Με σημαντικές οικονομικές επιδόσεις και ευοίωνες προοπτικές για τη νέα χρονιά έκλεισε το 2023 για τη Cenergy Holdings. «Θα τη χαρακτήριζα εξαιρετικά θετική χρονιά για δύο λόγους», σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Αλέξης Αλεξίου. «Πρώτον, σε επίπεδο οικονομικών αποτελεσμάτων η χρονιά που κλείνει συνδέεται με αξιοσημείωτες επιδόσεις. Το ανεκτέλεστο των έργων μας ξεπέρασε στο εννεάμηνο τα 3 δισ. ευρώ, ιστορικό ρεκόρ για την εταιρεία, από 2 δισ. που είχε διαμορφωθεί στο τέλος του προηγούμενου έτους. Στο ίδιο διάστημα ο κύκλος εργασιών μας είναι αυξημένος κατά 12% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022 και το αναπροσαρμοσμένο EBITDA κατά 53%. Δεύτερον, το 2023 η Cenergy Holdings προχώρησε σε συνεργασίες με σημαντικούς παίκτες της αγοράς μας, αναλαμβάνοντας την εκτέλεση ορισμένων από τα πλέον απαιτητικά και καινοτόμα έργα σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο συνδυασμός των παραπάνω δύο παραγόντων, στην εποχή της ενεργειακής μετάβασης, δημιουργεί μία καλή βάση για εμάς σε βραχυπρόθεσμο αλλά και μακροπρόθεσμο ορίζοντα».
Οπως επισημαίνει μάλιστα ο ίδιος, οι παράγοντες που επηρεάζουν το κόστος παραγωγής και κατ’ επέκταση τον κλάδο δεν στέκονται ικανοί να εκτροχιάσουν την πορεία της εταιρείας. «Η Cenergy Holdings και οι θυγατρικές της δεν είναι ενεργοβόρες βιομηχανίες, υπό την έννοια ότι το κόστος της ενέργειας αποτελεί το 3%-6% του κόστους παραγωγής. Επίσης, οι μακροχρόνιες συμβάσεις και σχέσεις με τους πελάτες, η στρατηγική σχέση που έχουμε με τους προμηθευτές μας, η παρακολούθηση των τιμών πρώτων υλών, καθώς και το εξορθολογισμένο κοστολογικό μοντέλο που ακολουθούμε εδώ και αρκετά χρόνια συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της εφοδιαστικής αλυσίδας εξομαλύνοντας τις όποιες διακυμάνσεις», επισημαίνει ο κ. Αλεξίου. Για τον ίδιο το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει το επιχειρείν είναι το αυξημένο κόστος χρήματος. «Είναι παράγοντας με βαρύ αντίκτυπο στην κερδοφορία και πιθανώς και στην επιβίωση ορισμένων λιγότερο ανταγωνιστικών επιχειρήσεων», τονίζει.
Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές επιδόσεις της Cenergy Holdings το 2023, ο ίδιος, έχοντας ως βάση τα στοιχεία εννεαμήνου, εκτιμά ότι το αναπροσαρμοσμένο EBITDA (α-EBITDA) για το σύνολο της χρονιάς θα κυμανθεί μεταξύ 190 και 200 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται πως σε απόλυτους αριθμούς έως και τον Σεπτέμβριο οι πωλήσεις ανήλθαν σε 1,17 δισ. ευρώ και η λειτουργική κερδοφορία σε 145 εκατ. ευρώ. Επίσης, τα περιθώρια κέρδους για το εννεάμηνο 2023 ξεπέρασαν το 15%.
«Το 2024», όπως λέει ο κ. Αλεξίου, «αναμένεται να ολοκληρωθεί ο σημαντικός κύκλος επενδύσεων που άνοιξε το 2023, όπως αυτές στα εργοστάσια καλωδίων της Κορίνθου και της Θήβας. Ταυτόχρονα, με στοχευμένες επενδύσεις ενισχύουμε την παραγωγική δυναμικότητα στον κλάδο των σωλήνων χάλυβα», επισημαίνει.
