search icon

Επιχειρήσεις

«Χρυσό» ανεκτέλεστο άνω των 2 δισ. ευρώ για τις εταιρείες πληροφορικής

Οι όμιλοι με το μεγαλύτερο «απόθεμα» ψηφιακών έργων, τα χρονοδιαγράμματα, τι δείχνουν τα επικαιροποιημένα στοιχεία για την επόμενη μέρα του ταχέως αναπτυσσόμενου κλάδου

Οι αριθμοί στον ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο της πληροφορικής στην Ελλάδα εξακολουθούν να προκαλούν αίσθηση στην αγορά. Όσο περνούν τα τρίμηνα των χρήσεων, οι όμιλοι «γράφουν» ολοένα και πιο αυξημένα έσοδα και κέρδη στους ισολογισμούς τους. Σε σημείο που γίνεται εύκολα κατανοητό ότι το «ταβάνι» στις επιδόσεις των επιχειρήσεων του τομέα μάλλον αργεί – και αν έρθει ποτέ.

Το γεγονός ότι οι χρηματοδοτήσεις του RRF θα αρχίσουν σταδιακά να περιορίζονται, όσο θα πλησιάζουν και τα ορόσημα για την ολοκλήρωση των μεγάλων ψηφιακών έργων για τον δημόσιο τομέα, όπως παρατηρήθηκε πρόσφατα από υψηλόβαθμα στελέχη σε Γενική Συνέλευση ελληνικού εισηγμένου ομίλου της πληροφορικής, δεν σημαίνει ότι ο κλάδος θα βρεθεί «χωρίς δουλειά».

Αντιθέτως, οι εταιρείες που εμπλέκονται στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό της εγχώριας οικονομίας έχουν πολλά έργα ακόμα για να υλοποιήσουν και να παραδώσουν μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια, ενώ ο φόρτος εργασίας τους αυξάνεται κατακόρυφα για όσες διατηρούν ισχυρό εκτόπισμα και στον ιδιωτικό τομέα. Πόσο μάλλον όταν διεκδικούν κομμάτι και από τη διεθνή «πίτα» της πληροφορικής, οι όμιλοι δηλαδή με τη μεγαλύτερη εξωστρέφεια…
Ο όγκος των έργων θα αυξηθεί μάλιστα επιπλέον με τα νέα έργα που πρόκειται να προκηρυχθούν, αν και ο CEO της Κοινωνίας της Πληροφορίας Σταύρος Ασθενίδης είχε προειδοποιήσει, σε πρόσφατη τοποθέτησή του, ότι ενδέχεται να μην προλάβουν να δημοπρατηθούν ορισμένα εξ αυτών.

Παρ’ όλα αυτά, ο ίδιος αποκάλυψε προ ημερών ότι επιταχύνεται η προκήρυξη τουλάχιστον 60 νέων έργων αξίας 300 εκατ. ευρώ τους επόμενους μήνες, πέρα από όσους διαγωνισμούς βρίσκονται ήδη σε εκκρεμότητα.

Σε μια περίοδο κατά την οποία διεξάγονται Γενικές Συνελεύσεις από εταιρείες του κλάδου, ενημερώσεις αναλυτών και άλλες παρουσιάσεις, προκύπτουν νέα, επικαιροποιημένα στοιχεία σχετικά με τις δραστηριότητές τους, εντός και εκτός συνόρων, οικονομικά και μη, που δίνουν μια εικόνα της σημερινής πραγματικότητας για την συγκεκριμένη αγορά.

Στην περίπτωση του ανεκτέλεστου υπολοίπου συμβασιοποιημένων έργων τα οποία έχουν συσσωρευτεί για τους ελληνικούς ομίλους πληροφορικής, είτε εισηγμένους στο Χρηματιστήριο Αθηνών είτε μη εισηγμένους, προκύπτει αθροιστικά ένα ποσό που υπερβαίνει πλέον το «φράγμα» των 2 δισ. ευρώ. Και μάλιστα αυτό το «απόθεμα» αντιστοιχεί σε έναν συγκεκριμένο αριθμό εταιρειών πληροφορικής, άρα θεωρείται ενδεικτικό και δεν αποτυπώνει το σύνολο του ανεκτέλεστου που μπορεί να υπάρχει. Αν και βέβαια συμπεριλαμβάνονται σε αυτό οι μεγαλύτεροι «παίκτες» του κλάδου.

Στον αντίποδα, για να αξιοποιηθεί επαρκώς αυτό το «χρυσό» ανεκτέλεστο, θα πρέπει να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά οι σοβαρές ελλείψεις που διαπιστώνονται σε εξειδικευμένο προσωπικό, σε σύγκριση με το μέγεθος των έργων για να τηρηθούν προθεσμίες και χρονοδιαγράμματα.

