search icon

Επιχειρήσεις

Cardlink: Η κίνηση-ματ της Wordline και τα σχέδια του Gilles Grapinet για την Ελλάδα

Πώς η NEXI έχασε τη «μάχη» από τη Wordline για την εξαγορά της θυγατρικής του Ομίλου Quest – Οι δύο επιτυχημένες συμφωνίες που πιστώνεται ο Θεόδωρος Φέσσας για την ίδια εταιρεία και η επόμενη μέρα

Οι κρίσεις παράγουν ευκαιρίες, για όσους ξέρουν να τις εντοπίζουν και να τις αξιοποιούν. Για αυτούς που ξέρουν να πουλούν και να αγοράζουν στο σωστό timing, με το κατάλληλο τίμημα.

Όταν ένας επιχειρηματίας και οι συνεργάτες που έχει δίπλα του καταγράφουν στο ενεργητικό τους όχι ένα, αλλά δύο επιτυχημένα deals με την εξαγορά και την πώληση της… ίδιας εταιρείας μέσα σε διάστημα έξι χρόνων και περίπου τεσσάρων μηνών, απλά επιβεβαιώνουν τις ικανότητες τους.

Η υπόθεση της Cardlink θεωρείται χαρακτηριστική για τις κινήσεις του Θεόδωρου Φέσσα και την πορεία της Quest Συμμετοχών. Διορατικός και με βαθιά γνώση της αγοράς, ο τέως πρόεδρος του ΣΕΒ -από το 2014 ως το 2020- επιβεβαίωσε τη φήμη του καλού dealmaker τη μέρα που ανακοινώθηκε η προσθήκη της Cardlink στο χαρτοφυλάκιο του ομίλου, έναντι συνολικού τιμήματος 15 εκατ. ευρώ. Το ίδιο συνέβη τα τελευταία 24ωρα, με τη συγκεκριμένη να πωλείται τώρα αντί 93 εκατ. ευρώ.

Στις αρχές του περασμένου Απριλίου το newmoney αποκάλυπτε ότι ο κ. Φέσσας βρισκόταν κοντά σε ένα νέο deal -σε ένα πολύ θετικό momentum για την Quest- και έφερε στο φως τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με τους Ιταλούς της NEXI για την πώληση της Cardlink.

Ένα μίνι επιχειρηματικό «σίριαλ» ξεκινούσε, το τέλος του οποίου «σημαδεύτηκε» μετά από τουλάχιστον ενάμιση μήνα επαφών με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, από έντονο επιχειρηματικό παρασκήνιο και από μια μεγάλη ανατροπή: Η απαίτηση της NEXI να εξαγοράσει το 100% της Cardlink και η ταυτόχρονη κίνηση – ματ των Γάλλων της Wordline να ανεβάσουν την οικονομική προσφορά τους, αποτέλεσαν τις δύο παραμέτρους που έφεραν τα πάνω κάτω τη «12η ώρα». Λίγο πριν πέσουν οι υπογραφές…

Από τα capital controls στην πανδημία

Καθόλου τυχαίο ότι η Quest, όπως φάνηκε, επέμεινε στις διαπραγματεύσεις, ακόμα και σε ένα σημείο που κύκλοι της αγοράς είχαν πιστέψει πως η υπό πώληση θυγατρική θα κατέληγε σε ιταλικά χέρια.

Η Cardlink εξαγοράστηκε στις 23 Ιανουαρίου του 2015 (ανήκε τότε κατά 50%-50% στις τράπεζες Alpha Bank και Eurobank-Ergasias), πέντε μήνες δηλαδή πριν από την επιβολή των capital controls της 27ης Ιουνίου του ιδίου έτους στη χώρα, σε μια από τις χειρότερες περιόδους της μακράς οικονομικής κρίσης και όσοι δεν γνώριζαν το αντικείμενο των δραστηριοτήτων της, άρχισαν να… μαθαίνουν τα επόμενα χρόνια τι ακριβώς σήμαινε η παροχή υπηρεσιών δικτύου ταμειακών POS για ηλεκτρονικές συναλλαγές με κάρτες πληρωμών.

Η κατά 85% θυγατρική της Quest Συμμετοχών, η U-YOU Ε.Π.Ε, αποκτούσε με ένα σχετικά χαμηλό -κατά πολλούς- ποσό το 100% του μετοχικού κεφαλαίου μιας εταιρείας που ήταν θέμα χρόνου να αποφέρει υψηλές υπεραξίες…

Στις 28 Μαΐου του 2021 επισημοποιήθηκε το deal που οδηγεί στην αποεπένδυση της Quest από την Cardlink. Η πώληση της συμμετοχής της, θα ολοκληρωθεί στο δεύτερο μισό του 2021, με το enterprise value της εταιρείας να υπολογίζεται στα 155 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρθηκε στην πρόσφατη ανακοίνωση της Wordline.

