Σε έτος-ορόσημο αναδεικνύεται το 2024 για την Cenergy Holdings και τους δύο ισχυρούς βραχίονές της, την Hellenic Cables και τη Σωληνουργεία Κορίνθου. Και τούτο καθώς ήδη από την αρχή της φετινής χρονιάς και μέχρι σήμερα έχουν επιτευχθεί επτά μεγάλες συμφωνίες για την ανάληψη νέων έργων, που ενισχύουν το ανεκτέλεστο σε επίπεδα άνω των 3,5 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες για την εμβληματική επένδυση της δημιουργίας εργοστασίου καλωδίων στις ΗΠΑ, με το παραγωγικό πέρασμα της Cenergy στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού να επικυρώνει τον κυρίαρχο ρόλο που έχει ήδη κατακτήσει στην αμερικανική αγορά, ανοίγοντας ταυτόχρονα τις προοπτικές για περαιτέρω ενίσχυση της θέσης της.

Οπως έδειξαν τα αποτελέσματα του πρώτου φετινού τριμήνου, ο όμιλος αναμένεται να καταγράψει και το 2024 ισχυρές οικονομικές επιδόσεις. Ειδικότερα, κατά το α’ τρίμηνο οι πωλήσεις ανήλθαν περίπου σε 400 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας 4% αύξηση σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, τα EBITDA έφτασαν τα 54 εκατ. ευρώ (+24%), τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν σε 24 εκατ. ευρώ έναντι 15 εκατ. ευρώ (+54%), ενώ το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών ανήλθε στα 3,1 δισ. ευρώ.

Στις 20 Ιουνίου η Hellenic Cables κέρδισε ένα από τα μεγαλύτερα συμβόλαια στη διεθνή αγορά, ύψους 200 εκατ. ευρώ, για τη μελέτη, προμήθεια, κατασκευή και εγκατάσταση (EPCI) υποβρύχιων καλωδίων υψηλής τάσης στο Βέλγιο

Το αμερικανικό στοίχημα

Στο πλαίσιο αυτό αποκτά στρατηγική σημασία η επένδυση στις ΗΠΑ για το νέο εργοστάσιο καλωδίων της Hellenic Cables, η οποία έρχεται να δώσει αίσιο τέλος στην αρκετά περιπετειώδη αντίστοιχη επένδυση που σχεδιαζόταν από κοινού με τον δανέζικο όμιλο Orsted.

Η «νέα αρχή» για την παραγωγική απόβαση της Cenergy στις ΗΠΑ έγινε τον περασμένο Απρίλιο, όταν έγινε γνωστό ότι η θυγατρική Hellenic Cables Americas σχεδιάζει να κατασκευάσει μία νέα μονάδα παραγωγής καλωδίων προηγμένης τεχνολογίας στη Βαλτιμόρη της Πολιτείας του Μέριλαντ, εκτιμώμενου κόστους 300 εκατ. δολαρίων, εξασφαλίζοντας από το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας την παροχή μεταβιβάσιμων φορολογικών απαλλαγών ύψους έως 58 εκατ. δολαρίων.

Στις αρχές Ιουλίου, παράλληλα με τη λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης, ολοκληρώθηκε η απόκτηση παραθαλάσσιου οικοπέδου στην τοποθεσία Wagners Point της Βαλτιμόρης, έκτασης περίπου 153.800 τ.μ.

Η πρώτη φάση της επένδυσης περιλαμβάνει την κατασκευή εργοστασίου χερσαίων καλωδίων, ποντάροντας στην αυξανόμενη ζήτηση της τοπικής αγοράς για αναβαθμίσεις του δικτύου μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, με κόστος περίπου 200 εκατ. δολ., συμπεριλαμβανομένης της αγοράς του ακινήτου, με τις εργασίες να ξεκινούν μετά το φθινόπωρο.

