Εχουν περάσει περίπου τρία χρόνια από τότε ο κ. Νίκος Καραμούζης ενεργοποίησε το σχέδιο του για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου Ομίλου που θα ηγηθεί στον κατακερματισμένο χώρο του Facility Management. Η συγκρότηση του Ομίλου Cordia μέσα από τις διαδοχικές εξαγορές εκ μέρους του SMERC της άλλοτε Engie Hellas, του πλειοψηφικού πακέτου της ESA Security Solutions ΑΕ, εταιρείας leader στο χώρο της ασφάλειας με συμμέτοχο το Latco Family Office, της εταιρείας καθαρισμού Skymar και φέτος της Imagin, επίσης εταιρείας καθαρισμού, εκτός του ότι δημιούργησε ένα σχήμα που καλύπτει σχεδόν το σύνολο των υπηρεσιών που χρειάζεται ένα κτίριο, μια δομή κοκ (τεχνική συντήρηση, υπηρεσίες καθαρισμού, υπηρεσίες φύλαξης κοκ), έχει ενεργοποιήσει τεκτονικές αλλαγές προκαλώντας έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον.
Προς το παρόν ο πήχης των πωλήσεων για τον νεοσυσταθέν Όμιλο έχει τοποθετηθεί στα 150 εκατ. ευρώ, όπως εξηγούσε η διοικητική ομάδα την περασμένη άνοιξη όταν παρουσία του κ. Καραμούζη και των ανθρώπων του SMERC επιχείρησαν να ανοίξουν τα χαρτιά τους.
Ένα επίπεδο πάντως που δεν απέχει και πάρα πολύ μιας και χωρίς να υπολογίζονται οι επιδόσεις της Imagin, ο κύκλος εργασιών του Ομίλου το 2023 προσέγγισε τα 110 εκατ. ευρώ. Οργανική ανάπτυξη και εξαγορές είναι κεντρικά στοιχεία του “μενού” ενώ αξιοσημείωτη είναι η επέκταση που επιχειρείται στη λιανική μέσω της διάθεσης προϊόντων ασφαλείας αλλά και υπηρεσιών σε πρώτη φάση αποκλειστικά μέσω του δικτύου καταστημάτων Γερμανός!
Το 2023, ο Όμιλος Cordia κατά δήλωση της διοικητικής ομάδας, μιας και τα αποτελέσματα των εταιρειών δεν ενοποιούνται ακόμα, παρουσίασε κύκλο εργασιών 107 εκατ. ευρώ, ενώ σε ό,τι αφορά την κερδοφορία, το EBITDA του ομίλου διαμορφώνεται σε περίπου 6 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη φτάνουν σχεδόν τα 3 εκατ. ευρώ.
Ο καθαρός κύκλος εργασιών της Cordia ήταν για το 2023 24,86 εκατ. ευρώ, από 21,42 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα αυξήθηκαν τα προ τόκων και φόρων αποτελέσματα στα 556 χιλ. ευρώ περίπου, από 181 χιλ. ευρώ ένα χρόνο πριν, και τα καθαρά κέρδη στα 347 χιλ. ευρώ από 150 χιλ. ευρώ.
Σημειώνεται πως το τελικό αποτέλεσμα επηρεάστηκε και από τα έξοδα εξαγοράς ποσοστού 66,80% των μετοχών της εταιρίας ESA Security Solutions ΑΕ και την εξαγορά του συνόλου (100%) των μεριδίων της εταιρίας καθαρισμού ΣΚΑΙ ΜΑΡ Μ.ΕΠΕ
Την ίδια ώρα οι πωλήσεις της ESA Security Systems αυξήθηκαν κατά 13,74% το 2023 φθάνοντας τα 78,26 εκατ. ευρώ, από 68,81 εκατ. ευρώ κυρίως χάρη στην αύξηση ζήτησης για αεροπορική φύλαξη στα αεροδρόμια της Fraport και στην ενσωμάτωση της αεροπορικής φύλαξης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (AIA) στα αποτελέσματα της εταιρίας.
Ως αποτέλεσμα η εταιρεία κατέγραψε EBITDA στα επίπεδα των 4,10 εκατ και κερδοφορία Προ Φόρων της τάξης των Ευρώ 2,42 εκατ. Το τελικό αποτέλεσμα πάντως ήταν οριακά χειρότερο από πέρυσι με τα κέρδη μετά τους φόρους να διαμορφώνονται στα 1,68 εκατ. ευρώ από 1,78 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν.
