Στην ετοιμότητα της Vodafone να προχωρήσει στη διάθεσή υπηρεσιών 5G μόλις αποκτήσει φάσμα εν όψει του επικείμενου διαγωνισμού της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων αναφέρθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας, Χάρης Μπρουμίδης μιλώντας από το Βήμα του συνεδρίου 3rd InvestGR Forum 2020.
«Η Vodafone έχει προχωρήσει στις απαραίτητες επενδύσεις στο κινητό της δίκτυο, ώστε να είναι έτοιμη να παρέχει υπηρεσίες, αμέσως μόλις αποκτήσουμε φάσμα. Ο δικός μας εμπορικός σχεδιασμός θα ακολουθήσει τις ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας και έως το 2023 θα έχουμε καλύψουμε με 5G το 60% της Ελλάδας» πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας σημείωσε ότι η Vodafone, η οποία επένδυσε πάνω από 2 δισ. ευρώ σε υποδομές και υπηρεσίες νέας γενιάς στα χρόνια της κρίσης και υπήρξε η πρώτη εταιρεία που προχώρησε σε μεγάλης κλίμακας ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών μέχρι το σπίτι στην Ελλάδα, σήμερα ξεκινά τις γεωτεχνικές έρευνες για την χάραξη των νέων υποθαλάσσιων καλωδίων οπτικών ινών σε Αιγαίο και Ιόνιο που θα φέρουν μία νέα εποχή σε σχεδόν 1 εκατ. κατοίκους, χιλιάδες επιχειρήσεις και πολλά εκατομμύρια επισκεπτών 11 ελληνικών νησιών.
Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο, ύψους 40 εκατ. ευρώ, που θα συνδέσει αφ’ ενός την Αττική με νησιά των Κυκλάδων, των Δωδεκανήσων και την Κρήτη και αφ’ ετέρου την Κέρκυρα με την ηπειρωτική χώρα θα διευρύνει το αποτύπωμα μάς στα δίκτυα της Ελλάδας, αλλά και θα φέρει νέες δυνατότητες για τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις της περιοχής.
Οι βασικές προτεραιότητες
Οι βασικές προτεραιότητες για την ανάπτυξη της χώρας, σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να κινηθούν γύρω από άξονες όπως οι ψηφιακές δεξιότητες, το 5G, η ψηφιοποίηση επιχειρήσεων και το ψηφιακό κράτος.
Η ψηφιοποίηση της οικονομίας αποτελεί τον πλέον κρίσιμο καταλύτη για την παραγωγικότητα, την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη της οικονομίας, καθώς οι ψηφιακές τεχνολογίες έρχονται να επηρεάσουν κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα, δημιουργώντας οριζόντια και πολλαπλασιαστικά οφέλη για όλους, τόνισε, όπως συμπλήρωσε, η χρήση των νέων τεχνολογιών είναι το βασικό κριτήριο που ξεχωρίζει την επιχειρήσεις χαμηλής και υψηλής παραγωγικότητας και πρόσθεσε ότι αποτελεί ευτυχές γεγονός ότι όλοι και περισσότεροι παράγοντες στην Ελλάδα αναγνωρίζουν πλέον αυτήν την επιτακτική ανάγκη για αλλαγή.
«Εμείς εκ του ρόλου μας γνωρίζουμε στην πράξη ότι η χρήση σύγχρονων τεχνολογιών μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά σε όλους τους κλάδους της οικονομίας και να εκτοξεύσει την ανταγωνιστικότητά τους, κάνοντας ευκολότερη τη δουλειά των ελληνικών επιχειρήσεων στο διεθνές περιβάλλον, καλύτερες τις υπηρεσίες που παρέχει το κράτος προς τους πολίτες, αλλά και βοηθώντας τη χώρα να επιταχύνει την πορεία της προς την ανάκαμψη και το ψηφιακό της αύριο. Άρα, μπροστά μας τόσο οι ευκαιρίες ανάπτυξης όσο και οι προκλήσεις αυτού του μεγάλου άλματος είναι μεγάλες. Η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει πίσω» σχολίασε.
