Η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου συμμετείχε στο Global Regulatory Forum, που διοργάνωσε το Bloomberg την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου στο Λονδίνο.
Το forum συγκέντρωσε ανώτατα στελέχη – policy makers προκειμένου να συζητήσουν τις μελλοντικές εξελίξεις αναφορικά με ένα νομοθετικό πλαίσιο που θα υποστηρίζει την ανθεκτική ανάκαμψη, θα προωθεί την πρόοδο όσον αφορά στις ληφθείσες δεσμεύσεις για το net-zero, ευνοώντας παράλληλα ένα ψηφιακό χρηματοοικονομικό σύστημα.
Η κυρία Λαζαράκου συμμετείχε στην ενότητα του forum με τίτλο “Global Sustainable Finance Agenda: Reconciling International Standards and Achieving Interoperability”. Στο εν λόγω πάνελ εκτός της κυρίας Προέδρου, συμμετείχαν και οι κ.κ. Richard Barker, Μέλος του International Sustainability Standards Board (ISSB) και Michael Duignan, Executive Director, Hong Kong Securities & Futures Commission.
Στην αρχική της τοποθέτηση, η κυρία Λαζαράκου αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως ο παγκόσμιος ηγέτης για τα θέματα βιωσιμότητας, σχετικά με το νομοθετικό πλαίσιο του ESG (SFDR, Taxonomy, Οδηγία CSRD και άλλες ρυθμίσεις), επισημαίνοντας παράλληλα τη σημασία της ουσιαστικής συμμόρφωσης όχι ως εποπτική απαίτηση αλλά ως ουσιαστική προϋπόθεση για τη δημιουργία περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπευθύνων εταιριών με χρηστή εταιρική διακυβέρνηση.
Αναφορικά με τις ESG γνωστοποιήσεις, και με δεδομένο ότι απευθυνόμαστε σε μια παγκόσμια αγορά, η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, τόνισε την ανάγκη για μία λύση σε παγκόσμιο επίπεδο, λέγοντας ότι είναι απολύτως απαραίτητο να καταλήξουμε σε διεθνή συναίνεση και διεθνώς κοινούς ορισμούς που θα επιτρέψουν την ευθυγράμμιση όλων των αγορών, εξαλείφοντας παράλληλα τον κίνδυνο που ελλοχεύει αναφορικά με τις μετακινήσεις εταιριών από αγορές με αυστηρότερους κανονισμούς σε αγορές με πιο ελαστική νομοθεσία.
Ολοκληρώνοντας, στάθηκε στην ιδιαίτερα ισχυρή δυναμική που έχει αναπτύξει το ESG σημειώνοντας ότι απαιτείται καινοτόμος σκέψη προκειμένου να διαχειριστούμε με επιτυχία τις επερχόμενες εξελίξεις. Σε αυτό το πλαίσιο, ξεχώρισε τρία πεδία που χρήζουν της προσοχής μας στο άμεσο μέλλον και πιο συγκεκριμένα: την εναρμόνιση των κανόνων σε διεθνές επίπεδο, τους παρόχους αλλά και ελεγκτές των ESG στοιχείων και την πιστοποίηση αυτών που εκδίδουν τις βαθμολογίες βιωσιμότητας καθώς και την κοινωνική διάσταση του ESG, δηλαδή το S, για το οποίο η συζήτηση είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο παρά τη συμπερίληψή του έως κάποιο βαθμό στις πρόσφατες ευρωπαϊκές ρυθμίσεις.
Διαβάστε ακόμη: