search icon

Επιχειρήσεις

Χατζηθεοδοσίου: «Να σχεδιάσουμε μια νέα εθνική στρατηγική για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις»

Τι δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΕΑ στην εκδήλωση για την απονομή των βραβείων «Βιώσιμης - Καινοτόμου και Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας»

«Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις -οι επιχειρήσεις που βρίσκονται στον πυρήνα των τοπικών και των εθνικών οικονομιών σε όλη την Ευρώπη- είναι ταυτόχρονα οι πλέον εκτεθειμένες και ευάλωτες σε αυτούς τους κλυδωνισμούς. Στην Ελλάδα, ειδικότερα, βρίσκονται για μια ακόμη φορά στο μάτι του κυκλώνα». Αυτό σημείωσε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ), Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, στην εκδήλωση για την απονομή των βραβείων «Βιώσιμης – Καινοτόμου και Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας».

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη χώρα μας «βρίσκονται, για μια ακόμη φορά στο μάτι του κυκλώνα, καθώς αντιμετωπίζουν τη μείωση του κύκλου εργασιών τους, με την ακρίβεια να περιορίζει τις δαπάνες των νοικοκυριών, με την αύξηση του κόστους λειτουργίας τους.

Ταυτόχρονα, καλούνται να τρέξουν όλο και πιο γρήγορα, για να προλάβουν την πράσινη και ψηφιακή μετάβασή τους. Να βελτιώσουν την παραγωγικότητά τους, να μειώσουν κόστη, να καλύψουν νέες ρυθμιστικές απαιτήσεις και να μπορέσουν να ενταχθούν σε αλυσίδες αξίας».

Στον αγώνα αυτό, συνέχισε ο ίδιος, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις χρειάζονται στήριξη με περισσότερα χρηματοδοτικά εργαλεία, προσαρμοσμένα στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και στις δυνατότητές τους, με εργαλεία για μεταφορά τεχνογνωσίας στην προώθηση της καινοτομία και της πράσινης και ψηφιακής μετάβασής τους, με ενισχύσεις για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού τους και με κίνητρα για συνεργατικούς σχηματισμούς και τοπικά δίκτυα καινοτομίας.

«Κυρίως, χρειάζονται ένα θεσμικό και διοικητικό περιβάλλον φιλικό προς τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Με καθαρούς κανόνες, με προβλέψιμο ρυθμιστικό πλαίσιο, με λιγότερη γραφειοκρατία. Με δίκαιους όρους ανταγωνισμού. Είναι ώρα να σχεδιάσουμε και να εφαρμόσουμε στην Ελλάδα μια νέα Εθνική Στρατηγική για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα» τόνισε ο πρόεδρος .

Ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου υπογράμμισε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική ανάπτυξη, με διάρκεια, με ανθεκτικότητα και με προϋποθέσεις κοινωνικής συνοχής, χωρίς υγιείς και ισχυρές μικρομεσαίες επιχειρήσεις», ενώ πρόσθεσε πως, παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα, παραμένουν ζωντανές και δραστήριες και το 2022 είχαμε στην Ελλάδα αύξηση του αριθμού τους, αύξηση της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας, που έφτασε κοντά στα 35 δισ. ευρώ και αύξηση της απασχόλησης κατά 5,5% – στα 2,2 εκατ. εργαζομένους.

«Μάλιστα, η αύξηση της απασχόλησης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ήταν η δεύτερη υψηλότερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την Ιρλανδία. Και η προοπτική παραμένει θετική και όπως εκτιμά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τόσο η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία όσο και η απασχόληση θα παρουσιάσουν νέα αύξηση το 2023» σημείωσε ο πρόεδρος.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας έχουν μέλλον και δυνατότητες. Ζητούμενο δεν είναι να εξαλείψουμε τη μικρή επιχειρηματικότητα. Είναι να αυξήσουμε την παραγωγικότητά της. Την επιχειρηματική μεγέθυνση όλοι τη θέλουμε. Δεν θα την πετύχουμε, όμως, με τελεσίγραφα. Θα την πετύχουμε χτίζοντας ένα περιβάλλον, που παρέχει κίνητρα, ευκαιρίες και υποστήριξη.

