Νέα ώθηση των μεγεθών της αναμένει η Byte Computer από την συμμετοχή της στα έργα Ψηφιακού Μετασχηματισμού του δημόσιου τομέα κατά την επόμενη διετία τουλάχιστον.
«Χωρίς να επιδιώκω να προκαλέσω «θόρυβο», θα πω ότι η περσινή χρονιά, το 2021, ήταν μια από τις καλύτερες της 40ετούς σχεδόν πορείας μας σε επίπεδο κερδοφορίας. Ο τζίρος μας εμφανίσθηκε, επίσης, αυξημένος κοντά στα 40 εκατ. ευρώ (+25,9%), αλλά στο παρελθόν έχει κυμανθεί και υψηλότερα πάνω από τα 50 εκατ. ευρώ…», ανέφερε ο Πρόεδρος Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος –και μέτοχος- της εισηγμένης εταιρείας πληροφορικής, Σπύρος Βυζάντιος, στην διάρκεια της ετήσιας τακτικής Γ.Σ. των μετόχων της.
Τα «θετικά σημάδια» δεν σταματούν εδώ για την Byte, καθώς προηγήθηκε η απόφαση για την διανομή τριπλάσιου μερίσματος 0,10 ευρώ προ φόρου ανά μετοχή, όταν πέρσι το αντίστοιχο ποσό έφθασε στα 0,032 ευρώ και μάλιστα δόθηκε, τότε, μετά από αρκετά χρόνια – συγκεκριμένα από το 2009.
«Τιμώ όσους κράτησαν τις μετοχές τους και έδειξαν εμπιστοσύνη στην εταιρεία», εξήγησε.
Το ανεκτέλεστο της Byte από τον δημόσιο τομέα υπολογίζεται για το 2022 στα 20 εκατ. ευρώ και άλλα 20 εκατ. ευρώ για το 2023, ενώ, έχουν υποβληθεί εκ μέρους της προσφορές για διάφορα άλλα έργα υπό αξιολόγηση –σε διαγωνισμούς ψηφιοποίησης οι οποίοι τρέχουν και οι υποψήφιοι περιμένουν την ανακήρυξη των αναδόχων– συνολικού προϋπολογισμού +50 εκατ. ευρώ.
Ακόμα, η διοίκηση σκοπεύει να καταθέσει φακέλους και για άλλα projects τα οποία θα προκηρυχθούν προσεχώς, ανάλογου budget ή και μεγαλύτερου, είτε αυτόνομα, είτε με συνεργασίες (ενδεικτικά, η ψηφιοποίηση των αρχείων νοσοκομείων, των φακέλων ασθενών, έργα του υπουργείου Παιδείας, τα e-διόδια κ.α.)
«Τα έργα είναι πολλά. Θα γίνει πλέον επιλογή, δεν είναι όπως παλαιότερα. Με την ψηφιοποίηση έχουν κινητοποιηθεί όλοι», ήταν μια άλλη χαρακτηριστική αποστροφή των λόγων του επικεφαλής της Byte και όταν ρωτήθηκε σχετικά με την αναλογία των κρατικών έργων έναντι των ιδιωτικών στον κύκλο εργασιών της παραδέχθηκε: «Το δημόσιο έδωσε μια κινητικότητα στις εταιρείες μας…».
Δεν έκρυψε ότι υπάρχουν περισσότερες απαιτήσεις από τον ιδιωτικό τομέα. Εκφράσθηκε δε, η άποψη ότι αν η φετινή χρονιά κινηθεί το ίδιο με πέρσι θα υπάρχει ικανοποίηση.
Ωστόσο, έθεσε το θέμα της εξειδίκευσης από πλευράς των υποψηφίων αναδόχων στα έργα του δημοσίου, όσο και των αναγκών σε προσωπικό –με αποκορύφωμα την απορρόφηση στελεχών από πολυεθνικές και ζητούμενο την συνεισφορά και του κράτους, τόσο στην εκπαίδευση νέου έμψυχου δυναμικού, όσο και για την επιστροφή όσων έφυγαν στο εξωτερικό με διάφορα κίνητρα…
Αναμονή για τις ταυτότητες
Στα προαναφερόμενα έργα δεν υπολογίζεται η παρουσία της Byte Computer στα 3 σχήματα που πέρασαν από την φάση της τεχνικής αξιολόγησης (με «συμπαίκτες» τον Όμιλο ΟΤΕ και την Veridos Matsoukis) στον mega διαγωνισμό των 515 εκατ. ευρώ (με Φ.Π.Α.) για τις νέες ταυτότητες και τα άλλα έγγραφα ασφαλείας.