Η δεύτερη φάση θα περιλαμβάνει περαιτέρω επέκταση για την παραγωγή υποβρύχιων καλωδίων και θα εξαρτηθεί από τις τελικές συμφωνίες απορρόφησής τους από τους κατασκευαστές των έργων και τις σχετικές τελικές επενδυτικές αποφάσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η νέα μονάδα θα είναι προσανατολισμένη στην παραγωγή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας που θα κατασκευάζονται με σύγχρονη, καθαρή, χαμηλού θορύβου και εξαιρετικά χαμηλών εκπομπών παραγωγική διαδικασία.

Η Σωληνουργεία Κορίνθου, από την πλευρά της, έχει ήδη κατακτήσει από ετών την αμερικανική αγορά. Θα πρέπει να σημειωθεί μάλιστα ότι η διείσδυση στις ΗΠΑ δεν εμποδίστηκε ούτε από τους έκτακτους δασμούς που επιβλήθηκαν στο παρελθόν ακριβώς λόγω της ποιοτικής υπεροχής και της αξιοπιστίας των προϊόντων της.

Στις 20 Ιουνίου η Hellenic Cables κέρδισε ένα από τα μεγαλύτερα συμβόλαια στη διεθνή αγορά, ύψους 200 εκατ. ευρώ, για τη μελέτη, προμήθεια, κατασκευή και εγκατάσταση (EPCI) υποβρύχιων καλωδίων υψηλής τάσης στο Βέλγιο

Τα μεγάλα deals

Και για τους δύο βραχίονες της Cenergy Holdings οι προοπτικές για το μέλλον διαγράφονται εξαιρετικές. Αφενός, με δεδομένες τις απαιτήσεις της ενεργειακής μετάβασης αλλά και τη στροφή προς μεγαλύτερη ενεργειακή ασφάλεια, προβλέπεται αυξημένη ζήτηση καλωδίων σε ορίζοντα δεκαετίας τουλάχιστον. Αφετέρου, η χρήση φυσικού αερίου σε μια μεταβατική περίοδο διάρκειας τουλάχιστον 30 ετών, αλλά και οι νέες τεχνολογίες δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα, καθώς και η πορεία προς το υδρογόνο, υπόσχονται περαιτέρω ανάπτυξη στον κλάδο των σωλήνων χάλυβα.

Αυτό αναδεικνύεται ξεκάθαρα και από τις συμφωνίες που πέτυχαν οι δύο βραχίονες της Cenergy Holdings -με διευθύνοντα σύμβουλο τον Αλέξη Αλεξίου- στη διάρκεια του 2024 μέχρι τώρα.

Στις 15 Ιανουαρίου ανακοινώθηκε ότι η Hellenic Cables υπέγραψε σύμβαση για την προμήθεια inter-array καλωδίων για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα Baltyk II και Baltyk III στην Πολωνία, η ανάπτυξη των οποίων γίνεται από την κοινοπραξία Equinor – Polenergia. Η Hellenic Cables ανέλαβε τον σχεδιασμό, την κατασκευή, τον έλεγχο και την προμήθεια (έως και) 205 χλμ. υποβρύχιων καλωδίων inter-array, τάσης 66kV, και των συναφών εξαρτημάτων τους.

Τα καλώδια θα παραχθούν στο υπερσύγχρονο εργοστάσιο υποβρύχιων καλωδίων στην Κόρινθο και η παράδοσή τους θα πραγματοποιηθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2026. Σημειώνεται ότι τα αιολικά πάρκα Baltyk II και III εκτείνονται σε περιοχές 122 km2 και 117 km2 αντίστοιχα και βρίσκονται σε στρατηγική θέση στη νοτιοδυτική Βαλτική Θάλασσα εντός των πολωνικών υδάτων, με βάθη νερού που κυμαίνονται από 20 έως 45 μέτρα.

