search icon

Επιχειρήσεις

Blinkist: Η εταιρεία όπου είναι το ίδιο δύσκολο να μπεις όσο και στο Χάρβαρντ (tweet)

Ποια είναι η βραβευμένη startup με έδρα το Βερολίνο, που έχει αναγνωριστεί από τον ΟΗΕ για την προσφορά της στην παγκόσμια εκπαίδευση- Τα “blinks”, η “συμπιεσμένη” γνώση των 15 λεπτών και η τεράστια παγκόσμια επιτυχία

Το 2018, η Blinkist ανακοίνωσε ότι αναζητά 73 νέα στελέχη. Έλαβε χιλιάδες αιτήσεις από όλο τον κόσμο, προχώρησε σε 1.600 συνεντεύξεις υποψηφίων και τελικά προσέλαβε λιγότερους από 100. Το ποσοστό επιτυχίας ήταν 4,6%, όσο ακριβώς ήταν και το ποσοστό εισαγωγής στο Χάρβαρντ την ίδια χρονιά.

«Το να έχεις το Χάρβαρντ στο βιογραφικό σου ανοίγει πολλές πόρτες – το ίδιο ισχύει και για την Blinkist. Μια εταιρεία που βρίσκεται σε ταχεία άνοδο και χτίζεται από μερικούς από τους πιο έξυπνους ανθρώπους του κόσμου» αναφέρει το σχετικό άρθρο που δημοσιεύτηκε στο εταιρικό περιοδικό.

Και μπορεί το διαφημιστικό κλισέ «τα ποσοστά εισαγωγής μας είναι μικρότερα από του Χάρβαρντ» να χρησιμοποιείται συχνά από τα τμήματα μάρκετινγκ μεγάλων εταιρειών, ωστόσο αυτό δεν ακυρώνει το γεγονός ότι η γερμανική startup Blinkist έχει καταφέρει να δημιουργήσει παγκόσμια αίσθηση και να αποτελεί έναν από τους πιο περιζήτητους εργοδότες στον κόσμο.

Τι κάνει, όμως, η Blinkist;

Η εφαρμογή Blinkist συνοψίζει τις βασικές γνώσεις 7.500 -και πλέον- βιβλίων (όχι μυθιστορημάτων) και τις προσφέρει σε σύντομα κείμενα και ηχητικά αρχεία, που απαιτούν 15 λεπτά για να τα διαβάσει ή να τα ακούσει κάποιος.

Αφού εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 35 εκατομμυρίων δολαρίων μέσα σε έξι χρόνια, εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλο τον κόσμο και μετρά σήμερα πάνω από 33 εκατομμύρια χρήστες. Πρόσφατα έγινε η startup με το υψηλότερο επίπεδο ικανοποίησης των εργαζομένων στη Γερμανία.

«Η Blinkist σας ενθαρρύνει να διαβάζετε περισσότερα μη μυθοπλαστικά βιβλία» έγραψαν για την εφαρμογή οι New York Times. «Η εφαρμογή περιέχει έξυπνα γραμμένες περιλήψεις – τα λεγόμενα Blinks – όπου τα βιβλία αναλύονται στα κύρια επιχειρήματά τους.»

Η Blinkist έχει κερδίσει βραβεία από την Apple και την Google, με την Apple να την χαρακτηρίζει «μία από τις καλύτερες εφαρμογές παγκοσμίως.»

Το 2016 κέρδισε το βραβείο World Summit Award (WSA) που απονέμουν τα Ηνωμένα Έθνη, ως υποδειγματική στη συμβολή της για την επίτευξη του SDG 4 του ΟΗΕ: Ποιοτική εκπαίδευση.

«Η Blinkist είναι μια υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας που σας παρέχει βασικές ιδέες από τα καλύτερα μη μυθοπλαστικά βιβλία του κόσμου, σε δυνατά, μικροσκοπικά πακέτα κειμένου και ήχου. Με το Blinkist μπορείτε να ενισχύσετε τις γνώσεις σας και να αποκτήσετε νέες προοπτικές, ώστε να γίνετε καλύτερος επαγγελματίας, καλύτερος συνεργάτης ή καλύτερος άνθρωπος» ανέφερε η σχετική ανακοίνωση του WSA.

Από τα φοιτητικά διαμερίσματα σε εκατομμύρια κινητά

Η ιστορία της Blinkist θυμίζει το άλλο δημοφιλές κλισέ «φοιτητές σε γκαράζ».

Δημιουργήθηκε από τέσσερις συμφοιτητές, τους Holger Seim, Tobias Balling, Niklas Jansen και Sebastian Klein. Σε όλους άρεσε το διάβασμα, όμως δεν είχαν χρόνο να διαβάσουν όλα τα βιβλία που ήθελαν και ήταν χρήσιμα για το αντικείμενό τους.

Για αυτό ξεκίνησαν να διαβάζουν διαφορετικά βιβλία ο καθένας και να κρατούν σημειώσεις, τις οποίες στη συνέχεια αντάλλασσαν μεταξύ τους. Στη συνέχεια, αποφάσισαν να ανεβάσουν όλες τις σημειώσεις σε μια δική τους εφαρμογή, ώστε να έχουν πρόσβαση σε αυτές ανά πάσα στιγμή και οπουδήποτε

Έτσι γεννήθηκε η Blinkist, που έγινε διαθέσιμη στους χρήστες το 2012.

«Όταν ξεκινήσαμε, οι περισσότερες εφαρμογές ήταν για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή για παιχνίδια. Θέλαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό και να δημιουργήσουμε μια εφαρμογή που θα προσέθετε πραγματική αξία στη ζωή κάποιου» δήλωσε ο συνιδρυτής της Blinkist, Holger Seim.

Η δημοφιλία της εφαρμογής «απογειώθηκε» όταν προσέφερε ηχητικές εκδόσεις των περιλήψεων. Αυτό έδωσε στους χρήστες τη δυνατότητα να ακούνε τις περιλήψεις την ώρα που μετακινούνταν, γυμνάζονταν ή έκαναν δουλειές στο σπίτι.

Το 2023, η αυστραλιανή εταιρεία δημιουργίας και προσφοράς εκπαιδευτικού περιεχομένου και διαδικτυακών μαθημάτων εξαγόρασε την Blinkist. Οι δύο εταιρείες δεν αποκάλυψαν πληροφορίες για το αντίτιμο, ωστόσο σε ανακοίνωσή τους ανέφεραν ότι «η συνδυασμένη αποτίμηση των δύο εταιρειών είναι πολύ πάνω από 2 δισεκατομμύρια δολάρια».

Διαβάστε ακόμη

ΒΟΑΚ: Τα δύσκολα μέτωπα από Χανιά ως Άγιο Νικόλαο, οι απαλλοτριώσεις και τα άλλα εμπόδια

«Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική»: Δεν σταματάνε τα σφυριά για τα «ιμάτια» της «γυάλινης αυτοκρατορίας»

Μέση Ανατολή: H Χαμάς απορρίπτει την απελευθέρωση ομήρων στη Λωρίδα της Γάζας χωρίς κατάπαυση του πυρός (tweets)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version