Τέσσερις πυλώνες για την ανάκαμψη
O Χάρης Μπρουμίδης τοποθετήθηκε και για το ζήτημα του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ, σημειώνοντας ότι οι προτεραιότητές του γύρω από τις ψηφιακές τεχνολογίες και την «πράσινες» πολιτικές βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση. «Η Ελλάδα βρίσκεται ενώπιον μίας ιστορικής ευκαιρίας να χρηματοδοτήσει και να καλύψει το κενό τομέων στους οποίους διαχρονικά υστερεί. Αυτή η ιεράρχηση των προτεραιοτήτων είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον πυρήνα των δικών μας δραστηριοτήτων. Για εμάς, τέσσερις θα πρέπει να είναι οι πυλώνες εφαρμογής του ελληνικού σχεδίου: Ψηφιακές δεξιότητες, 5G, ψηφιοποίηση επιχειρήσεων, ψηφιακό κράτος» εξήγησε.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας σχολίασε ότι οι ψηφιακές δεξιότητές, οι οποίες αποτελούν κορυφαίο πυλώνα των δραστηριοτήτων της εταιρείας, έχουν ένα τεράστιο πεδίο εφαρμογής στην οικονομία και η καλλιέργειά τους είναι βασική προϋπόθεση για την επανεκκίνηση της οικονομίας.
Επίσης, τόνισε τον ευεργετικό ρόλο στην ανάπτυξη που μπορεί να διαδραματίσει η επιτάχυνση της κατασκευής και γεωγραφική επέκταση του 5G σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, μέσα από πιλοτικά έργα ανοικτών δικτύων ασύρματης πρόσβασης (Open RAN) που υπόσχονται τεράστιες δυνατότητες όπως «έξυπνες πόλεις» και νοσοκομεία, ψηφιακές τεχνολογίες σε σχολεία και πανεπιστήμια, «έξυπνη» γεωργία κτλ., αλλά και ευκαιρίες ανάδειξης σε ελληνικές επιχειρήσεις και ερευνητικά κέντρα.
Επιπλέον, υπογράμμισε τη σημασία της ψηφιοποίησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων – κάτι που βρίσκεται στον πυρήνα της αποστολής της Vodafone- διότι αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας και τον βασικό εργοδότη του ανθρώπινου δυναμικού της Ελλάδας.
«Οι ελληνικές επιχειρήσεις χρειάζονται επειγόντως εκείνα τα τεχνολογικά εφόδια που θα τις επιτρέψουν να αναπτυχθούν, να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και να αντέξουν την ύφεση που προκαλείται εξ αιτίας της πανδημίας. Το πεδίο ανάπτυξης μέσα από την ψηφιοποίησή τους είναι τεράστιο και πιστεύουμε ότι το κράτος οφείλει να τις υποστηρίξει σε αυτήν την κατεύθυνση» σημείωσε.
Ο Χάρης Μπρουμίδης υποστήριξε ότι οι αλλαγές που προκαλεί η πανδημία επιταχύνει και την ανάγκη για ψηφιοποίηση του κράτους και διανοίγει τεράστιες ευκαιρίες για πόλεις και οργανισμούς να κάνουν το ψηφιακό άλμα, να προσφέρουν προηγμένες υπηρεσίες σε πολίτες και επιχειρήσεις και να επιτύχουν θεαματική εξοικονόμηση πόρων. «Τα παραδείγματα που βλέπουμε από τον όμιλό μας σε όλη την Ευρώπη – μέσα από το Internet of Things και άλλες νέες τεχνολογίες – είναι αναρίθμητα. Το πεδίο εφαρμογής είναι πραγματικά τεράστιο και μπορεί να φέρει θεαματικά αποτελέσματα. Η ώρα είναι τώρα» κατέληξε.