Η κατασκευή και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα θεωρείται από αυτά που ακούγονται πλέον ως κάτι συνηθισμένο στις περισσότερες περιπτώσεις, τουλάχιστον ως προς την τεχνολογία η οποία ακολουθείται, ανεξάρτητα από το μέγεθός του εκάστοτε project, εκτός εάν κάποιος καταφέρει να το κάνει να είναι ξεχωριστό.
Σε αυτή την κατηγορία ανήκει η Brite Solar. Μια από τις ελληνικές startups που πρωταγωνίστησαν στις φετινές χρηματοδοτήσεις του εγχώριου οικοσυστήματος και μπήκαν στη «λίστα» του 2024 όπως ανέφερε σε σχετικό ρεπορτάζ του το newmoney πριν από λίγους μήνες και προφανώς αυτό δεν συνέβη τυχαία.
Πρόκειται για νεοφύη εταιρεία, η οποία έχει αναπτύξει μια πατενταρισμένη τεχνολογία ηλιακού γυαλιού (πάνελ) για τα «θερμοκήπια του μέλλοντος», με founder και CEO τον Δρ. Νίκο Κανόπουλο και είχε θέσει εξ αρχής ως στόχο της τη δημιουργία μέχρι τέλος του χρόνου μίας λειτουργικής μονάδας παραγωγής εξελιγμένων αγροφωτοβολταϊκών, με την τοποθέτηση νανο-υλικών στην Ελλάδα, τα οποία που «συμφιλιώνουν» την παραγωγή ενέργειας και τροφίμων!
Ιδρύθηκε το 2009, σχεδόν την εποχή που ξεκινούσε η μακρά οικονομική κρίση στη χώρα, διατεθειμένη να αδράξει τις ευκαιρίες σε ένα απαιτητικό τεχνολογικό πεδίο και υπήρξε η μοναδική ελληνική εταιρεία που έχει χρηματοδοτηθεί από το Green Deal της Ε.Ε. μετά από μια έντονα ανταγωνιστική διαδικασία όπου το ποσοστό επιτυχίας δεν ξεπερνά το 2,7%, απέναντι σε 2.240 αιτούντες.
Ο Δρ.Κανόπουλος ανήκει στους επιστήμονες (και επιχειρηματίες ταυτόχρονα) οι οποίοι φιλοδοξούν να προσφέρουν λύσεις και διεξόδους στα προβλήματα της κλιματικής αλλαγής.
Τα τελευταία χρόνια, η αγροβολταϊκή έχει πετύχει δυναμική ανάπτυξη με leaders την Ιαπωνία, την Κίνα, τη Γαλλία και τη Γερμανία, με την Ελλάδα να εισέρχεται πλέον σε αυτή την τεχνολογική «ελίτ».
Κι επειδή οι καλές ιδέες δεν αρκεί μόνο να υπάρχουν αλλά και να υλοποιούνται, η καινοτόμος Brite Solar τηρεί το χρονοδιάγραμμά της- και όχι μόνο…
Λίγο πριν από τα μέσα του έτους άντλησε 9,3 εκατ. δολ.από χρηματοδότηση σειράς A, σκοπεύοντας με βάση το business plan της να χρησιμοποιήσει τα έσοδά για την ανάπτυξη εργοστασίου ημιδιαφανών φωτοβολταϊκών (Agri-PV) στη βιομηχανική περιοχή της Πάτρας, με κύριο επενδυτή της την New Energy Capital (NEC) και τη συμμετοχή ακόμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας (EIC), του Brace 4 Impact και του Deep Capital Group.
Η είδηση των ημερών για την startup από τη Θεσσαλονίκη ήταν η ένταξή της στο Scaling Club του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας (EIC) – μια αποκλειστική κοινότητα των 120+ πιο υποσχόμενων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων τεχνολογίας υψηλής κλίμακας.
Συνολικά 72 νέες εταιρείες έχουν εγγραφεί στη Λέσχη και ανακοινώθηκαν στο Scale 100 Forum, μια εκδήλωση της κοινότητας που πραγματοποιείται στις 21-22 Οκτωβρίου στην Αθήνα.
Η Brite Solar επιλέχθηκε να ενταχθεί στην ομάδα της αγοράς Agri & Food Tech και θεωρητικά διατηρεί την προοπτική να ελεξιχθεί σε «μονόκερο» (νεοφυείς εταιρείες με αποτίμηση πάνω από το «φράγμα» του 1 δισ. δολ.), καθώς ο φορέας θέτει ανάμεσα στις προτεραιότητές του τον «προβιβασμό» του 20% των μελών της σε επίπεδο unicorns.
Θα μπορέσει η ελληνική εταιρεία να γίνει «μονόκερος»;
Το EIC Scaling Club θα στηρίξει την Brite Solar και τις άλλες επιλεγμένες επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογικής κλίμακας με υποστήριξη στη συγκέντρωση κεφαλαίων, καθοδήγηση, εύρεση εταιρικών συνεργασιών και αντιστοίχιση, προβολή στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, προσλήψεις.
Οι «120» έχουν συγκεντρώσει αθροιστικά μέχρι σήμερα χρηματοδοτήσεις 3,4 δισ. ευρώ και θα τύχουν της υποστήριξης περισσότερων από 400 αφοσιωμένων μελών της λέσχης.
«Πρώτη και μοναδική παγκοσμίως»
Η νέα μονάδα οικοδομείται σε μία έκταση 6.000 τετραγωνικών μέτρων, με σχέδιο τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό των προϊόντων της Brite Solar και εκτιμάται ότι τα νέα αγροφωτοβολταϊκά ελληνικής τεχνογνωσίας με την αξιοποίηση της νανοτεχνολογίας θα αρχίσουν να παράγονται από τις αρχές του 2025.
Τεχνολογία η οποία αναπτύχθηκε από τους μηχανικούς της μετά από έρευνες 4 ετών.
«Είμαστε πολύ αισιόδοξοι σχετικά με την ανάπτυξη της γραμμής παραγωγής αγροφωτοβολταϊκών που θα κατασκευαστεί από τα έσοδα αυτού του γύρου χρηματοδότησης. Η σειρά που συνδυάζει τη χρήση νανοϋλικών με συμβατικά ηλιακά κύτταρα, είναι η πρώτη και μοναδική παγκοσμίως.», είχε πει χαρακτηριστικά ο Δρ.Κανόπουλος τον περασμένο Μάϊο, δίνοντας το στίγμα των εξελίξεων.
Πριν από μερικές ημέρες δε, είχε τονίσει προς το newmoney:
«Στα φωτοβολταϊκά πάνελ τοποθετούνται νανο-υλικά, τα οποία απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία και την μετατρέπουν σε φωτοσυνθετική ενεργή ακτινοβολία, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η φωτοσυνθετική ικανότητα των φυτών που βρίσκονται κάτω από τα πάνελ. Δηλαδή, παίρνουμε άχρηστη ενέργεια και την μετατρέπουμε σε χρήσιμη για τα φυτά ενέργεια. Πρόκειται για μία μοναδική στον κόσμο τεχνολογία».
Από την Πάτρα, μέχρι ΗΠΑ και Ιαπωνία
Η ελληνική startup κατασκευάζει ήδη «προσωποποιημένα» φωτοβολταϊκά ηλιακά πάνελ για θερμοκήπια και ανοιχτές καλλιέργειες (αυτό σημαίνει, ότι η σύνθεση τους προσαρμόζεται στις ιδιαίτερες συνθήκες και ανάγκες κάθε περιοχής και καλλιέργειας) σε εργοστάσια της Ινδίας και της Κίνας νέας τεχνολογίας και πωλούνται σε δέκα χώρες (Καναδά, Γερμανία, Ελλάδα, Ινδονησία, Ολλανδία, Ηνωμένες Πολιτείες, Γαλλία, Ισπανία, Ρουμανία και Σιγκαπούρη).
Αγορές-στόχοι για την Brite Solar, εκτός της Ελλάδας, αποτελούν Γερμανία, Ολλανδία, Ιαπωνία κ.α., και γενικά χώρες με περιορισμένες καλλιεργήσιμες εκτάσεις που θέλουν να καλύψουν τα κενά στην αγροτική παραγωγή τους, άρα και στον τομέα των τροφίμων, με θερμοκήπια.
Το εργοστάσιο της Πάτρας αναμένεται να απασχολεί 60 εργαζόμενους και τα πάνελ του θα πωληθούν καταρχάς σε Κύπρο, όπου η Brite Solar «τρέχει» 40 project, Ινδία και ΗΠΑ.
Η ελληνική εταιρεία αναπτύσσει, όπως αναφέρθηκε στο πλαίσιο της υπαγωγής της στο Scaling Club του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας (EIC), καινοτόμα νανοϋλικά και διαδικασίες, χρησιμοποιώντας και ενισχύοντας τις ιδιότητες του φωτός σε διαφανές γυαλί για εφαρμογές στη γεωργία, την ενέργεια και τα κτίρια.
Κατέχοντας ηγετική θέση στις επικαλύψεις νανοϋλικών για γυαλί, η Brite Solar έχει, συγκεκριμένα, κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τεχνολογία για εκτεταμένες βιομηχανικές εφαρμογές, όπως Agri-PV συστήματα και «έξυπνο γυαλί» εξοικονόμησης ενέργειας για κτίρια.
Το Agri-PV επιτρέπει τη διπλή χρήση της γης για την παραγωγή τροφίμων και καθαρής ενέργειας και αναγνωρίζεται ως μια ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά σε παγκόσμια κλίμακα.
Το προϊόν της Brite, χάρη στην προηγμένη τεχνολογία του, συμβάλλει ενεργά στην υψηλότερη ανάπτυξη και παραγωγικότητα των υποκείμενων καλλιεργειών, τόσο σε θερμοκήπια όσο και σε ανοιχτούς αγρούς.
Το τετραπλό όφελος
Τα σύγχρονα αγροφωτοβολταϊκά έχουν πολλαπλά οφέλη για τις καλλιέργειες:
• Βοηθούν στην ταχύτερη και αποδοτικότερη ανάπτυξη των φυτών
• Τα προστατεύουν από τις καιρικές συνθήκες
• Μειώνουν την κατανάλωση νερού και
• Παράγουν ενέργεια.
Το New Energy Capital (NEC), το οποίο διαχειρίζεται η New Energy Partners (NEP), είναι ένα ελληνικό ταμείο που επικεντρώνεται σε επενδύσεις ενεργειακής μετάβασης, όπως ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εξοικονόμηση ενέργειας και εφαρμοσμένες νέες τεχνολογίες στην ενεργειακή μετάβαση, με βασικό επενδυτή την Ελληνική Τράπεζα Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Διαβάστε ακόμη
Στην ελληνική αγορά ο όμιλος SmartRental – Στρατηγική συμφωνία με την DKG Development (pics)
Η κρίση των ενοικίων συνεχίζεται αμείωτη – Τα μέτρα του νέου προϋπολογισμού και οι προκλήσεις
Η «γεωγραφία» των νέων προγραμμάτων στήριξης και των παρεμβάσεων για νέες επενδύσεις
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα