search icon

Επιχειρήσεις

Χαλκιόπουλος (Ευρ. Πίστη): «Έχουν εκλείψει οι λόγοι που ενεργοποίησαν δύο φόρους, ύψους 39%, στην ιδιωτική ασφάλιση»

Ο πρόεδρος της ασφαλιστικής εταιρείας που προσφάτως βρέθηκε στο προσκήνιο των εξελίξεων, ανακοινώνοντας συμφωνία εξαγοράς με την Allianz, τάχθηκε υπέρ της σύμπραξης των φορέων – κράτος, ΤΕΑ και ιδιωτικής ασφάλισης – στην υγεία, αλλά και στην συνταξιοδοτική αποταμίευση

Την άποψη πως έχουν εκλείψει οι λόγοι που ενεργοποίησαν το 2012 δύο φόρους στην ιδιωτική ασφάλιση, ύψους 39%, επανέλαβε ο πρόεδρος Δ.Σ. και Γενικός Διευθυντής Χαρτοφυλακίου της Ευρωπαϊκής Πίστης, κ. Νίκος Χαλκιόπουλος.

«Προτείνω, όπως και πέρυσι, χωρίς, ωστόσο, ανταπόκριση, να παύσουν τα μέτρα του 2012 που ενεργοποιήθηκαν υπέρ των ταμειακών απαιτήσεων της χώρας, δηλαδή, ο ΦΠΑ στην υγεία, αλλά και ο φόρος ασφαλίστρων 15% πάλι στην υγεία. Αυτοί μετακυλίονται στον καταναλωτή», τόνισε χαρακτηριστικά από το βήμα του 3oυ Συνεδρίου Επαγγελματικής Ασφάλισης, υπογραμμίζοντας πως η απάντηση στο δίλημμα «Κοινωνική, επαγγελματική ή ιδιωτική ασφάλιση» είναι μονολεκτική: Σύμπραξη, τόσο στην υγεία, όσο και στη συνταξιοδοτική αποταμίευση.

Όπως ανέφερε, η κοινωνική ασφάλιση διακρίνεται για την υποχρεωτικότητά της στους εργαζομένους, στον αναδιανεμητικό τους χαρακτήρα και βασίζεται στην αλληλεγγύη των γενεών. «Διάφοροι παράγοντες – οικονομικοί, πολιτικοί, βιομετρικοί – την οδήγησαν σε μία περικοπή των πλουσιοπάροχων παροχών της τα τελευταία χρόνια, επαναφέροντας την εισοδηματική ισορροπία των εργαζομένων και των συνταξιούχων, η οποία είχε διαταραχθεί υπέρ των συνταξιούχων και κατά των εργαζομένων και των επόμενων γενεών. Κάποιες πολιτικές ηγεσίες είχαν κρίνει ότι δίνοντας αλόγιστες συνταξιοδοτικές παροχές, μην εκτιμώντας το κόστος, θα είχαν την ευαρέσκεια των ψηφοφόρων και οδήγησαν την κοινωνική ασφάλιση στο να υπόσχεται παροχές, τις οποίες δεν μπορεί να εκπληρώσει. Τα τελευταία χρόνια γίναμε μάρτυρες περικοπών αυτών των παροχών, οι οποίες πραγματικά είναι μη θεμιτές για όλη την κοινωνία», σημείωσε.

Η επαγγελματική ασφάλιση, η οποία έκανε την εμφάνισή της το 2002, δεν είχε την αναμενόμενη διείσδυση στην ελληνική κοινωνία για πολλούς και διαφόρους λόγους. Ο πιο σημαντικός, σύμφωνα με τον κ. Χαλκιόπουλο, είναι η συμπίεση των εισοδημάτων που υπέστησαν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. Διακρίνεται για τον προαιρετικό και τον αναδιανεμητικό της χαρακτήρα και τον μη κερδοσκοπικό της χαρακτήρα. Αναπτύσσεται ραγδαία χάρη στις νομοθετικές παρεμβάσεις.

Τέλος, η ιδιωτική ασφάλιση διακρίνεται για τον συμπληρωματικό της χαρακτήρα προς την κοινωνική, αλλά και την επαγγελματική ασφάλιση, το κεφαλαιοποιητικό της χαρακτήρα και το αυστηρό εποπτικό της πλαίσιο – Solvency II – που στην Ελλάδα εφαρμόζεται από το 2016. «Η σύμπραξη μεταξύ των τριών φορέων ασφάλισης είναι μονόδρομος για τη βέλτιστη λειτουργία των παροχών στην υγεία. Κάθε φορέας έχει τα δυνατά χαρακτηριστικά του και παρακάμπτοντας αγκυλώσεις του παρελθόντος θα μπορέσουμε να πάμε μπροστά. Για παράδειγμα, ανακοινώσαμε την ενεργοποίηση των ΣΔΙΤ, αλλά δεν λειτούργησαν.