«Αν συνυπολογίσουμε μάλιστα την υψηλή κερδοφορία του 2023 και τη σχετική ασφάλεια που επιφέρει το υψηλό ανεκτέλεστο των έργων που έχουμε αναλάβει, έχουν τεθεί καλές βάσεις για συνέχιση της δυναμικής πορείας της Cenergy Holdings και μετά το 2025. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε ενσωματώσει στον στρατηγικό σχεδιασμό και των δύο θυγατρικών μας τις αρχές της βιωσιμότητας. Συνεπώς, τόσο το 2024 όσο και στο μέλλον θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στο ανθρώπινο δυναμικό μας, να προσφέρουμε βιώσιμες λύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας στους συνεργάτες μας και να ενισχύουμε το κοινωνικό μας αποτύπωμα», προσθέτει.
Σύμφωνα με τον κ. Αλεξίου, οι προοπτικές του κλάδου είναι θετικές για τη νέα χρονιά. «Με δεδομένες τις απαιτήσεις της ενεργειακής μετάβασης, το momentum του κλάδου είναι γενικά θετικό και αντίστοιχα θετικές είναι και οι προβλέψεις στις οποίες μπορεί κανείς να προχωρήσει, εν μέσω φυσικά των δεδομένων αβεβαιοτήτων της αγοράς μας», σημειώνει, και συμπληρώνει: «Από την πλευρά μας, παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις του κλάδου και όπως έχουμε κάνει επιτυχώς μέχρι τώρα, μεταφράζουμε νωρίς τα μηνύματα και αντιδρούμε έγκαιρα στις προκλήσεις ώστε να διατηρήσουμε το θετικό momentum. Είμαστε από τους οργανισμούς που πρωταγωνιστούν στην ενεργειακή μετάβαση. Εχουμε τοποθετηθεί στρατηγικά ώστε να παρέχουμε τεχνολογικά κορυφαίες λύσεις που καλύπτουν όλο το φάσμα της περιόδου αυτής – από τις μεταβατικές λύσεις φυσικού αερίου και την τεχνολογία carbon capture έως τον εξηλεκτρισμό μέσω ΑΠΕ και την οικονομία του υδρογόνου. Με άλλα λόγια, συμμετέχουμε ενεργά στη διαμόρφωση της επόμενης μέρας της ενέργειας».
Ο κ. Αλεξίου υπογραμμίζει επίσης τις ευκαιρίες που έχει μπροστά της η χώρα. «Η Ελλάδα έχει άμεσα μπροστά της μία σημαντική ευκαιρία να αναβαθμίσει τον ρόλο της ως ενεργειακός κόμβος, αλλά και να εκμεταλλευτεί την τρέχουσα θετική συγκυρία στο πλαίσιο των αναγκών της ενεργειακής μετάβασης. Ενα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί ο εθνικός σχεδιασμός για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα που κινείται με εντυπωσιακούς ρυθμούς για την ελληνική πραγματικότητα. Και ακριβώς στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική βιομηχανία μπορεί, και κατά την άποψή μου πρέπει, να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Πιστεύω, συνεπώς, ότι ο αντίστοιχος σχεδιασμός από την πλευρά της ελληνικής Πολιτείας θα πρέπει να στοχεύει στην έγκαιρη προσέλκυση επενδυτών και κατά συνέπεια στην ενεργοποίηση της βιομηχανίας της χώρας ώστε να επενδύσει στη δημιουργία ισχυρής εφοδιαστικής αλυσίδας. Η Πολιτεία έχει την ευκαιρία να καλλιεργήσει ένα περιβάλλον στο οποίο η ελληνική βιομηχανία θα συμβάλει μεγαλύτερο μέρος του ΑΕΠ της χώρας από ό,τι κάνει σήμερα», καταλήγει.
Διαβάστε ακόμη
«Ένεση» 2 δισ. τον μήνα φέρνει επενδύσεις 85 δισ. σε 5 χρόνια
Grecotel: «Δυνατή» σεζόν και το 2024 παρά τη γεωπολιτική αστάθεια (pic)
Στέλιος Σακαρέτσιος (Κτηματολόγιο): Στόχος το 2024 να ολοκληρωθεί το 80% της κτηματογράφησης
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