© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Πιο κοντά φέρνει τις προκλήσεις για τις εταιρείες ύδρευσης και αποχέτευσης η κλιματική αλλαγή, επιτείνοντας την ανάγκη για τη λήψη πρόσθετων μέτρων. Η ΕΥΔΑΠ ετοιμάζεται αθόρυβα και εντατικά για να αντιμετωπίσει τις παρενέργειες της αλλαγής του κλίματος που απαιτούν γρήγορες αποφάσεις ώστε να εξασφαλιστεί ότι το πολυτιμότερο αγαθό, το νερό, δεν θα λείψει σε κανέναν.
Οπως επισημαίνει ο Διευθύνων Σύμβουλος Χάρης Σαχίνης, η σημαντικότερη από τις απειλές που δημιουργεί η κλιματική συνθήκη είναι η απειλή της λειψυδρίας, η οποία αναμένεται να απαιτήσει πρόσθετες επενδύσεις που κατά τις εκτιμήσεις της διοίκησης μπορεί να φτάσουν τα 750 εκατ. ευρώ. Η αντιμετώπιση της λειψυδρίας είναι μία από τις προτεραιότητες της ΕΥΔΑΠ σήμερα, μαζί με την έλλειψη προσωπικού λόγω των αυξημένων απαιτήσεων και των έργων που υλοποιεί η Επιχείρηση, αλλά και τον εξορθολογισμό των λογαριασμών των καταναλωτών, με σκοπό να ανταποκρίνονται στο ύψος των αναγκαίων μόνο επενδύσεων, κάτω από την εποπτεία πλέον της νέας ρυθμιστικής αρχής υδάτων.
Αύξηση μεγεθών
Το 2023 η ΕΥΔΑΠ αύξησε τον κύκλο εργασιών και μείωσε τα λειτουργικά έξοδα, ενώ όλοι οι δείκτες αποτελεσματικότητας παρουσίασαν σημαντική βελτίωση παρά τις πληθωριστικές πιέσεις και το σταθερό τιμολόγιο που διατηρεί η Εταιρεία τα τελευταία δέκα χρόνια. Οπως επισημαίνει ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, η εταιρεία έδωσε προτεραιότητα στην υλοποίηση του επενδυτικού της πλάνου αυξάνοντας κατά 45% την απορρόφηση του σχετικού προγράμματος συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά. Το 2023 η εταιρεία απέδειξε την ανθεκτικότητά της, βελτιώνοντας σημαντικά τα οικονομικά της μεγέθη και την απορρόφηση του επενδυτικού της πλάνου, παρά τις συνεχόμενες πληθωριστικές πιέσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι η γεωπολιτική κρίση σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση οδήγησε σε περαιτέρω αύξηση το ενεργειακό κόστος κυρίως κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2023, γεγονός που συμπαρέσυρε την αγορά σε ανατιμήσεις.
Παρ’ όλα αυτά, η ΕΥΔΑΠ επιτάχυνε την υλοποίηση των επενδύσεων και σχεδιάστηκε το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα που έχει καταρτιστεί ποτέ στην Εταιρεία, προκειμένου να αντιμετωπιστούν μεγάλες προκλήσεις.
Το επενδυτικό πρόγραμμα 2024-2033 αφορά την κάλυψη με μεγάλα έργα της Ανατολικής Αττικής (958,7 εκατ. ευρώ), περιοχή στην οποία επεκτάθηκε η ΕΥΔΑΠ, σε έργα του δικτύου ύδρευσης (681,6 εκατ. ευρώ), έργα αποχέτευσης (364,5 εκατ. ευρώ), έργα κτιριακά, ψηφιακής διακυβέρνησης και μετασχηματισμού (103,8 εκατ. ευρώ). Εξασφάλισε επίσης το 50% του προϋπολογισμού των έργων να χρηματοδοτείται από την Ε.Ε.
Αναδιάρθρωση των ΔΕΥΑ
Κατά τον κ. Σαχίνη, ένα σοβαρό, διαρθρωτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της ύδρευσης – αποχέτευσης βρίσκεται πλέον σε πορεία επίλυσης μετά τη σύσταση της ρυθμιστικής αρχής υδάτων που θα βάλει σταθερούς και βιώσιμους κανόνες στην κατακερματισμένη αγορά. Και αυτό επειδή, πέρα από τις δύο μεγάλες εταιρείες, την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, η δραστηριότητα των οποίων περιορίζεται σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές, στην υπόλοιπη χώρα υπάρχει μια πανσπερμία μικρών δημοτικών εταιρειών (ΔΕΥΑ), οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν την υποδομή, τα κεφάλαια, την οργάνωση, ίσως ούτε και την τεχνογνωσία να προσφέρουν υπηρεσίες υψηλού επιπέδου.
Ο κ. Σαχίνης υπερασπίζεται την ανάγκη συγχώνευσης των μικρών ΔΕΥΑ και γενικά των εταιρειών ύδρευσης που ανήκουν στους δήμους. «Γιατί μόνο με οικονομίες κλίμακας μπορεί να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και να γίνουν οι απαραίτητες επενδύσεις. Αλλωστε, μόνο με την πλήρη εφαρμογή του νέου ρυθμιστικού πλαισίου θα είναι εφικτή η ανάκτηση κόστους για τις σημαντικές επενδύσεις που απαιτούνται για να υπάρχει καθαρό νερό για όλους».
Η κλιματική αλλαγή επιβάλλει όχι μόνο την ενδυνάμωση της ΕΥΔΑΠ που έχει ήδη δρομολογηθεί, αλλά και τη δημιουργία ισχυρών εταιρειών στην περιφέρεια που θα μπορούν να κάνουν μεγάλες επενδύσεις για να καλύψουν τις νέες ανάγκες της κοινωνίας. Και φαίνεται ότι η μεγαλύτερη εταιρεία ύδρευσης της χώρας έχει τη δυνατότητα να συμβάλλει και στον μεγάλο αυτό εθνικό στόχο.
Διαβάστε ακόμη
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