search icon

Επιχειρήσεις

Cenergy Holdings: Το μεγάλο άλμα στην Αμερική με το βλέμμα σε μια αγορά 20 δισ. δολ. (pics)

Το «πόδι» του ελληνικού ομίλου στις ΗΠΑ θα αποτελεί, κατά την πρώτη φάση, έναν «κλώνο» του εργοστασίου της Θήβας - Το υψηλό ενδιαφέρον για την ΑΜΚ και το κλεισμένο «βιβλίο παραγγελιών»

Τον ταχύ βηματισμό της για την είσοδο σε μια αγορά ύψους 20 δισ. δολ., σηματοδοτεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Cenergy Holdings, ποσού έως 200 εκατ. ευρώ, η οποία ξεκίνησε από χθες το πρωί, με αποκλειστικό σκοπό τη χρηματοδότηση της κατασκευής του νέου εργοστασίου της Hellenic Cables στις ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι η θυγατρική της Viohalco, προχωρά σε ΑΜΚ μέσω Δημόσιας Προσφοράς σε Ελλάδα και Βέλγιο και μέσω Ιδιωτικής Τοποθέτησης εκτός Ελλάδας και Βελγίου, οι οποίες θα υλοποιηθούν παράλληλα.

Η ΑΜΚ θα πραγματοποιηθεί με κατάργηση των δικαιωμάτων προτίμησης και εφαρμογή προνομιακής κατανομής στους υφιστάμενους μετόχους μειοψηφίας, οι οποίοι ήταν καταγεγραμμένοι ως μέτοχοι της Εταιρείας στο κλείσιμο του Euronext Βρυξελλών στις 7 Οκτωβρίου 2024.Η Δημόσια Προσφορά θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2024. Εκτιμάται ότι μετά την ΑΜΚ το free float θα αυξηθεί από 20% σήμερα σε 30%, ενώ κατά πληροφορίες ήδη σημειώνεται μεγάλο ενδιαφέρον από ισχυρούς ξένους θεσμικούς επενδυτές.

Το εγχείρημα της παραγωγικής «απόβασης» στην Αμερική φιλοδοξεί να αποδείξει ότι στους δύο… χωρεί και τρίτος δεδομένου ότι η συγκεκριμένη αγορά καλωδίων ουσιαστικά μονοπωλείται σήμερα από δύο παίκτες.

Πρόκειται για μια αγορά αναπτυσσόμενη και με μεγάλα περιθώρια, διπλάσια σχεδόν από τα αντίστοιχα στην Ευρώπη, όπως εξήγησαν χθες κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης ο Διευθύνων Σύμβουλος της Cenergy Holdings Αλέξης Αλεξίου και ο Οικονομικός Διευθυντής Αλέξανδρος Μπένος.

Πρωταρχικός στόχος, λοιπόν, του ελληνικού ομίλου είναι να βάλει «πόδι» σε αυτό το «χρυσοφόρο» πεδίο. Να δώσει το «παρών» διεκδικώντας σταδιακά ένα σημαντικό μερίδιο της «πίτας», η οποία θα αυξάνεται διαρκώς τα επόμενα χρόνια δεδομένων των απαρχαιωμένων υποδομών στις ΗΠΑ που χρήζουν εκσυγχρονισμού.

Για αυτό και το νέο εργοστάσιο της Hellenic Cables, τουλάχιστον κατά την πρώτη φάση του, θα είναι προσανατολισμένο αποκλειστικά στην κατασκευή χερσαίων καλωδίων όλων των ειδών (μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μέσης και υψηλής τάσης, τηλεπικοινωνιακά κ.α.) για τα οποία υπάρχει τεράστια ζήτηση.

Οι επενδύσεις των 800 εκατ. και το εκτόπισμα στις ΗΠΑ

Ασφαλώς τόσο η Hellenic Cables, όσο και η Σωληνουργεία Κορίνθου, δηλαδή οι δύο πυλώνες της Cenergy Holdings, μόνο… άγνωστες δεν είναι στην αντιπέρα όχθη του Ατλαντικού.

Με επενδύσεις συνολικού ύψους 800 εκατ. ευρώ την τελευταία δεκαετία, και στους δύο βραχίονες, κατατάσσονται στους leaders της διεθνούς αγοράς καλωδίων και σωλήνων, αποτελώντας χρόνια τώρα την πρώτη επιλογή αμερικανικών και ευρωπαϊκών ενεργειακών κολοσσών για τα μεγάλα projects τους.

Με άλλα λόγια, υπάρχει τόσο το «καλό όνομα», όσο και ο δρόμος που αυτό έχει ανοίξει. Έλειπε ωστόσο, ιδιαίτερα για την αγορά των καλωδίων, το «αμερικανικό διαβατήριο» το οποίο είναι απαραίτητο για όποιον θέλει να διεκδικήσει με αξιώσεις ένα σημαντικό μερίδιο της αγοράς.

Τούτο άλλωστε αποδεικνύει και η περίπτωση του ιταλικού κολοσσού Prysmian, που προκειμένου να κατακτήσει την αγορά της Β. Αμερικής εξαγόρασε τον περασμένο Ιούλιο τον δεύτερο μεγαλύτερο εγχώριο παίκτη, την Encore Wire, έναντι 2,8 δισ. δολ. (290 δολάρια ανά μετοχή σε μετρητά). Το 2023, η Encore Wire παρουσίασε έσοδα περίπου 2,6 δισ. δολ. και EBITDA 517 εκατ. δολαρίων. Αυτή και η ακόμη ισχυρότερη Southwire Company (με τζίρο 9 δισ. δολ. το 2023) αποτελούν σήμερα τους κυριάρχους παίκτες.

