Σοβαρό έλλειμμα καινοτομίας έναντι – κυρίως των ΗΠΑ – εξακολουθεί να έχει η Ευρώπη, καθώς μόλις 1 στις 5 πιο καινοτόμες εταιρείες του κόσμου για το 2021 προέρχεται από τη Γηραιά Ήπειρο.
Όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ) το top 50 της αφρόκρεμας των πιο καινοτόμων επιχειρήσεων του πλανήτη περιλαμβάνει για φέτος μόλις 11 ευρωπαϊκές εταιρείες. Μάλιστα, καμία από αυτές δεν σκοράρει στην πρώτη δεκάδα των εταιρειών, που κάνουν πρωταθλητισμό στην καινοτομία. Στον αντίποδα, οι ΗΠΑ κάνουν πρωταθλητισμό στην καινοτομία, εκπροσωπούμενες με 27 επιχειρήσεις στη λίστα Most Innovative Companies της Boston Consulting Group για το 2021.
Οι ΗΠΑ, μάλιστα, αύξησαν τον αριθμό των επιχειρήσεων, που κρατούν τα σκήπτρα της παγκόσμιας καινοτομίας κατά δύο εταιρείες φέτος σε σχέση με το 2020, ενώ η ευρωπαϊκή εκπροσώπηση στη σχετική κατάταξη μειώθηκε κατά τέσσερις. «Σε τομείς, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η ρομποτική και η κβαντική υπολογιστική, οι πραγματικές καινοτομίες δεν προέρχονται από την Ευρώπη και δεν ωριμάζουν σε αυτή. Η Ευρώπη βρίσκεται σημαντικά πίσω στις δαπάνες Ε & Α. Οι Ευρωπαίοι διευθύνοντες σύμβουλοι είναι επίσης λιγότερο αφοσιωμένοι στην καινοτομία από τους αντίστοιχους των ΗΠΑ και της Κίνας. Είναι πιο συντηρητικοί και πειραματίζονται λιγότερο με νέες επιχειρήσεις», αναφέρει η μελέτη της BCG.
Πρωταγωνιστής η τεχνολογία
Σύμφωνα με την αξιολόγηση της BCG, περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις, που σήμερα θεωρούνται ως οι πιο καινοτόμες στον κόσμο, προέρχονται από τον χώρο της Τεχνολογίας και των Τηλεπικοινωνιών. Άλλωστε, για το 2021 τις τρεις πρώτες θέσεις της λίστας καταλαμβάνουν η Apple (στην 1η θέση), η Alphabet (μητρική της Google στη 2η) και η Amazon (στην 3η θέση). Microsoft και Tesla ακολουθούν, συμπληρώνοντας την πρώτη πεντάδα των κορυφαίων σε επιδόσεις καινοτομίας εταιρειών του κόσμου.
Η “χρυσή” λίστα με τις Most Innovative Companies 2021 περιλαμβάνει πλήθος εταιρειών του χώρου της Τεχνολογίας και των Τηλεπικοινωνιών, όπως η Samsung (6η θέση), η IBM (7η), η Huawei (8η), η Sony (9η). Στις παγκόσμιες υπερδυνάμεις της καινοτομίας ανήκει επίσης η Siemens, που βρίσκεται στην 11η θέση, η LG στη 12η, το Facebook στην 13η, η Alibaba στη 14η και ακολουθούν Oracle, Dell, Cisco και HP. Χαμηλότερα στην κατάταξη συναντάμε την Bosch, την Xiaomi, το eBay και τη SAP.
Το αποτύπωμα της πανδημίας
Σημαντική εκπροσώπηση μεταξύ των πιο καινοτόμων εταιρειών στον κόσμο, για το 2021, έχει ο φαρμακευτικός κλάδο με εννέα συνολικά συμμετοχές στο top 50 έναντι μόλις τριών το 2020. Μεταξύ άλλων, στην κατάταξη περιλαμβάνονται φέτος οι εταιρείες Pfizer (στη 10η θέση), η Johnson&Johnson (στην 20η θέση), η Novartis (στην 36η), η Moderna (στην 42η θέση) και η AstraZeneca (στην 49η). Μάλιστα, η Pfizer κάνει φέτος come back στο club των ισχυρών της καινοτομίας, όπου δεν είχε συμπεριληφθεί πέρσι, ενώ AstraZeneca και Moderna μπαίνουν φέτος για πρώτη φορά.
Συνολικά, για το τρέχον έτος, το 75% των εταιρειών – σύμφωνα με την έρευνα της BCG – χαρακτηρίζει την καινοτομία ως πρώτη προτεραιότητα. Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο κατά 10% έναντι του 2020 και αποτελεί τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση στην 15ετη ιστορία της έκθεσης της BCG.
Επίσης, το 60% των 50 πιο καινοτόμων εταιρειών του κόσμου απαντά ότι σχεδιάζει να αυξήσει τις επενδύσεις τους στην καινοτομία, με το ένα τρίτο αυτών να δρομολογεί αύξηση των σχετικών δαπανών σε ποσοστό μεγαλύτερο του 10%.
Διαβάστε ακόμα:
Cosa nostra στον τουρισμό της Ιταλίας – Πάνω από 2 δισ. ευρώ ο τζίρος της μαφίας
Ξεκινά το «Φορο-μπόνους» 40% για ανακαίνιση ακινήτων
Youtuber εξόφλησε χρέος $200.000 και πιστωτικές σε δύο χρόνια ακολουθώντας 3 απλούς κανόνες