Στις 27 Φεβρουαρίου, η Σωληνουργεία Κορίνθου σύναψε σύμβαση με την TechnipFMC για 27 χλμ. σωλήνων υψίσυχνης συγκόλλησης (HFW), για το υποθαλάσσιο έργο Utsira High στη Βόρεια Θάλασσα. Πρόκειται για ένα project που αποτελείται από δύο ξεχωριστά υποθαλάσσια έργα, το Symra και το Solveig, στο κεντρικό τμήμα της Βόρειας Θάλασσας. Το Symra θα συνδεθεί με την πλατφόρμα Ivar Aasen, ενώ η φάση 2 του Solveig θα συνδεθεί με την πλατφόρμα Edvard Grieg.

Οι σωλήνες θα κατασκευαστούν στις εγκαταστάσεις της Σωληνουργεία Κορίνθου στη Θίσβη, όπου και θα εφαρμοστεί επιπλέον εξωτερική αντιδιαβρωτική επένδυση πολυπροπυλενίου τριών στρώσεων.

Το ορόσημο του CCUS

Λίγες ημέρες αργότερα, στις 15 Μαρτίου, η Σωληνουργεία Κορίνθου επιλέχθηκε από τη Northern Endurance Partnership ως προμηθευτής για το έργο NEP, CCUS στη Βόρεια Θάλασσα. Πρόκειται για έναν υποθαλάσσιο αγωγό με στόχο τη μεταφορά και αποθήκευση εκατομμυρίων τόνων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) από τη Βόρεια Θάλασσα του Ηνωμένου Βασιλείου στην υποθαλάσσια τοποθεσία γεωλογικής αποθήκευσης Endurance Store.

Η Northern Endurance Partnership (NEP), μια κοινοπραξία μεταξύ της bp, της Equinor και της TotalEnergies, είναι ο πάροχος μεταφοράς, αξιοποίησης και αποθήκευσης CO2 για το East Coast Cluster (ECC). Η NEP στοχεύει να υποστηρίξει τις δεσμεύσεις του Ηνωμένου Βασιλείου για μηδενικές εκπομπές, αναπτύσσοντας τον πρώτο βιομηχανικό κόμβο μηδενικών εκπομπών άνθρακα στον κόσμο έως το 2030.

Ετσι, η συμφωνία αυτή αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για τη Σωληνουργεία Κορίνθου, καθώς η δέσμευση, αξιοποίηση και αποθήκευση άνθρακα (CCUS) αποτελεί κρίσιμο τομέα στην προσπάθεια μετριασμού της κλιματικής αλλαγής και διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ως βασική τεχνολογία για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων που σχετίζονται με τη χρήση ορυκτών καυσίμων.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Cenergy Holdings, Αλέξης Αλεξίου

Η παγκόσμια αγορά δέσμευσης, αξιοποίησης και αποθήκευσης άνθρακα αναμένεται να αναπτυχθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια, με πρόβλεψη να τετραπλασιαστεί έως το 2030, λόγω της αυξανόμενης υιοθέτησης της τεχνολογίας αυτής από διάφορες βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένων αυτών των πετρελαίου, φυσικού αερίου και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ παράλληλα και οι κυβερνήσεις ενθαρρύνουν τέτοιες πρωτοβουλίες.

Η Hellenic Cables, από την πλευρά της, πέτυχε και αυτή μια νέα σημαντική συμφωνία που ανακοινώθηκε στις 8 Απριλίου. Ανέλαβε από την Amprion GmbH -έναν από τους κορυφαίους Διαχειριστές Συστημάτων Μεταφοράς (TSOs) της Ευρώπης που διαχειρίζεται δίκτυο υψηλής τάσης μήκους 11.000 χλμ.- την υλοποίηση στη Γερμανία δύο συστημάτων υπόγειας μεταφοράς εναλλασσόμενου ρεύματος (AC) 380kV που αφορούν τα έργα Borgholzhausen και Conneforde-Cloppenburg-Merzen.