Ο μέσος αριθμός των εργαζομένων που απασχολούνται υπό καθεστώς πλήρους απασχόλησης στην ESA Security ανέρχεται σε 3.291, από 3.058 το 2022. Στην Cordia απασχολήθηκαν με σχέση εξαρτημένης εργασίας στη χρήση που πέρασε 243 άτομα προσωπικού. Το σύνολο των ενεργών υπαλλήλων κατά την 31 Δεκεμβρίου 2023, διαμορφώθηκε σε 211 άτομα (31 Δεκεμβρίου 2022: 177 άτομα).
Η Cordia A.E. δραστηριοποιείται στην Ελλάδα στους τομείς της ανάληψης και εκτέλεσης συμβάσεων παροχής ενεργειακών και περιβαλλοντικών υπηρεσιών, καθώς και ολοκληρωμένων υπηρεσιών συντήρησης, λειτουργίας και διαχείρισης εγκαταστάσεων (Facility Management) στα πλαίσια των οποίων περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και εργασίες κάθε είδους συντήρησης, λειτουργίας, επίβλεψης, προμήθειας και πώλησης πάσης φύσεως ανταλλακτικών, υλικών και εξοπλισμού, καθώς και εμπορίας ειδών που είναι απαραίτητα στα πλαίσια της εκτέλεσης των παραπάνω συμβάσεων.
Επιπρόσθετα στους τομείς δραστηριότητας της Εταιρίας περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων ο σχεδιασμός και υλοποίηση ολοκληρωμένων λύσεων ενεργειακής και περιβαλλοντικής αποδοτικότηταKαραμούζηςς (energy performance contracts) για κτίρια και βιομηχανίες εξασφαλίζοντας παράλληλα και τη σχετική χρηματοδότηση
Στο χαρτοφυλάκιο πελατών του ομίλου ξεχωρίζουν το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, το Ελευθέριος Βενιζέλος, τα Attica Πολυκαταστήματα, η Helleniq Εnergy, η Vodafone, o Τιτάν, η Εθνική Τράπεζα, ο Σκλαβενίτης, ο ΟΠΑΠ, η Fraport, o OTE, το Hellinikon Experience Center κ.α.
Ο Ορκωτός στις οικονομικές καταστάσεις εφιστά προσοχή στην σημείωση 21 «Δεσμεύσεις και ενδεχόμενες υποχρεώσεις» επί των χρηματοοικονομικών καταστάσεων, όπου περιγράφονται ενδεχόμενες υποχρεώσεις της Εταιρείας από νομικές υποθέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και η έκβαση των οποίων την δεδομένη χρονική στιγμή είναι αβέβαιη.
«Η Εταιρία είχε συνάψει την 22-12-2016 Σύμβαση Παροχής Υπηρεσιών Συντήρησης με το ΚΠΙΣΝ ΑΕ. Κατά τη διάρκεια της συμβατικής σχέσης, ήτοι στις 05-12-2017, έγινε μερική καταγγελία της σύμβασης (ως προς τη συντήρηση του πρασίνου του Πάρκου του ΚΠΙΣΝ), ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει επιδοθεί αγωγή εις βάρος της Εταιρίας. Συνεπώς δεν μπορεί να προσδιοριστεί με σαφήνεια τυχόν αξίωση αποζημίωσης που ενδεχομένως πηγάζει από την από 22-12-2016 Σύμβαση Παροχής Υπηρεσιών Συντήρησης. Στις 02-12-2022 επιδόθηκε στην Εταιρία η ταυτήμερη αίτηση προς το αρμόδιο Διαιτητικό Δικαστήριο – αγωγή της εταιρίας ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΛΑΝΤΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ» και τον δ.τ. «ΦΥΤΟΤΕΧΝΙΚΗ Ο.Ε.», με την οποία αιτείται από την Εταιρία την καταβολή ποσού 3.003.900 €, που αντιστοιχεί στην συμβατικά καθορισθείσα αμοιβή της υπεργολάβου εταιρίας για τις υπηρεσίες συντήρησης πρασίνου του Πάρκου του ΚΠΙΣΝ για το χρονικό διάστημα από 06-12-2017 μέχρι και την λήξη της κύριας σύμβασης Με δεδομένη την πολυπλοκότητα των αναφυόμενων νομικών ζητημάτων, δεν είναι δυνατή η ασφαλής πρόβλεψη της αμετάκλητης δικαστικής διάγνωσης της διαφοράς».
Διαβάστε ακόμη
Στο στόχαστρο της Εφορίας οι TikTokers που… εισπράττουν
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