Απότομη πτώση στα κέρδη τέταρτου τριμήνου ανακοίνωσε η βρετανική πετρελαϊκή εταιρεία BP, υποσχόμενη να επαναπροσδιορίσει «θεμελιωδώς» τη στρατηγική της ταλαιπωρημένης ενεργειακής εταιρείας.
Η ενεργειακή εταιρεία κατέγραψε υποκείμενα κέρδη κόστους αντικατάστασης -που χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο για τα καθαρά κέρδη- στα 1,169 δισ. δολάρια το τέταρτο τρίμηνο, έναντι 2,99 δισ. δολαρίων την ίδια περίοδο πέρυσι και με πρόβλεψη των αναλυτών για 1,2 δισ. δολάρια, σύμφωνα με δημοσκόπηση της LSEG.
Το καθαρό χρέος της εταιρείας έφτασε λίγο πιο κοντά στα 23 δισ. δολάρια το τέταρτο τρίμηνο, σημειώνοντας αύξηση 10% σε ετήσια βάση. Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες (capex) ανήλθαν στα 3,7 δισ. δολάρια την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου, μια απότομη πτώση από τα 4,7 δισ. δολάρια του τέταρτου τριμήνου του 2024.
Σε δήλωση που συνόδευσε τα αποτελέσματα, ο διευθύνων σύμβουλος Μάρεϊ Αουχίνκλος δήλωσε ότι η εταιρεία «αναδιαμορφώνει» το χαρτοφυλάκιό της με «μεγάλη πρόοδο» στη μείωση του κόστους και μια προγραμματισμένη περαιτέρω αναμόρφωση μπροστά της.
«Σχεδιάζουμε τώρα να επαναπροσδιορίσουμε ριζικά τη στρατηγική μας και να προωθήσουμε περαιτέρω βελτιώσεις στην απόδοση, όλα στην υπηρεσία της αύξησης των ταμειακών ροών και των αποδόσεων. Θα είναι μια νέα κατεύθυνση για την bp», δήλωσε.
Οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες έχουν αντιμετωπίσει μια αλλαγή στο ρεύμα κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, καθώς οι τιμές του αργού υποχώρησαν μετά την αρχική στήριξη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 και τις κυρώσεις της Δύσης και της G7 κατά των βαρελιών της Μόσχας. Σε μια εμπορική ενημέρωση του Ιανουαρίου, η BP επισήμανε υψηλότερα εταιρικά έξοδα, χαμηλότερα πραγματοποιημένα περιθώρια διύλισης του τέταρτου τριμήνου και έκτακτες δαπάνες που συνδέονται με την εξαγορά βιοαιθανόλης.
Η BP έχει υποαποδώσει σε γενικές γραμμές τους ομολόγους της, με τις μετοχές της να υποχωρούν περίπου 9% κατά το τελευταίο έτος μέχρι το τέλος της περασμένης εβδομάδας – σε σύγκριση με 6% κέρδη για τη Shell.
Η μετοχή κέρδισε έδαφος τη Δευτέρα, μετά τις αναφορές του Σαββατοκύριακου ότι ο ακτιβιστής επενδυτής Elliott Management έχει δημιουργήσει μερίδιο στην προβληματική μεγάλη πετρελαϊκή εταιρεία, τροφοδοτώντας τις εικασίες ότι το σημαίνον hedge fund θα μπορούσε να πιέσει την ενεργειακή εταιρεία να αλλάξει ταχύτητα στις βασικές της επιχειρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Κατά τα άλλα, οι εικασίες έχουν αυξηθεί εδώ και καιρό σχετικά με το αν η BP θα μπορούσε να γίνει στόχος εξαγοράς – αν και το μέγεθος της εταιρείας ύψους 74 δισεκατομμυρίων λιρών θα μπορούσε να αποτελέσει πρόκληση για τους μνηστήρες.
Η BP προσπάθησε να αλλάξει την τύχη της μέσω μιας μεγάλης αναδιάρθρωσης που περιελάμβανε μείωση της ηγεσίας εν μέσω των προσπαθειών του Αουχίνκλος να επιτύχει εξοικονόμηση μετρητών ύψους τουλάχιστον 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το τέλος του 2026. Τον Ιανουάριο, η εταιρεία επέκτεινε την προσπάθειά της για περικοπή του κόστους με την περικοπή 4.700 ρόλων και την περασμένη εβδομάδα αποκάλυψε ότι αναζητά αγοραστές για τα περιουσιακά στοιχεία του γερμανικού διυλιστηρίου της Ruhr Oel GmbH. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τη σαφήνεια της στρατηγικής κατεύθυνσης της BP εν μέσω των εκτεταμένων φιλοδοξιών της για την πράσινη ενέργεια – με την εταιρεία να πρόκειται να παράσχει την επόμενη στρατηγική της ενημέρωση στις 26 Φεβρουαρίου.
Διαβάστε ακόμη
ΡΑΑΕΥ: «Πράσινο» σε νέα αιολικά ισχύος 96,6 MW με ενσωματωμένες μπαταρίες
UniCredit: Aνακοίνωσε καθαρά κέρδη 1,9 δισ. το δ΄ τρίμηνο
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα