search icon

Επιχειρήσεις

Χρονιά των deals το 2023 για τη SoftOne – Η στρατηγική και ο στόχος των 200+ εκατ. ευρώ

Τι φέρνει η εξαγορά της Sunsoft - Το επενδυτικό σερί και οι κινήσεις που εκτινάσσουν τα μεγέθη και οι προοπτικές του business software

Άλλη μια χρονιά σημαντικών εξελίξεων, σε όλους τους τομείς, θεωρείται το 2023 για την SoftOne.

Η νέα εξαγορά, του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Sunsoft, ηγέτιδας εταιρείας που εξειδικεύεται στην παραγωγή και εγκατάσταση προηγμένων πληροφοριακών συστημάτων για επιχειρήσεις εστίασης και φιλοξενίας, ήρθε να προστεθεί στο φετινό επενδυτικό «ντεμαράζ» του ομίλου και να διευρύνει ακόμα περισσότερο το «εκτόπισμά» του στην διεθνή τεχνολογική αγορά.

Από τις αρχές του περασμένου Ιουλίου, ο CEO Πάνος Μαρτίνης, είχε προαναγγείλει τα νέα deals («Κοιτάζουμε διαρκώς για εξαγορές, θα ακούσετε νέα ίσως και μέσα στο 2023. Έχουμε πάντα ανοικτά τα ραντάρ») και ο χρόνος δεν άργησε να τον επιβεβαιώσει.

Ήδη, εκείνες τις μέρες, η SoftOne, μέλος του Olympia Group, είχε πραγματοποιήσει άλλες δυο εξαγορές εντός του έτους: της AppSoft Software and Services Α.Ε. στο Ηράκλειο Κρήτης, η οποία δραστηριοποιείται στη διάθεση μηχανογραφικών λύσεων και προϊόντων business software και της QBS Retail & Logistics στην Ρουμανία, με φόντο το… νέο «El Dorado» για την πληροφορική και την περαιτέρω επέκτασή του ομίλου στα Βαλκάνια.

Προερχόταν δε, από ένα μεγαλύτερο σερί εξαγορών κατά την τελευταία πενταετία (αν συνυπολογισθούν αυτές των Impact, cosmoONE, Regate, Unisoft, Prosvasis), εκ των οποίων οι περισσότερες την περίοδο 2022-23.

Στην συνέχεια, μεσολάβησαν η ίδρυση και η έναρξη της λειτουργίας νέου υποκαταστήματος στην Κρήτη τον Οκτώβριο (σε μία εξαιρετικά κρίσιμη αγορά –όπως χαρακτηρίστηκε- που παρουσιάζει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης λόγω της ραγδαίας αύξησης του τουρισμού και των σημαντικών έργων που υλοποιούνται ή/και αναμένεται να υλοποιηθούν) και τον Σεπτέμβριο η στρατηγική επένδυση στην Global Sustain, αναγνωρισμένη εταιρεία συμβουλευτικών υπηρεσιών και λύσεων στο χώρο του ESG (Environmental, Social, Governance).

Μέσα από αυτή την κίνησή του, ο όμιλος συμφώνησε να αποκτήσει σημαντικό μέρος του μετοχικού κεφαλαίου της Global Sustain και να δημιουργήσουν μαζί μία νέα εταιρεία, εστιάζοντας στη δημιουργία πλατφορμών ESG με στόχο την αυτοματοποίηση στη συλλογή, αξιολόγηση και διαχείριση δεδομένων που αφορούν πρακτικές περιβαλλοντικής, κοινωνικής και εταιρικής διακυβέρνησης.

Δυναμική είσοδος

Με το deal για την Sunsoft, τώρα, σε άλλη μεγάλη φετινή στρατηγική επένδυσή της, η SoftOne, ως κορυφαίος πάροχος cloud-based business software στην Ελλάδα και τη ΝΑ Ευρώπη, πετυχαίνει δυναμική είσοδο, σε έναν από τους πλέον σημαντικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, όπως αναφέρει.

Σύμφωνα με την διοίκηση, με τη νέα αυτή εξαγορά, η εταιρεία θα αξιοποιήσει τις εμπορικές ευκαιρίες που απορρέουν τόσο από τις ισχυρές αναπτυξιακές προοπτικές της Ho.Re.Ca, όσο και από τις προκλήσεις που φέρνει η ανάγκη του Ψηφιακού Μετασχηματισμού των επιχειρήσεων του κλάδου.

Επισημαίνεται, ακόμα, ότι η βαθιά εξειδίκευση και γνώση της αγοράς της Sunsoft και η ισχυρή τεχνογνωσία του ομίλου SoftOne στο cloud computing, συνθέτουν ένα εύρος τεχνολογικών και εμπορικών συνεργειών, θέτοντας τις βάσεις για την παροχή μιας ισχυρής πρότασης που ανταποκρίνεται στις νέες και αυξανόμενες απαιτήσεις του κλάδου, όπως η διασύνδεση ταμειακών και POS, η εφαρμογή ηλεκτρονικής τιμολόγησης και αυτόματης ενημέρωσης των myDATA, η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας κ.ά.

Βέβαιο είναι ότι ο ελληνικός όμιλος πληροφορικής συνεχίζει τις στοχευμένες εξαγορές του εντός ή εκτός συνόρων και θα επιδιώξει την είσοδό του σε νέες αγορές, με το βλέμμα προς τη ΝΑ Ευρώπη.

Ως προς την φιλοσοφία αυτών των κινήσεων, έχει αναφερθεί ότι αξιολογούνται εξαγορές με κοινό παρονομαστή την προϊοντική συνέργεια και όχι την απόκτηση δραστηριότητας που απλώς αποφέρει έσοδα. Η οργανική ανάπτυξη αντιπροσωπεύει άλλωστε το 58% της αύξησης των εσόδων του 2023 για τη SoftOne, όπως είχε τονιστεί το καλοκαίρι.