Στο πλαίσιο της σύμβασης, η Hellenic Cables θα είναι υπεύθυνη για τον σχεδιασμό και την παραγωγή υπόγειων καλωδίων, την προμήθεια εξαρτημάτων, τις εργασίες τοποθέτησης, συναρμολόγησης και τερματισμού των καλωδίων, καθώς και τις επιτόπιες δοκιμές αποδοχής των εγκατεστημένων καλωδιακών συστημάτων. Κάθε έργο περιλαμβάνει ένα καλώδιο 380kV AC με επισμαλτωμένο χαλκό και αποτελεί σημαντική επένδυση στον τομέα της μεταφοράς ενέργειας. Η παραγωγή των καλωδίων θα γίνει στην Ελλάδα, ξεκινώντας το 2026, με τη συμφωνία να αναδεικνύει την ικανότητα της Hellenic Cables στην παροχή υψηλής ποιότητας καινοτόμων λύσεων για την κάλυψη των εξελισσόμενων αναγκών του κλάδου μεταφοράς ενέργειας.

Μέσα στον Μάιο γνωστοποιήθηκε μια διπλή συμφωνία από τη Σωληνουργεία Κορίνθου. Ειδικότερα, η εταιρεία επιλέχθηκε από τη Subsea7 για την κατασκευή και προμήθεια σωλήνων για υποθαλάσσιο έργο στη Βόρεια Θάλασσα. Παράλληλα όμως το έργο, όπως ανακοινώθηκε, θα υλοποιηθεί με χάλυβα που συνοδεύεται από πιστοποιητικά μειωμένων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2), καθώς η Subsea7 επέλεξε την καινοτόμα πρόταση της Σωληνουργεία Κορίνθου που υλοποιείται σε συνεργασία με τον παραγωγό χάλυβα ArcelorMittal.

Συγκεκριμένα, η ΣΩΛΚ, χρησιμοποιώντας ελάσματα θερμής έλασης της ArcelorMittal με πιστοποιήσεις XCarb, θα παραγάγει 39 χλμ. σωλήνων ευθείας ραφής και διαμέτρου 16 ιντσών με τη μέθοδο υψίσυχνης συγκόλλησης (HFW) για υποθαλάσσια εφαρμογή «Pipe-In-Pipe».

Σημειώνεται ότι η Σωληνουργεία Κορίνθου και η ArcelorMittal προχώρησαν σε συμφωνία για μείωση του αποτυπώματος άνθρακα των σωλήνων που παράγονται, χρησιμοποιώντας πιστοποιητικά μειωμένων εκπομπών CO2, με στόχο να υποστηρίξουν τους πελάτες τους στη μείωση των έμμεσων εκπομπών τους. Στο πλαίσιο αυτό, το XCarb αποτελεί μια σειρά ευέλικτων λύσεων χάλυβα χαμηλών εκπομπών άνθρακα της ArcelorMittal με χρήση ανακυκλωμένου χάλυβα και ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές.

Το deal των 200 εκατ. ευρώ

Τον περασμένο μήνα, και συγκεκριμένα στις 20 Ιουνίου, η Hellenic Cables κέρδισε ένα από τα μεγαλύτερα συμβόλαια στη διεθνή αγορά, ύψους 200 εκατ. ευρώ. Η σύμβαση υπεγράφη με την Elia Asset NV/SA, σε κοινοπραξία με την DEME, για τη μελέτη, προμήθεια, κατασκευή και εγκατάσταση (EPCI) υποβρύχιων καλωδίων υψηλής τάσης, με το έργο να αποτελεί μέρος της φιλόδοξης πρωτοβουλίας Princess Elisabeth Island για την ενίσχυση των υποδομών ανανεώσιμης ενέργειας στο Βέλγιο. Για την Hellenic Cables και την DEME η συμφωνία είναι κομβικής σημασίας, καθώς έρχεται σε συνέχεια της επιτυχημένης εκτέλεσης του έργου MOG1 για την Elia πριν από μερικά χρόνια.