Εν μέσω των συζητήσεων με τους υποψηφίους «μνηστήρες», η Quest είχε ήδη προϋπολογίσει πάντως να κατευθύνει ένα σημαντικό μέρος των φετινών μεγάλων επενδύσεων της (8 εκατ. ευρώ) προς την Cardlink, η οποία διαθέτει το μεγαλύτερο ίσως πλέον δίκτυο POS στην Ελλάδα και αναπτύσσεται με ρυθμούς ανάλογους της… αύξησης των ψηφιακών συναλλαγών στην χώρα. Επιβεβλημένων είτε για φορολογικούς λόγους τα τελευταία χρόνια, είτε λόγω των περιορισμών στις μετακινήσεις και της αναγκαστικής στροφής των καταναλωτών στις online αγορές προϊόντων και υπηρεσιών ελέω κορωνοϊού. Μια τάση, η οποία σαφώς συνεχίζεται, έστω όχι με τους ρυθμούς που διαπιστώθηκαν στη διάρκεια των lockdowns.

Από τη δε Quest, επισημάνθηκε ότι από τη συναλλαγή ο όμιλος θα εισπράξει 93 εκατ. ευρώ σε μετρητά εξασφαλίζοντας δεκαπενταπλάσια (15x) απόδοση (υπεραξία 87 εκατ. ευρώ περίπου) επί των ιδίων κεφαλαίων (6,5 εκατ.) της αρχικής επένδυσης, σε διάστημα μικρότερο των επτά ετών.

Στην κατοχή του γαλλικού ομίλου θα περάσει το 92,5% των μετοχών της Cardlink, ενώ το 7,5% θα διατηρήσει ο διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Δρυμιώτης, ο οποίος θα παραμείνει στη θέση του.

Η ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας των μετοχών τελεί υπό προϋποθέσεις και όρους, μεταξύ των οποίων η έγκριση της Τράπεζας της Ελλάδος και της κεντρικής Τράπεζας του Βελγίου.

Τα σχέδια του Gilles Grapinet για την Ελλάδα

Ποια είναι η Worldline; Ο εισηγμένος γαλλικός όμιλος αυτοπροσδιορίζεται ως ο νέος παγκόσμιος leader στον κλάδο των ηλεκτρονικών πληρωμών και των συναλλαγών (!), με επικεφαλής τον 57χρονο πρόεδρο και CEO του, Gilles Grapinet. Στέλεχος με πλούσια επιχειρηματική διαδρομή, με θητεία στον τραπεζικό κλάδο, αλλά και παρουσία στη φορολογική διοίκηση μιας από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης. Ξεχωρίζει η συμμετοχή του στο υπουργικό συμβούλιο ως σύμβουλος οικονομικών και χρηματοοικονομικών υποθέσεων, ο διορισμός του σε θέση προϊσταμένου στο οικονομικό επιτελείο της Γαλλίας κ.ά.

Ο ίδιος ανέφερε την εξαγορά της Cardlink ως σημαντική εξέλιξη για τη στρατηγική της Worldline και την επέκταση των δραστηριοτήτων της στον ευρωπαϊκό νότο, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης σε ένα ηγετικό δίκτυο υπηρεσιών στην ελληνική αγορά και μιλώντας για ευκαιρίες ανάπτυξης και για ισχυρό έδαφος περαιτέρω επέκτασης της εταιρείας στην Ελλάδα.

Η Worldline με δραστηριότητες σε πάνω από 50 χώρες, 20.000 εργαζόμενους, έσοδα 4,8 δισ. και expertise 5 δεκαετιών, δηλώνει το παρών στην πρώτη γραμμή της «ψηφιακής επανάστασης» που διαμορφώνει νέους τρόπους πληρωμής, διαβίωσης, επιχειρηματικής δραστηριότητας και οικοδόμησης σχέσεων και συμπεριλαμβάνει στα δυνατά της σημεία «την καινοτομία, τις υψηλής τεχνολογίας πλατφόρμες της, την ασφάλεια των λύσεών της και την ποιότητα των υπηρεσιών της».

Διαβάστε ακόμη:

«Ζεσταίνεται» η κίνηση στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Marks & Spencer: Τα 30+1 χρόνια στην Ελλάδα, οι Μαρινόπουλοι και οι νέοι κλυδωνισμοί

Τι περιλαμβάνει η τροπολογία του ΥΠΕΝ για το Ελληνικό

 

 

Exit mobile version