Πριν από μερικά 24ωρα δε, ανακοίνωσε και τη συνεργασία της με τη Workable, μια συμμαχία στους χώρους του cloud business software και recruitment software.

Υπερδιπλασιασμός μεγέθους

Ο πήχης των φετινών πωλήσεων έχει τοποθετηθεί κοντά στο όριο των 50 εκατ. ευρώ ή και πάνω από αυτό, δια στόματος του Πάνου Μαρτίνη, με πρόβλεψη για EBITDA 12,8 εκατ. ευρώ, θέτοντας τις βάσεις για ακόμη πιο ισχυρή ανάπτυξη το 2024.

Το 2022, παρουσίασαν σημαντική άνοδο, για άλλη μία χρονιά, όλοι οι δείκτες απόδοσης του ομίλου, συμπεριλαμβανομένων του κύκλου εργασιών που αυξήθηκε κατά +40,7% ( 36,2 εκατ. ευρώ) και της κερδοφορίας EBITDA με αύξηση +33% (8,3 εκατ. ευρώ.).

Η εκτιμώμενη παραγόμενη αξία του οικοσυστήματος της SoftOne, με επίκεντρο τα προϊόντα της, υπολογίζεται ότι θα αυξηθεί το 2023 σε 120+ εκατ. ευρώ, από 89+ εκατ. ευρώ το 2022 και άνω των 200 εκατ. ευρώ έως το 2026.

Πρόκειται, ουσιαστικά, για τον υπερδιπλασιασμό του μεγέθους της μέσα σε μια τετραετία, με μεγαλύτερες προοπτικές για το μέλλον, αν ληφθεί υπόψη η πρόβλεψη στελέχους του ομίλου με εμπειρικά κριτήρια για τριπλασιασμό της εγχώριας αγοράς του business software από 300-400 εκατ. ευρώ σε μια 5ετία, ίσως και πάνω από το «φράγμα» του 1 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα (6,5 εκατ. ευρώ το 2021, 7,7 εκατ. ευρώ το 2022, 9,5 εκατ. ευρώ το 2023), διασφαλίζουν την απαραίτητη κεφαλαιακή επάρκεια και βοηθούν τον όμιλο να επενδύει τα κέρδη του στην ανάπτυξη νέων προϊόντων.

Αριθμοί οι οποίοι συνάδουν με τους ρυθμούς ανάπτυξης ενός ιδιαίτερα ισχυρού ομίλου εταιρειών business λογισμικού στην Ελλάδα, ο οποίος περιλαμβάνει 6 κορυφαία brands (SoftOne, Unisoft, Prosvasis, Regate, Impact και cosmoONE), με περισσότερους από 600 εργαζόμενους και ένα διευρυμένο δίκτυο 600+ συνεργατών, εξυπηρετώντας αποτελεσματικά μία συνεχώς αυξανόμενη βάση 75.000 και πλέον πελατών σε 4 χώρες (Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία, Ρουμανία), αναπτύσσοντας σύγχρονα προϊόντα, cloud υπηρεσίες και λύσεις Enterprise Mobility για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό των σημερινών επιχειρήσεων.

Μεγάλο δείκτη μεγέθους αποτελούν οι επιδόσεις στον τομέα της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, καθώς έχουν εκδοθεί πολλές δεκάδες εκατ. παραστατικών από την υπηρεσία Einvoicing.

Εκτιμάται ότι η συμμετοχή των cloud υπηρεσιών θα εκτιναχθεί στο 57% το 2023 (αύξηση +64%), ενώ τα επαναλαμβανόμενα έσοδα (recurring revenue) ξεπέρασαν το 75% του συνολικού κύκλου εργασιών, επιβραβεύοντας πρακτικά τη διαχρονική επένδυση του ομίλου στο cloud και το μοντέλο Software-as-a-Service (SaaS).

Οι άξονες ανάπτυξης

Η διοίκηση της SoftOne δεν δηλώνει ενδιαφέρον για δημόσια έργα («είμαστε προϊοντική εταιρεία») και καθιστά ξεκάθαρο ότι το Ταμείο Ανάκαμψης ωφελεί τον όμιλο έμμεσα στον βαθμό που οι πόροι του επιδοτούν τις επιχειρήσεις για να κάνουν επενδύσεις στην ψηφιακή τους μετάβαση.

Την στρατηγική του οργανισμού ο κ. Μαρτίνης έχει συνοψίσει σε 6 άξονες ανάπτυξης:

Υπενθυμίζεται, ότι το 2021 εισήλθε στην μετοχική σύνθεση του ομίλου, με ποσοστό 45%, ο Μάρκος Βερέμης, μαζί με διεθνή επενδυτικό όμιλο υπό τον Φρανκ Κοέν.

Υψηλόβαθμα στελέχη της SoftOne έχουν αρνηθεί κάθε σενάριο ενδεχόμενης εισαγωγής του ομίλου στο ελληνικό χρηματιστήριο ή σε κάποιο του εξωτερικού.

Διαβάστε ακόμη 

Τράπεζες: «Πόλεμος» για τα επιχειρηματικά δάνεια – Στο 1,5% το spread για το top 50 των εταιρειών

Πλειστηριασμοί: Πώς και γιατί βγαίνει στο σφυρί ένα… «Θαύμα» (pics)

Elpedison: Στην αντεπίθεση με σταθερό τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας για ένα χρόνο με 16,9 ευρώ η κιλοβατώρα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version