Το νέο έργο προβλέπει την παράδοση από την Hellenic Cables ενός υποβρύχιου συστήματος τριών export καλωδίων HVAC 220kV, συνολικού μήκους 165 χλμ., αξίας περίπου 200 εκατ. ευρώ. Αυτά τα καλώδια πρόκειται να συνδέσουν το τεχνητό ενεργειακό νησί εντός της περιοχής του αιολικού πάρκου Princess Elisabeth με τις ακτές του Βελγίου.

Σύμφωνα με τη σύμβαση, η Hellenic Cables θα είναι υπεύθυνη για τη μελέτη, τον σχεδιασμό, την κατασκευή και την προμήθεια των υποβρύχιων καλωδίων εναλλασσόμενου ρεύματος 220kV, καθώς και για τα σχετικά εξαρτήματα, τις εργασίες συναρμολόγησης, τερματισμού και τις σχετικές δοκιμές, τη θέση σε λειτουργία και συντήρηση του υποβρύχιου συστήματος των καλωδίων (export cable system).

Τα τρία export καλώδια 220kV θα κατασκευαστούν στην Κόρινθο εντός του 2026 και 2027 και η εγκατάσταση αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2027. Το τελευταίο μέχρι τώρα μεγάλο deal, που ανακοινώθηκε στις 9 Ιουλίου, αφορά τη Σωληνουργεία Κορίνθου, η οποία ανέλαβε σύμβαση από τη Woodside Energy, διαχειρίστρια του κοιτάσματος μεγάλου βάθους Trion, για την κατασκευή και προμήθεια περίπου 118 χλμ. σωλήνων υψίσυχνης συγκόλλησης (HFW).

Το πεδίο Trion βρίσκεται στη ζώνη Perdido Fold Belt του Κόλπου του Μεξικού, περίπου 180 χλμ. από τις ακτές του Μεξικού και 30 χλμ. νότια των θαλάσσιων συνόρων ΗΠΑ – Μεξικού. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή νέα ανάπτυξη, έτοιμη να αποτελέσει το πρώτο έργο μεγάλου βάθους από τα νερά του Μεξικού, με προοπτική σύνδεσης και μελλοντικών κοιτασμάτων με τις εγκαταστάσεις του.

Η ανάπτυξη περιλαμβάνει ένα υποθαλάσσιο σύστημα αγωγών, συνδεδεμένο με μια πλωτή μονάδα παραγωγής (FPU), που θα συνδεθεί με μια πλωτή μονάδα αποθήκευσης και εκφόρτωσης (FSO), διασφαλίζοντας αποτελεσματική εξόρυξη και επεξεργασία των ενεργειακών πόρων. Το εύρος της προμήθειας περιλαμβάνει την εφαρμογή εξωτερικής αντιδιαβρωτικής επένδυσης και την εξωτερική επένδυση βάρους σκυροδέματος (CWC), εξασφαλίζοντας βέλτιστο ποιοτικό έλεγχο και αποτελεσματικότητα σε όλες τις διαδικασίες παραγωγής και επένδυσης των σωλήνων.

Η ανάθεση αποτελεί άλλο ένα σημαντικό ορόσημο στην παρουσία της Σωληνουργεία Κορίνθου στον Κόλπο του Μεξικού, καθώς οι πελάτες αναγνωρίζουν τα πλεονεκτήματα των λύσεων συγκολλημένων σωλήνων της ΣΩΛΚ σε κρίσιμες υποθαλάσσιες εφαρμογές.

Διαβάστε ακόμη:

Επενδυτικό «κρεσέντο» σε ναυπηγήσεις πλοίων – Ποιοι Έλληνες εφοπλιστές πρωταγωνιστούν (pics)

Σούπερ μάρκετ: Μάχη για το συνάλλαγμα των τουριστών

Έπαινοι ΟΟΣΑ για τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