search icon

Επιχειρήσεις

Cenergy Holdings (Bιοχάλκο): Ανεκτέλεστο 2 δισ. και προπώληση της παραγωγής για δύο χρόνια – Νέα επένδυση 80 εκατ. για τον διπλασιασμό της παραγωγής στην Κόρινθο

Η ελληνική πολυεθνική εξάγει σχεδόν το 70% της παραγωγής σωλήνων και καλωδίων

Την ανάπτυξη σε νέες τεχνολογίες καλωδίων με υψηλή ζήτηση στο προσεχές μέλλον, στοχεύει η Cerengy Holdings του ομίλου Βιοχάλκο, επενδύοντας πάνω από 80 εκατ. ευρώ την επόμενη διετία για το διπλασιασμό της παραγωγικής δυναμικότητας του εργοστασίου Fulgor της Ελληνικά Καλώδια στην Κόρινθο.

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα υποβρύχια καλώδια υπερυψηλής συνεχούς τάσης αλλά και τα δυναμικά καλώδια, με τα οποία η εταιρεία θα ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση στις αγορές των υποθαλάσσιων διασυνδέσεων και των υπεράκτιων αιολικών πάρων. Όπως ανέφερε χθες η διοίκηση της εταιρείας κατά την διάρκεια ξενάγησης στο εργοστάσιο της  Κορίνθου, η Cenergy Holdings είναι καλά τοποθετημένη στην αγορά ώστε να επωφεληθεί στο μέγιστο από την ενεργειακή μετάβαση και τις μεγάλες επενδύσεις στον εξηλεκτρισμό των δικτύων, στην ανάπτυξη του φυσικού αερίου ως μεταβατικού καυσίμου και στη διείσδυση στην αγορά του υδρογόνου.

Στους τομείς αυτούς, η εταιρεία αναπτύσσει τους σωλήνες χάλυβα για δίκτυα φυσικού αερίου ενώ η Σωληνουργεία Κορίνθου είναι η πρώτη εταιρεία παγκοσμίως που παράγει και προμηθεύει σωλήνες για τη μεταφορά υδρογόνου για δίκτυα υψηλής τάσης έχοντας ήδη αναθέσεις έργων από την Ιταλική Snam στην Ιταλία, την Πολωνία, την Αυστραλία και στη χώρα μας μέσω του νέου αγωγού Δυτικής Μακεδονίας του ΔΕΣΦΑ. Παράλληλα η Σωληνουργεία Κορίνθου επεκτείνεται και σε νέα έργα όπως η αποθήκευση άνθρακα και οι αγωγοί διοξειδίου του άνθρακα και υδρογόνου.

Σημειώνεται, ότι η  εταιρεία είναι τεχνολογικά έτοιμη για τα σχεδιαζόμενα έργα CCS στην Ευρώπη και παγκοσμίως.  Διαθέτει σημαντική εμπειρία σε αγωγούς μεταφοράς CO2 μήκους άνω των 1.000 χλμ. στις ΗΠΑ τα τελευταία 10 χρόνια και παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα CCS με έργα στη Βόρεια Θάλασσα που σχεδιάζουν και δημοπρατούν μεγάλες ενεργειακές εταιρείες.

Η επέκταση στις ΗΠΑ

Ταυτόχρονα, η εταιρεία προγραμματίζει επένδυση σε νέα μονάδα για τη δραστηριοποίησή της στην αγορά των ΗΠΑ, με την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Orsted. Μέχρι σήμερα από την Αμερική, προερχόταν το 10% των μέσω πωλήσεων την περίοδο 2020-2022. Το ποσοστό αυτό προβλέπεται να φτάσει το 18% την επόμενη διετία. Η διοίκηση της εταιρείας αναφέρθηκε και στο ευνοϊκό περιβάλλον και την ενεργειακή πολιτική που αναπτύσσεται για έργα ΑΠΕ στις ΗΠΑ. Όπως ελέγχθηκε, στην χώρα σχεδιάζονται 30 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας με τεράστιες δυνατότητες για πλωτά και σταθερά πάρκα. Επιπλέον,  υπάρχει το κυβερνητικό πρόγραμμα των 400 δις, για χρηματοδοτικές δαπάνες σχετικές με το κλίμα αλλά και για την προσέλκυση επενδύσεων με φοροαπαλλαγές για ΑΠΕ, υδρογόνο και μεταφορά ενέργειας.