Το μεγάλο «στοίχημα»

Στο πλαίσιο αυτό αποκτά στρατηγική σημασία η επένδυση στις ΗΠΑ.

Αν και η απόφαση για την παραγωγική παρουσία στην Αμερική είχε ληφθεί καιρό τώρα, καθυστέρησε λόγω της ατυχούς κατάληξης του κοινού εγχειρήματος με την Orsted που οφειλόταν αποκλειστικά στον δανέζικο όμιλο. Το ρολόι άρχισε να μετράει από την αρχή τον περασμένο Απρίλιο, όταν έγινε γνωστό ότι η θυγατρική Hellenic Cables Americas, σχεδιάζει να κατασκευάσει μία νέα μονάδα παραγωγής καλωδίων προηγμένης τεχνολογίας στη Βαλτιμόρη της Πολιτείας του Μέριλαντ, εξασφαλίζοντας από το Αμερικανικό Υπουργείο Ενέργειας την παροχή μεταβιβάσιμων φορολογικών απαλλαγών ύψους έως 58 εκατ. δολ. Αξίζει να αναφερθεί ότι μόνο το 10% των σχετικών αιτήσεων που υποβάλλονται γίνεται δεκτό, κάτι που καταδεικνύει το επαρκές και «δεμένο» business plan της Cenergy. Το σημαντικό αυτό φορολογικό κίνητρο πάντως ήταν υποστηρικτικό αλλά όχι καθοριστικό για την απόφαση υλοποίησης της επένδυσης, που ήταν «κλειδωμένη» με ή χωρίς αυτό.

Στις αρχές Ιουλίου, παράλληλα με τη λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης, ολοκληρώθηκε η απόκτηση παραθαλάσσιου οικοπέδου στην τοποθεσία Wagners Point της Βαλτιμόρης, έκτασης περίπου 153.800 τ.μ. ενώ αξιοσημείωτη είναι η γενική αποδοχή και στήριξη της επένδυσης από τον Κυβερνήτη και όλους τους τοπικούς παράγοντες.

Η πρώτη φάση περιλαμβάνει την κατασκευή εργοστασίου χερσαίων καλωδίων, ποντάροντας στην αυξανόμενη ζήτηση της τοπικής αγοράς για αναβαθμίσεις του δικτύου μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, με κόστος περίπου 200 εκατ. δολ., συμπεριλαμβανομένης της αγοράς του ακινήτου, με τις εργασίες να έχουν ξεκινήσει.

Με βάση όσα ειπώθηκαν χθες από τον κ. Αλεξίου και τον κ. Μπένο, θα πρόκειται για ένα «αντίγραφο» του εργοστασίου της Θήβας όσον αφορά τις παραγωγικές δυνατότητες, ενώ το χρονοδιάγραμμα προβλέπει την ολοκλήρωση του περί τα τέλη του 2027, ώστε να τεθεί σε κανονική παραγωγική λειτουργία το 2028. Στο μεταξύ όμως υπάρχουν ήδη παραγγελίες από τις ΗΠΑ, οι οποίες καλύπτονται από τις ελληνικές μονάδες.

Η δεύτερη φάση, αν υλοποιηθεί στο μέλλον, θα περιλαμβάνει περαιτέρω επέκταση για την παραγωγή υποβρυχίων καλωδίων και θα εξαρτηθεί από τις τελικές συμφωνίες απορρόφησης τους από τους κατασκευαστές των έργων.

Οι στρατηγικές προτεραιότητες και το «βιβλίο παραγγελιών»

Η δημιουργία της νέας μονάδας στις ΗΠΑ ανταποκρίνεται στις στρατηγικές προτεραιότητες του ομίλου, που εστιάζουν στην παραγωγή νέων, καινοτόμων προϊόντων, στην περαιτέρω γεωγραφική εξάπλωση, αλλά και στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών που θα συνεχίσουν να διασφαλίζουν την ποιοτική υπεροχή και την ανταγωνιστικότητα της Cenergy.

Ενδεικτική πάντως του διεθνούς success story του ομίλου είναι η εικόνα του «βιβλίου παραγγελιών», δηλαδή των παραγγελιών που αφορούν τα μεγάλα διεθνή projects. Για το συγκρότημα της Κορίνθου όλη η παραγωγή είναι κλεισμένη για όλη την πενταετία από φέτος έως και το 2028, ενώ για την μονάδα της Θήβας, που μετά την προσθήκη του πρώην εργοστασίου της Πετζετάκις, θα έχει διπλάσια παραγωγή χερσαίων καλωδίων από το 2025, είναι κλεισμένη μέχρι και το 2027.

Διαβάστε ακόμη

Επενδυτική έκρηξη 50 δισ. ευρώ ως το τέλος του 2026 (πίνακας)

Πώς θα ξεκλειδώσουν τις επιδοτήσεις οι τράπεζες – Πρώτη προτεραιότητα οι ανακαινίσεις κατοικιών

Ληξιπρόθεσμα: «Εισπράττω αλλά δεν πληρώνω τον ΦΠΑ» η νέα… τάση στην αγορά

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version