search icon

Επιχειρήσεις

Χρήστος Παπαδημητρίου: Η πορεία και το ανεξίτηλο αποτύπωμά του στην ελληνική βιομηχανία τροφίμων (pics)

Ο Χρήστος Παπαδημητρίου βοήθησε στη μετεξέλιξη της Kalamata Papadimitriou από τη σταφίδα, στα εξελιγμένα branded προϊόντα που μπήκαν στα ελληνικά νοικοκυριά και έφτασαν μέχρι και τις ΗΠΑ - Πέθανε στα 44 χρόνια του ο γνωστός επιχειρηματίας Χρήστος Παπαδημητρίου

Ανθρωπος μπροστά απ’ τη γενιά του! Ο Χρήστος Παπαδημητρίου που απεβίωσε μόλις στα 44 του μπορεί να είχε την ασφάλεια μίας οικογενειακής επιχείρησης, όμως αυτό που κατάφερε σε αυτά τα 20 χρόνια που πήρε τα ηνία της, ήταν να την μετεξελίξει κοιτώντας το μέλλον.

Από μία εταιρεία με ρίζες απ’ το 1939 που κατά κύριο λόγο εξήγαγε κορινθιακή σταφίδα στις ευρωπαϊκές αγορές, αποτέλεσε κινητήρια δύναμη στη μετεξέλιξη της σε αυτό όλοι που γνωρίζουν ως Kalamata Papadimitriou. Μία εταιρεία που απ’ τη σταφίδα έβγαλε σειρά προϊόντων που μπαίνουν στα ελληνικά νοικοκυριά και παράλληλα εξάγονται σε σειρά χωρών, φθάνοντας ως τις ΗΠΑ.

Το παγκοσμίως πρωτότυπο βαλσαμικό ξύδι από μαύρη κορινθιακή σταφίδα, δημιούργημα του οινολόγου πατέρα του προς τα τέλη του ‘90 αποτέλεσε τη βάση ώστε όταν ο Χρήστος Παπαδημητρίου αναλάβει την εταιρεία, αμέσως μετά τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, μόλις στα 24 του ώστε η εταιρεία να κάνει στροφή και να αρχίσει να χτίζεται το brand Kalamata Papadimitriou.

Έτσι με τα χρόνια θα ξεπηδήσουν μία σειρά από νέα εξελιγμένα προϊόντα, όπως κρέμες βαλσαμικού και μεσογειακές μουστάρδες, τα οποία με την ετικέτα ‘Balsamon’ θα κάνουν και διεθνή καριέρα.

Ο «πιτσιρικάς απ’ την Καλαμάτα», όπως τον αποκαλούν ακόμα και σήμερα στην αγορά κατάφερε με επιμονή και υπομονή να εισάγει τα νέα προϊόντα στις διατροφικές μας συνήθειες και παράλληλα να ψάχνεται διαρκώς για την επόμενη καινοτομία που θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά. Ήξερε ότι το μέλλον απαιτούσε τη δημιουργία ενός ισχυρού brand με καινοτόμα προϊόντα που μπορούν να γίνουν συνήθεια.

Περίπου μέσα σε μία δεκαετία η εταιρεία θα καταφέρει να υπερδιπλασιάσει τις πωλήσεις της, ξεπερνώντας τα 10 εκατ. ευρώ και να αποτελεί ένα απ’ τα πετυχημένα παραδείγματα μεταμόρφωσης μίας εταιρείας μέσα στα μίζερα χρόνια της κρίσης.

Ο Χρήστος Παπαδημητρίου θα γίνει και ο πρώτος επιχειρηματίας απ’ το χώρο της διατροφής στην Ελλάδα που θα ενταχθεί στο παγκόσμιο δίκτυο της Endeavor καθώς θεωρεί ότι η διασύνδεση και η ανταλλαγή απόψεων με άλλους καινοτόμους επιχειρηματίες και επενδυτές είναι πολύτιμη “τροφή”, ειδικά για το τερέν της διεθνούς επιχειρηματικότητας. Το ίδιο όμως πιστεύει και για την Ελλάδα, αφού θα είναι μεταξύ των πέντε συνιδρυτών της οργάνωσης ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ που σήμερα έχει φθάσει τα 72 μέλη, όλες επιχειρήσεις με έδρα, ιδιοκτησία και παραγωγή στην Ελλάδα. Θεωρεί οτι η δύναμη της διασύνδεσης και της συνεργασίας είναι αυτή που μπορεί να ανοίξει ορίζοντες και προοπτικές γι αυτό και ήταν απ’ τους πλέον ενεργούς και στις δύο οργανώσεις. Μάλιστα λίγες μέρες πριν τον αδόκητο χαμό του θα περάσει το κατώφλι της Endeavor.

Η σοβαρή ασθένεια που αντιμετώπιζε τον τελευταίο χρόνο έδειχνε ότι ήταν σε ύφεση δημιουργώντας πολλές ελπίδες. Το ανοσοποιητικό του όμως σύστημα ήταν εξασθενημένο και ο χαμός του έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία “συντρίβοντας” τη σύζυγο του, Σεβαστή, τα δύο αγόρια του, τους γονείς του και τον αδερφό του Δημήτρη.

Από τη σταφίδα στα εξελιγμένα προϊόντα

H Παπαδημητρίου Χ.Κ. ΑΒΕΤ ιδρύθηκε στην Καλαμάτα το 1939 από τον 29χρονο τότε παππού του εκλιπόντα, Χρήστο Παπαδημητρίου.

Αρχικά δραστηριοποιούνταν με το εμπόριο και την εξαγωγή τοπικών προϊόντων της Καλαμάτας όπως αποξηραμένα σύκα, ελιές Καλαμών και ελαιόλαδο. Από τη δεκαετία του ’50 σταδιακά επικεντρώνεται στη σταφίδα και κάνει τη διαφορά μπαίνοντας στη δύσκολη και απαιτητική αγορά της Μεγάλης Βρετανίας. Η μεταφορά και ο εκσυγχρονισμός του εργοστασίου ήταν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να πετύχει το νέο εγχείρημα προκειμένου να επεκταθεί και σε νέες αγορές, όπως η Ολλανδία και η Γερμανία.

Τη δεκαετία του ’70 στην οικογενειακή επιχείρηση μπαίνει ο γιος του Κώστας, ο οποίος σπούδασε οινολογία στο Μπορντώ. Με τη σειρά του εξελίσσει περαιτέρω τη εταιρεία, εδραιώνοντας τη θέση της στο εξωτερικό, ως μία από τις σημαντικότερες εξαγωγικές επιχειρήσεις στο χώρο της σταφίδας.

Στα τέλη της δεκαετίας του ‘90, όταν ο ανταγωνισμός απ’ την Τουρκία φάνταζε ήδη μεγάλος στις διεθνείς αγορές και οι ιταλικές διατροφικές συνήθειες αρχίζουν να αυξάνουν το αποτύπωμα τους σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, ο Κώστας Παπαδημητρίου δημιουργεί το «Βαλσαμικό Ξύδι Καλαμάτας Παπαδημητρίου». Μόλις λίγα χρόνια μετά, και αφού έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους, θα ενταχθούν στην εταιρεία οι γιοι του, Χρήστος και Δημήτρης,. Ο Χρήστος που έχει τελειώσει Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο πανεπιστήμιο του Πειραιά θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην μετεξέλιξη της εταιρείας ενώ ο Δημήτρης, απόφοιτος γραφιστικής του ΑΤΕΙ Αθηνών, έπειτα από κάποια χρόνια θα φύγει στο Λονδίνο για να ακολουθήσει τη δική του πορεία.

Το τελευταίο αντίο στον Χρήστο Παπαδημητρίου θα πουν συγγενείς, φίλοι και γνωστοί το αύριο, Σάββατο στις 11 πμ στον Ναό της Υπαπαντής στην Καλαμάτα.

Διαβάστε ακόμη:

Scope Ratings: Ξεχωρίζει θετικά η Ελλάδα στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων

Citigroup: Η δύναμη της τουρκικής λίρας φρενάρει τις εισροές

Ένα οικογενειακό δράμα απειλεί να διαλύσει αυτοκρατορία αξίας $11 δισ.

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version