search icon

Επιχειρήσεις

ΔΕΔΔHΕ: Αύριο εγκρίνεται από το ΔΣ της ΔΕΗ η λίστα με τα επενδυτικά σχήματα

Κόντρα στην πανδημία η πώληση του 49% της θυγατρικής της ΔΕΗ - Ποιοι μένουν, ποιοι φεύγουν

Στην ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ έως  τα τέλη του καλοκαιριού στοχεύει η ΔΕΗ, για να κλείσει το μεγάλο κεφάλαιο της εισόδου στρατηγικού επενδυτή στην θυγατρική της, που άνοιξε σχεδόν παράλληλα με την υλοποίηση του σχεδίου εξυγίανσης το καλοκαίρι του 2019.

Ο διαγωνισμός έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον κορυφαίων επενδυτικών οίκων του πλανήτη, γεγονός για το οποίο εκφράζεται η αισιοδοξία ότι αναπτύσσεται ισχυρός ανταγωνισμός ώστε να επιτευχθεί και ένα υψηλό τίμημα.

Η ιδιωτικοποίηση της εταιρείας φαίνεται να προχωρεί κόντρα στις καθυστερήσεις που φέρνει η κλιμάκωση της πανδημίας σε όλους τους άλλους ενεργειακούς διαγωνισμούς, με στόχο η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών να γίνει στις αρχές του καλοκαιριού.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ καλείται να εγκρίνει αύριο Τρίτη 6 Απριλίου την short list για την πώληση του 49% της εταιρείας που έχουν καταρτίσει οι σύμβουλοι ιδιωτικοποίησης, Goldman Sachs και Eurobank. Εκτός απροόπτου στην επόμενη φάση για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών θα περάσουν και τα 9 από τα 11 επενδυτικά σχήματα, καθώς στο διαγωνισμό δεν θα συνεχίσουν οι τρεις κινεζικές εταιρείες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον αλλά αποκλείει η ίδια η προκήρυξη του διαγωνισμού λόγω σύγκρουσης συμφερόντων. Γραφειοκρατικής φύσης δυσκολίες που αντιμετώπιζε τις προηγούμενες μέρες ένας από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες, δεν αποκλείεται να ξεπεραστούν.

Οι κινεζικές εταιρείες που φαίνεται να μένουν εκτός της επόμενης φάσης του διαγωνισμού, είναι η κοινοπραξία China South Power Grid – China Three Gorges, που έχει κατασκευάσει στην Κίνα το μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό φράγμα του κόσμου, και η εταιρεία Guangzhou Power. 

Από την διαδικασία αναφέρεται ρητά στην προκήρυξη ότι αποκλείονται λόγω ασυμβατότητας με το διαγωνισμό, μέτοχοι της State Grid  (κατέχει το 24% του ΑΔΜΗΕ), η οποία ελέγχεται με την σειρά της από το κινεζικό δημόσιο όπως αντίστοιχα και οι τρεις εταιρείες που συμμετέχουν στο διαγωνισμό.

Το ενδιαφέρον για το ΔΕΔΔΗΕ προέρχεται όπως άλλωστε αναμενόταν, αποκλειστικά από επενδυτικά fund, τα οποία αποσκοπούν στις υψηλές αποδόσεις που προσφέρουν τα έργα αυτά. Δεν είναι τυχαίο ότι στο διαγωνισμό έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από επενδυτές που έχουν τοποθετηθεί σε αντίστοιχα πρότζεκτ για πάνω από δύο δεκαετίες και όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, ανήκουν στην κατηγορία των επενδυτών με επενδυτικό ορίζοντα 15ετίας.

Πληροφορίες μάλιστα δεν αποκλείουν να υπάρξει συνεργασία στο επόμενο στάδιο μεταξύ των υποψηφίων και στην τελική κούρσα να εμφανιστούν πολύ λιγότερα σχήματα.

Στους ενδιαφερόμενους για το διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ έχουν δώσει το παρόν: το αμερικανικό fund KKR, η Blackrock, η Macquarie, το γαλλικό επενδυτικό κεφάλαιο Ardian, η First State Investment, το αμερικανικό CVC, που πρόσφατα έκλεισε τη συμφωνία για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής, το ιταλικό fund υποδομών F2I, και το επίσης αμερικανικό fund Οak Hill Advisors.

Με βάση το πενταετές business plan της ΔΕΗ, στο δίκτυο διανομής σχεδιάζονται επενδύσεις ύψους 2,3 δισ. ευρώ για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της υποδομής αλλά και για το μεγάλο project της εγκατάστασης των 7,5 εκατ. έξυπνων μετρητών.

Προτεραιότητα που ανέδειξε και η κακοκαιρία του Φεβρουαρίου είναι να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες υπογειοποίησης του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ. Όπως ανακοίνωσε τις προηγούμενες μέρες  η πολιτική ηγεσία, στόχος είναι να ξεκινήσουν τον Ιούνιο τα έργα υπογειοποίησης των εναέριων γραμμών μέσης τάσης.

Η αρχή προβλέπεται να γίνει από το Τατόι αλλά οι υπογειοποιήσεις θα επεκταθούν σταδιακά σε όλη τη χώρα, καθώς στην Ελλάδα το υπόγειο τμήμα του δικτύου διανομής αγγίζει μόλις το 10%, τη στιγμή που στις υπόλοιπες περιοχές της Ευρώπης φτάνει το 50%.

Σήμερα, η ρυθμιζόμενη περιουσιακή βάση του ΔΕΔΔΗΕ ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ, με την εταιρεία να διαθέτει δίκτυα μήκους 242.000 χλμ, εξυπηρετώντας 6,5 εκατομμύρια καταναλωτές.

Διαβάστε ακόμη:

Νέα ενίσχυση για τις επιχειρήσεις που μένουν κλειστές και τον Απρίλιο

Ανεβάζει ρολά η αγορά: Ελπίζουν οι μικροί, διστάζουν οι μεγάλοι

Το εργασιακό νομοσχέδιο και οι αντιδράσεις

Exit mobile version