Η Byte θα παρέχει το λογισμικό και συμμετέχει με ποσοστό 13% στο κοινό σχήμα με τους ΟΤΕ και Veridos, αλλά εκκρεμεί η λήψη και η ανακοίνωση της απόφασης του ΣτΕ επί των προσφυγών στις οποίες έχουν προχωρήσει συμμετέχοντες και «κομμένοι».
Από αυτήν θα εξαρτηθεί, άλλωστε, το αν θα τεθεί άμεσα υπό υλοποίηση το έργο, γιατί θα πρέπει να ανοίξουν και να αξιολογηθούν στην συνέχεια και οι οικονομικές προσφορές ή αν η διαδικασία θα αποβεί άγονη…
Τα 3 «εργαλεία»
Η ψηφιακή υπογραφή και η άυλη συνταγογράφηση αποτελούν τα δυο ιδιαίτερα σημαντικά ψηφιακά «εργαλεία» που πρόσφερε η Byte για την διευκόλυνση των πολιτών, των επαγγελματιών διαφόρων κλάδων και των γιατρών τα προηγούμενα χρόνια και τώρα έπεται το project της απομακρυσμένης ταυτοποίησης, όπως ανέφερε ο κ.Βυζάντιος.
«Βοηθούμε στην δημιουργία της σύγχρονης ψηφιακής Ελλάδας. Οι συνεργασίες στον χώρο μας είναι απαραίτητες. Εμείς συνεργαστήκαμε και την παλιά εποχή και με τον ΟΤΕ, όταν ουσιαστικά φτιαχνόταν. Ξενυχτήσαμε για αυτές τις δουλειές και από τότε άλλαξε το τοπίο της πληροφορικής…», σχολίασε μεταξύ άλλων και εξήρε τον ρόλο του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη: «Έχει παίξει σημαντικό ρόλο και έχει κάνει την ζωή εύκολη σε πολλά πράγματα. Άκουσε την αγορά και έκανε διαγωνισμούς».
Το 2021 η Byte υλοποίησε σημαντικό αριθμό έργων στρατηγικής σημασίας, όπως η συμμετοχή της στην προσαρμογή του μητρώου των ασθενών της πανδημίας και η πλατφόρμα διαχείρισης αποθεμάτων, διανομής, διάθεσης και ηλεκτρονικής καταγραφής των δικαιούχων των αυτοδιαγνωστικών τεστ ελέγχου της νόσησης από τον κορωνοϊό .
Η εφαρμογή myHealth που υλοποιήθηκε από την Byte -ως μέλος ένωσης εταιρειών – δίνει στους πολίτες, για πρώτη φορά, άμεση πρόσβαση στις συνταγές, τα παραπεμπτικά και τις ιατρικές βεβαιώσεις στο κινητό τους τηλέφωνο.
Το 2021 υπήρξε ακόμα η επέκταση των ψηφιακών υπογραφών, που διέθεσε σε ευρύ φάσμα εταιρειών του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα.
Στην «γκάμα» της Byte συμπεριλαμβάνονται «εργαλεία» ΙοΤ για Έξυπνες Πόλεις και οι προοπτικές συνεργασιών με Δήμους – και με τον Δήμο Αθηναίων-, αλλά και οι συνέργειες με κατασκευαστικούς ομίλους σε έργα.
Ανοικτά «ραντάρ» για εξαγορά
Χωρίς να υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος στόχος αυτή την στιγμή στο «βεληνεκές» της, η Byte διατηρεί ανοικτά τα επενδυτικά «ραντάρ» της για τον εντοπισμό ευκαιριών (με «όπλα» την ισχυρή χρηματοοικονομική της θέση, με ταμειακά διαθέσιμα 8,5 εκατ. ευρώ και τον χαμηλό δανεισμό της που δεν ξεπερνά τα 5 εκατ. ευρώ), για το ενδεχόμενο κάποιας πιθανής εξαγοράς.
Όπως διευκρίνισε ο κ. Βυζάντιος, κατά πάγια τακτική η εταιρεία επιδιώκει να επιχειρεί με ίδιες δυνάμεις.
Όσον αφορά το πλάνο των επενδύσεων της Byte, απάντησε ότι οι επενδύσεις της είναι συνεχείς και περιλαμβάνουν την εκπαίδευση προσωπικού, ιδιαίτερα σε απαιτητικά έργα.
Διαβάστε ακόμη:
Ανεβάζει ταχύτητα ο τουρισμός: Νέα δρομολόγια το καλοκαίρι για Ελλάδα από τις αεροπορικές εταιρείες
Φρένο και στις online αγορές από σούπερ μάρκετ πάτησαν οι καταναλωτές
«Πολεμικό» πληθωρισμό για Ελλάδα και Ευρώπη ανακοινώνει η Eurostat