Βάσει αυτών, το δημόσιο μπορεί να συνάπτει συμβάσεις με ασφαλιστικές εταιρείες, προκειμένου οι ασφαλισμένοι να κάνουν χρήση των υποδομών σε όλη την Ελλάδα, συνεισφέροντας σημαντικά ποσά στο κόστος λειτουργίας των νοσοκομείων. Τα ΤΕΑ μπορούν να παρέχουν παροχές υγείας μέσω των ασφαλιστικών εταιρειών, μειώνοντας σημαντικά το κόστος λειτουργίας τους», σχολίασε και συνέχισε: «Πρέπει να ξεκαθαριστεί το θέμα που έχει προκύψει με τον πρόσφατο Νόμο του 2020 για τον φόρο των ασφαλίστρων επί των αντασφαλίστρων. Έχει δημιουργηθεί μία νέα κατηγορία, ασφαλιστικές εταιρείες να αντασφαλίζουν ΤΕΑ, τα οποία δεν έχουν φόρο ασφαλίστρων και ως εκ τούτου να υπάρχει ένα νομοθετικό κενό. Η πολύ καλή εξέλιξη θα ήταν αυτός ο φόρος να μειωθεί από το 15% και να μετονομαστεί σε ΦΠΑ χαμηλού ποσοστού».

Παράλληλα, οι ασφαλιστικές εταιρείες μπορούν να χρησιμοποιούν τις υποδομές των δημόσιων νοσοκομείων, παρέχοντας κάλυψη στους ασφαλισμένους τους σε όλη την Ελλάδα. Επίσης, ο θάνατος και η ανικανότητα που έχουν τα ασφαλισμένα μέλη της κοινωνικής ασφάλισης μπορούν να μεταφερθούν στην ιδιωτική ασφάλιση με ιδιαίτερα μικρό κόστος, μεταφέροντας τον εν λόγω κίνδυνο μέσω ομαδικών ασφαλιστηρίων στην ιδιωτική ασφάλιση και το κόστος στον εργοδότη. «Οι συντάξεις χηρείας δεν τιμούν τον πολιτισμό της Ελλάδας», ανέφερε ο κ. Χαλκιόπουλος.

Όσον αφορά στη συνταξιοδοτική αποταμίευση, με βάση τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Πίστης, είναι διεθνώς αποδεκτό ότι κανένας φορέας – κράτος, ΤΕΑ, ασφαλιστικές εταιρείες – δεν είναι σε θέση να παρέχει μία ικανοποιητική συνταξιοδοτική παροχή μόνος του, χωρίς να διαταράσσονται οι αναλογιστικές ισορροπίες. «Η ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη από το κράτος – τα 380 ευρώ – πρέπει να αναπροσαρμοστεί, ιδιαίτερα για εκείνους που δεν έχουν κομμάτι σύνταξης ανταποδοτικού χαρακτήρα λόγω των συνθηκών εργασίας που αντιμετώπιζαν. Παροχές προς τους συνταξιούχους μόνον μετά από καθορισμό του κόστους αυτών ή με την εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων. Η ελάχιστη συνταξιοδοτική παροχή αντικατοπτρίζει ένα κράτος δικαίου, είναι πολιτισμός», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η συνταξιοδοτική αποταμίευση των ΤΕΑ κινδυνεύει από τα λειτουργικά τους έξοδα.

Παρατηρούμε να συστήνονται ταμεία, με μικρό φορέα αγοράς, προκειμένου να καλύψουν ένα αιτούμενο θέμα από τους εργαζομένους ή επειδή ‘το έκανε και ο διπλανός μας’. Ένα ετήσιο λειτουργικό κόστος των 50.000 ευρώ μπορεί να αντιστοιχεί σε ένα ποσοστό 5% με 10% του ενεργητικού του ταμείου, ειδικά στα πρώτα έτη της λειτουργίας τους. Αυτά τα ταμεία δεν πρόκειται να έχουν επαύξηση των εσόδων, αλλά μείωση των εισφορών. Η λύση μπορεί να έρθει από την συγχώνευση των ΤΕΑ ή τη δυνατότητα συμμετοχής των εργαζομένων σε ενεργά ΤΕΑ, χωρίς να υπάρχει η ανάγκη ίδρυσης νέων».

Επικαλούμενος, μάλιστα, την εμπειρία της Ευρωπαϊκής Πίστης, σημείωσε πως κάνοντας λογαριασμό για την ίδρυση ενός επαγγελματικού ταμείου κατέληξαν πως προκειμένου οι εισφορές να μην «τρώνε» τα έξοδα έπρεπε να είχε ένα σημαντικό ποσό ενεργητικού, το οποίο έκριναν πως δεν είναι σε θέση να το φέρουν εις πέρας. Έτσι, προχώρησαν στη συνεργασία με το ΤΕΑ-ΥΠΟΙΚ. «Είμαστε υπέρ των λίγων επαγγελματικών ταμείων, με ελάχιστα έξοδα», κατέληξε.

Διαβάστε ακόμα:

Επ. Ανταγωνισμού: Επιτόπιος έλεγχος στον κλάδο εμπορίας οπτικών ειδών

Ο μεγάλος «πονοκέφαλος» του Ζόραν Μπογκντάνοβιτς και της Coca Cola HBC (upd)

To νέο μεγάλο project των Ισραηλινών στη Λεωφόρο Αμαλίας 40 στο Σύνταγμα (pics)

Exit mobile version