Ταυτόχρονα, ο όμιλος κρίνει σκόπιμο να μεταθέσει  για μετά το 2027 την επένδυση στο Βόλο για  κατασκευή  πυλώνων και πλωτών βάσεων για θαλάσσια αιολικά πάρκα. Όπως εξήγησαν χθες στελέχη της εταιρείας, τα έργα των θαλάσσιων αιολικών πάρκων καθυστερούν καθώς προγραμματίζονται για το 2030. Θα πρέπει, όπως τόνισαν πρώτα να ξεκαθαρίσει το πλαίσιο, και να ωριμάσει και η τεχνολογία πριν σχεδιαστεί το εργοστάσιο κατασκευής εξοπλισμού για θαλάσσια αιολικά πάρκα. Η καλή περίοδος για τη Cenergy αναμένεται να έχει διάρκεια δήλωσαν  χθες στελέχη της κατά την παρουσίαση του εργοστασίου της Ελληνικά Καλώδια. “Η εταιρεία είναι στρατηγικά τοποθετημένη για να καλύψει τις ανάγκες της ενεργειακής μετάβασης και θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντά της”, σημείωσε ο κ. Κωνσταντίνος Σαββάκης, Γενικός Διευθυντής της Cenergy.

Η ζήτηση για καλώδια αυξάνεται καθώς η τάση για εξηλεκτρισμό κυριαρχεί παγκοσμίως. Η συμμετοχή της ηλεκτρικής ενέργειας στην τελική κατανάλωση ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί από 20% σήμερα σε 40% το 2050.  Το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας αυτής θα παράγεται από ΑΠΕ αυξάνοντας την ανάγκη διασυνδέσεων με τα δίκτυα.  Επιπλέον, οι χώρες της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφώνησαν ότι μέχρι το 2030 η ΕΕ θα λαμβάνει το 42,5% της ενέργειάς της από ΑΠΕ, αντικαθιστώντας τον υφιστάμενο στόχο του 32%.

Τι σημαίνει αυτό; Μαζικές επενδύσεις σε αιολικά και ηλιακά πάρκα και μεγάλη ζήτηση σε όλο το φάσμα από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και για όλες τις κατηγορίες καλωδίων τόσο χερσαίων όσο και υποβρυχίων.  Η Cenergy Holdings είναι ήδη στρατηγικά τοποθετημένη για να ανταποκριθεί στην πρόκληση αυτή, μέσω της Ελληνικά Καλώδια και της Σωληνουργία Κορίνθου, δύο κορυφαίες βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή καλωδίων και αγωγών που βρίσκονται στο επίκεντρο της ενεργειακής μετάβασης.

Ελέγχει το 50% στις υποβρύχιες διασυνδέσεις

Στην αναδυόμενη αυτή αγορά  η Cenergy Holdings, έχει αναπτύξει ένα ισχυρό εκτόπισμα με την Ελληνικά Καλώδια, καθώς κατέχει περισσότερο από 50% της αγοράς (εξαιρουμένης της Κίνας) στις υποβρύχιες ηλεκτρικές διασυνδέσεις και στις ανεμογεννήτριες εντός των θαλασσίων αιολικών πάρκων.   Στα καλώδια σύνδεσης των αιολικών πάρκων με τους υποσταθμούς στην ξηρά και στις διασυνδέσεις δικτύων κατέχει μερίδιο 21% – 22% και κατατάσσεται στην πρώτη τετράδα του κλάδου.  Στους υποθαλάσσιους αγωγούς μεταφοράς ορυκτών καυσίμων (εξαιρουμένης της Ρωσίας και της Κίνας) συγκαταλέγεται στις πέντε κορυφαίες διεθνώς βιομηχανίες με μερίδιο 15% με 20%.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως τόνισαν τα στελέχη της εταιρείας, στη χθεσινή παρουσίαση, ότι ήδη έχει προπωληθεί η παραγωγή της εταιρείας για τα επόμενα δύο έτη, αφού το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των έργων της φτάνει τα 2 δισ. ευρώ. Οι πωλήσεις της εκτείνονται σε 70 χώρες με 5 εργοστάσια σε τέσσερις χώρες καθώς το 67,5% του κύκλου εργασιών είναι από το εξωτερικό.  Η αύξηση της ζήτησης και της δυναμικότητας της εταιρείας αντικατοπτρίζεται στα μεγέθη της. Πέρσι η εταιρεία είχε τζίρο 1,43 δις. και λειτουργικά κέρδη 137 εκ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη

Στεγαστικά δάνεια: 7+1 ερωτήσεις – απαντήσεις για το «πάγωμα» στα κυμαινόμενα επιτόκια

Το ζόρι Ραγκούση, η έκπληξη Ανδρουλάκη, ο καλλιτεχνικός διευθυντής, το διαζύγιο της Coca Cola και τα σενάρια για Groupama

Γιάννος Κοντόπουλος (EXAE): Πότε θα επιστρέψει το ελληνικό Χρηματιστήριο στις ανεπτυγμένες αγορές

Exit mobile version