Το αμέσως προηγούμενο χρονικό διάστημα κάποιοι εισηγμένοι στην Κύρια Αγορά του ΧΑ όμιλοι πληροφορικής αναφέρθηκαν στα επικαιροποιημένα ανεκτέλεστα των συμβασιοποιημένων έργων του χαρτοφυλακίου τους από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, όπως η Space Hellas (150+ εκατ. ευρώ), η Profile Software (130+ εκατ. ευρώ) και η Q&R (40+ εκατ. ευρώ).

Από τις μη εισηγμένες του κλάδου, η θυγατρική του ομίλου Quest στις υπηρεσίες πληροφορικής, η Uni Systems, τα έσοδα της οποίας προέρχονται σε ποσοστό 50% επί των συνολικών της από το εξωτερικό, διατηρεί ένα ανεκτέλεστο το οποίο κυμαίνεται πάνω από τα 550 εκατ. ευρώ, ενώ το αντίστοιχο ποσό για τη Netcompany-Intrasoft υπολογιζόταν μέχρι πριν από λίγους μήνες κοντά στα 900 εκατ. ευρώ, μια εταιρεία με ηγετικό ρόλο στην παροχή προϊόντων και υπηρεσιών ΙΤ στην ευρωπαϊκή και την εγχώρια αγορά.

Η Cosmos Business Solutions, επίσης, από τους εκτός ταμπλό ομίλους του τεχνολογικού τομέα, είχε κάνει λόγο για ένα «απόθεμα» έργων αξίας 95 εκατ. ευρώ.

Η εισηγμένη εταιρεία συμμετοχών Ideal Holdings στον κλάδο της πληροφορικής/κυβερνοασφάλειας (Byte/Adacom) στοχεύει σε ένα ανεκτέλεστο περίπου 100 εκατ. ευρώ.

Η υπό μετάταξη από την Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών στην Κύρια Αγορά Performance Technologies έχει μιλήσει για ένα pipeline 70-80 εκατ. ευρώ. Ένα ανεκτέλεστο δεκάδων εκατ. ευρώ ισχύει και για την άλλη εισηγμένη που βρίσκεται στην ίδια πορεία, την Real Consulting, για τα προσεχή 3-5 χρόνια.
Μέλος της ENA PLUS από τον περασμένο Αύγουστο και η Dotsoft εκτιμάται ότι διαθέτει ένα backlog που προσεγγίζει τα 20 εκατ. ευρώ.

Αν προστεθούν τα ψηφιακά έργα που έχουν αναλάβει άλλες μικρότερου μεγέθους εταιρείες, οι θυγατρικές άλλων ξένων ομίλων που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά και οι συμμετοχές των «παικτών» του τηλεπικοινωνιακού κλάδου σε διαγωνισμούς του τομέα, ο πήχης θα ανέβει.

Ο συνολικότερος «λογαριασμός» μεγαλώνει, επίσης, αν συνυπολογισθούν και τα οικονομικά στοιχεία τα οποία αφορούν τις δραστηριότητες των «Big 3» του business software, Epsilon Net, Entersoft, SoftOne.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, η πλειοψηφία των εταιρειών οι οποίες πρωταγωνιστούν στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας συνεχίζει να κάνει εκτιμήσεις για ισχυρή διψήφια μέση ετήσια ανάπτυξη των εσόδων και της κερδοφορίας τους, όπως συμβαίνει και τα τελευταία 2-3 τουλάχιστον χρόνια.

Ο κλάδος δεν σταματά να καταγράφει τζίρους εκατοντάδων εκατ. ευρώ από χρονιά σε χρονιά και κατά τα φαινόμενα η «ψηφιακή κοσμογονία» δεν θα τελειώσει ούτε στην «μετά RRF εποχή», λόγω και της ανάγκης για την συντήρηση πολλών έργων πληροφορικής στην Ελλάδα.

Η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει η Τεχνητή Νοημοσύνη, όπως και ανάπτυξη του cyber security –σε καιρούς που οι κίνδυνοι από το κυβερνοέγκλημα πολλαπλασιάζονται- θα εξακολουθήσουν να συνεισφέρουν στην ενίσχυση των μεγεθών του κλάδου.

Διαβάστε ακόμη

Ανδρουλάκης στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ: Εκλογές στις 6 Οκτωβρίου (vid) (upd)

Γαλλία: Τα τέσσερα σενάρια για τις εκλογές από την πλευρά των αγορών (γράφημα)

Astir Marina: Αυτό είναι το νέο «κόσμημα» στην Αθηναϊκή Ριβιέρα (pics)

Exit mobile version