Ένα περιβάλλον, που επιτρέπει στη μικρή επιχείρηση όχι απλώς να επιβιώνει οριακά. Αλλά να επενδύει, να συμβαδίζει με τις εξελίξεις, να συνεργάζεται, να αναπτύσσεται και να μεγαλώνει – όσο άλλες θα γεννιούνται». Ο ίδιος σημείωσε, τέλος, ότι το παραπάνω όραμα είναι αυτό που υπηρετεί και θα συνεχίσει να υπηρετεί το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Τα βραβεία

Τα βραβεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών δόθηκαν σε επιχειρήσεις για τις κατηγορίες: Δικτύωση, Ανάπτυξη στο χρόνο, Καινοτομία, Νέες Τεχνολογίες, Οικογενειακή επιχείρηση, Γυναικεία Επιχειρηματικότητα, Νεοφυής Επιχειρηματικότητα, Επιχειρηματική ανθεκτικότητα, Εξωστρέφεια, Πράσινη Επιχειρηματικότητα.

Ειδικό βάρος έχουν για το επιμελητήριο και οι τιμητικές βραβεύσεις που αφορούν στην προσφορά στο κοινωνικό σύνολο.

Αναλυτικά τα βραβεία έλαβαν οι εξής εταιρείες:

Κατηγορία Βράβευσης: Δικτύωση

CORONA COOKIES

Ξεκίνησε το 2012, σε μια γειτονιά της πόλης του Αγρινίου, από έναν φούρνο. Η ανταπόκριση του κόσμου και η αυξημένη ζήτηση των προϊόντων οδήγησε στη δημιουργία μιας σύγχρονης αυτοματοποιημένης παραγωγικής μονάδας και στην επέκταση των δραστηριοτήτων της επιχείρησης και στην χονδρική. Σήμερα η επιχείρηση διαθέτει 12 καταστήματα λιανικής πώλησης στην ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου και 5.500 πελάτες σε όλη την Ελλάδα.

Κατηγορία: Ανάπτυξη στον χρόνο

Εστιατόριο «ΤΟ ΜΑΝΤΡΙ»

Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1977 στο βουνό της Τερψιθέας Γλυφάδας από τον παππού Θανάση και σήμερα τα ηνία έχει η τρίτη γενιά της οικογένειας Καραΐνδρου. Με μία υπέροχη θέα των νοτίων προαστίων, μπορεί κανείς να απολαύσει και ιδίως οι λάτρεις του καλού κρέατος, πολλές και διαφορετικές γεύσεις υψηλής ποιότητας.

Κατηγορία: Καινοτομία

VANGUARD – RISK GROUP

Πρόκειται για έναν όμιλο εταιρειών με περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρίας στον χώρο της ιδιωτικής παροχής υπηρεσιών ασφαλείας. Έφερε στην Ελλάδα τα πρώτα μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να προσφέρει μια καινοτόμο λύση τόσο στη δασοπροστασία-πυρασφάλεια όσο και στον τομέα του security.

Κατηγορία: Νέες Τεχνολογίες

CUBE RM

Συλλέγει σε μία μεγάλη βάση δεδομένων δημόσιους διαγωνισμούς που δημοσιεύονται καθημερινά και αξιοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη και άλλες τεχνολογίες, τους συσχετίζει με τα προϊόντα των εταιρειών – πελατών της. Παρέχει επίσης στους πελάτες της software για να διαχειριστούν τις διαδικασίες που απαιτούν οι διαγωνισμοί ώστε να έχουν αυξημένες πιθανότητες επιτυχίας. Καλύπτει 40 χώρες και στοχεύει στην παγκόσμια κάλυψη.

Κατηγορία: Εξωστρέφεια

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΟΥ

Το οινοποιείο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1919. Πρόκειται για το πρώτο βιοκλιματικό οινοποιείο με ειδικό σχεδιασμό και κατασκευή στην Ελλάδα, στη θέση Καλογέρι στο Μαρκόπουλο Αττικής, στην καρδιά του Αττικού Αμπελώνα. Σήμερα εξάγει σε περισσότερες 21 χώρες, με τις εξαγωγές να αποτελούν πάνω από το 75% του τζίρου.

Κατηγορία: Οικογενειακή επιχείρηση

STRATIGOS

Εδρεύει στο Μοναστηράκι με κύριο αντικείμενο τα παπούτσια και τα ρούχα. Είναι μία οικογενειακή επιχείρηση που ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1981 και εξελίχθηκε στην πορεία των ετών φτάνοντας στα 4 καταστήματα, με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών- Ελλήνων και ξένων τουριστών- και στόχευση τη νεολαία.

Κατηγορία: Νεοφυής Επιχειρηματικότητα

SPEAK IT

Είναι μία HR Consulting εταιρεία στελέχωσης και διαχείρισης προσωπικού, που δραστηριοποιείται κυρίως στην κάλυψη ξενόγλωσσων θέσεων. Ιδρύθηκε το 2020 με στόχο να αλληλεπιδρά με ανθρώπους από όλη την Ευρώπη και να τους προσφέρει ευκαιρίες εξέλιξης και καριέρας σε πολυεθνικές, κυρίως στον κλάδο της τεχνολογίας. Πρόσφατα άνοιξε παράρτημα και στην Πορτογαλία.

Κατηγορία: Επιχειρηματική ανθεκτικότητα

ΑΦΟΙ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΙ

Το ζαχαροπλαστείο «ΑΦΟΙ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΙ» λειτουργεί από το 1915, στο ίδιο σημείο, στην οδό Χαριλάου Τρικούπη στα Εξάρχεια. Σταθερά η φιλοσοφία της οικογενειακής επιχείρησης είναι να δίνεται μεγάλη προσοχή στην υψηλή ποιότητα των προϊόντων.

Κατηγορία: Πράσινη Επιχειρηματικότητα

ΚΟΦΙΝΑΣ ΑΕ

Ιδρύθηκε το 1977. Στόχος της εταιρείας από την πρώτη στιγμή δεν ήταν να κατασκευάζει περισσότερα σπίτια, αλλά καλύτερα σπίτια. Πριν από λίγα χρόνια έφτιαξε ένα σύγχρονο εργοστάσιο, πιστοποιημένο, με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ενώ και τα σπίτια που παράγονται, μέσω σύγχρονης τεχνολογίας, είναι επίσης «πράσινης» δόμησης.

Κατηγορία Βράβευσης: Γυναικεία Επιχειρηματικότητα

HERADO

Πρωτοπόρος επιχείρηση στον τομέα της προστασίας από τις ακτινοβολίες. Έχει συνεργασία με όλους τους διαστημικούς οργανισμούς, με μεγάλες εταιρείες, αλλά και με τη NASA. Παράγει τα ολοκληρωμένα συστήματά της στην Ελλάδα, φέρνει Έλληνες από το εξωτερικό για να εργαστούν στην Ελλάδα και έχει παρουσία σε 16 χώρες. Εκτός από το Διάστημα, παράλληλα δίνει λύσεις και σε επίγειες εφαρμογές, οπουδήποτε υπάρχουν ακτινοβολίες, όπως στα νοσοκομεία.

Ειδικές βραβεύσεις

Στο πρόσωπο του Αρχηγού της Πυροσβεστικής, Γεωργίου Πουρνάρα, το ΕΕΑ βράβευσε την προσπάθεια που κατέβαλε το πυροσβεστικό σώμα όλο το καλοκαίρι στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, Παγκόσμια Πρωταθλήτρια στο βάδην βραβεύτηκε για τη μεγάλη της προσφορά στον ελληνικό αθλητισμό.

Βραβείο Αλληλεγγύης έλαβε ο υπαξιωματικός Ευστάθιος Κοτρέτσος διότι, κατά τη διάρκεια των ακραίων καιρικών φαινομένων στη Θεσσαλία και μετά από απεγκλωβισμό κατοίκων πλημμυρισμένων χωριών, δεν δίστασε να ξαπλώσει στις λάσπες για να βοηθήσει να πατήσουν σε στεγνό έδαφος υπερήλικες γυναίκες που κατέβαιναν από βάρκες.

Τέλος, βραβεύτηκε ο Φίλιππος Φούφας, καθώς στις τελευταίες Πανελλαδικές έγραψε άριστα και στα τέσσερα μαθήματα. Συγκέντρωσε 20.000 μονάδες, κάτι ίσως μοναδικό στα χρονικά των εξετάσεων για εισαγωγή σε Ανώτατες Σχολές. Νωρίτερα είχε περάσει όλες τις τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου με πάνω από 19 μέσο όρο. Επιλογή του ήταν η εισαγωγή στη Νομική Σχολή Αθηνών. Στο πρόσωπό του βραβεύτηκε από το επιμελητήριο η αριστεία και η συνεχής προσπάθεια για μάθηση και πρόοδο.

Διαβάστε ακόμη

Προϋπολογισμός 2024: Επιπλέον €200 – 840 για μισθωτούς και συνταξιούχους

Ρωγμές στο παγκόσμιο ναυτιλιακό προφίλ του ΙΜΟ με την προσπάθεια εξοβελισμού της Ρωσίας

Παπαθανάσης: Σχέδιο για νέες επενδύσεις και διάχυση των πόρων στην πραγματική οικονομία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

 

Exit mobile version