμβούλους που έχει προσλάβει, στα πρότυπα της πώλησης του ΑΔΜΗΕ.

Η αρχή εκτός απροόπτου θα γίνει μέσα στον επόμενο μήνα, όπου προβλέπεται να ξεκινήσει από τον σύμβουλο της ΔΕΗ, την Goldman Sachs η προετοιμασία του διαγωνισμού και η διενέργεια market test από το οποίο θα διαφανεί ποιοι πραγματικά ενδιαφέρονται για το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ Το χρονοδιάγραμμα αυτό έχει χαραχθεί από τα τέλη Αυγούστου ωστόσο η πιστή υλοποίησή του θα εξαρτηθεί και από την πορεία της πανδημίας, η οποία ενδέχεται να προκαλέσει καθυστερήσεις κυρίως στο στάδιο της υποβολής δεσμευτικών προσφορών.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης είχε δηλώσει προ εβδομάδων ότι στόχος είναι να εκκινήσουν οι διαδικασίες της ιδιωτικοποίησης  εντός Νοεμβρίου ώστε την Άνοιξη να υπάρχει προτιμητέος επενδυτής. Αποκλείσεις, όπως όλα δείχνουν θα υπάρξουν στο χρονοδιάγραμμα.

Εκκρεμότητα άλλωστε του διαγωνισμού παραμένει ο καθορισμός του ρυθμιστικού πλαισίου για τον Διαχειριστή. Πρόσφατη  νομοθετική ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα στη ρυθμιστική αρχή ενέργειας (ΡΑΕ) να εκδώσει μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου 2020 την απόφαση για τη μεθοδολογία υπολογισμού του απαιτούμενου εσόδου που εισπράττει ο διαχειριστής για τη χρήση του δικτύου, για τη ρυθμιστική περίοδο 2021-2024. Περαιτέρω, δίνεται η δυνατότητα στη ΡΑΕ να καθορίσει μέχρι και τα τέλη Δεκεμβρίου και κατόπιν εισήγησης του ΔΕΔΔΗΕ, την απόδοση κεφαλαίου.

Ο ΔΕΔΔΗΕ είναι ο μόνος διαχειριστής στην αγορά που μέχρι σήμερα δεν είχε ρυθμιστικό πλαίσιο (όπως αντίστοιχα ο ΑΔΜΗΕ και ο ΔΕΣΦΑ), με το οποίο να καθορίζεται το μέσο σταθμικό κόστος κεφαλαίου (WACC). Αυτό είναι κάτι που θα βοηθήσει τους υποψήφιους επενδυτές να γνωρίζουν την αποδοτικότητα των επενδύσεων στο δίκτυο διανομής τα επόμενα χρόνια και κατ΄επέκταση να καταρτίσουν τις προσφορές τους.

Η λογιστική αξία του ΔΕΔΔΗΕ, υπολογίζεται σε 3,5 δις. ευρώ με ένα δίκτυο διανομής συνολικής έκτασης 240 χιλιομέτρων σε όλη την ελληνική επικράτεια. Ωστόσο η θυγατρική της ΔΕΗ, δέχτηκε ισχυρό πλήγμα στον εκσυγχρονισμό του τα προηγούμενα χρόνια λόγω των δισεπίλυτων οικονομικών προβλημάτων της μητρικής εταιρείας.

Είναι ο μόνος διαχειριστής δικτύου διανομής στην ΕΕ, του οποίου τα τελευταία 5 χρόνια, μειώθηκε η αξία των παγίων. Με την έγκριση του ρυθμιστικού πλαισίου, θα μπορέσει να προχωρήσει και ο μετασχηματισμός της εταιρείας με αύξηση των επενδύσεων στα 350 έως 400 εκ. ευρώ και με τη πρόσληψη 1.000 εργαζομένων σε όλη τη χώρα για να καλυφθούν τα μεγάλα κενά σε τεχνικό προσωπικό.

 

Exit mobile version