Ο Γάλλος δισεκατομμυριούχος, Μπερνάρ Αρνό, συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πλουσιότερους επιχειρηματίες στον κόσμο. Έπειτα από 50 χρόνια στο χώρο των επιχειρήσεων και έχοντας δεκάδες επιτυχημένες επενδυτικές συμφωνίες στο βιογραφικό του από εξαγορές, πωλήσεις μέχρι και συγχωνεύσεις εταιρειών, ο «λύκος» της Louis Vuitton έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια τεράστια αυτοκρατορία που πολλοί θα ζήλευαν.
Είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της LVMH, του μεγαλύτερου ομίλου ειδών πολυτελείας παγκοσμίως και αυτή τη στιγμή με περιουσία, που αγγίζει τα 177 δισεκατομμύρια δολάρια είναι ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη. Ο μεγιστάνας και η οικογένειά του ελέγχουν το 47% των συνολικών μετοχών του ομίλου ο οποίος διαθέτει γνωστά εμπορικά σήματα με κυριότερα τα διάσημα brands Louis Vuitton, Moët, Christian Dior, Givenchy, Marc Jacobs, Kenzo, Sephora, Fendi και Céline. Η LVMH, εδώ και χρόνια κατέχει τον τίτλο της πολυτιμότερης εταιρείας σε όλη την Ευρώπη.
Το οριστικό αντίο στην Carrefour
Μόλις λίγες ημέρες πριν, ο Αρνό, ανακοίνωσε πως προχωρά στην πώληση και των τελευταίων μετοχών που κατείχε στη γαλλική αλυσίδα σούπερ μάρκετ, Carrefour έναντι του ποσού των 724 εκατομμυρίων ευρώ. Αποχώρησε με τον τρόπο αυτό, οριστικά από την εταιρεία, έπειτα από 14 χρόνια στο επενδυτικό της σχήμα.
Όπως ο ίδιος παραδέχτηκε, η συγκεκριμένη επένδυση δεν αποδείχθηκε επικερδής. Οι μετοχές της γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ από τον Μάρτιο του 2007 – όταν και επένδυσε στην εταιρεία για πρώτη φορά – μέχρι και την αποχώρηση των εταίρων του από αυτή, τον Ιανουάριο του 2017, κατέγραψαν συνολική πτώση της τάξεως του 60%. Στο εξής, η Carrefour άλλαξε πολλούς διευθύνοντες συμβούλους κανένας όμως, δεν κατάφερε να διορθώσει την κατάσταση, με τη γνωστή αλυσίδα να χάνει επιπλέον 26% εν μέσω του αυξανόμενου ανταγωνισμού στην κύρια αγορά της, τη Γαλλία.
Εκτόξευσε την περιουσία του εν μέσω πανδημίας
Φυσικά, η εν λόγω κίνηση δεν φαίνεται να επηρέασε σημαντικά την περιουσία του Γάλλου μεγιστάνα, η καθαρή αξία του οποίου έχει εξαπλασιαστεί από το 2012. Μπορεί να φαίνεται παράδοξο όμως, ένα άκρως επιτυχημένο διάστημα για τον Αρνό υπήρξε η πανδημία του κορωνοϊού. Η μετοχή του ομίλου πολυτελών ειδών LVMH τον οποίο και διαχειρίζεται εκτοξεύτηκε και εκείνος μέσα στους πρώτους 14 μήνες της πανδημίας κατάφερε να αυξήσει το εισόδημά του κατά 110 δισεκατομμύρια δολάρια.
Μόνο κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2021, τα έσοδα του ομίλου LVMH έφτασαν να αγγίζουν τα 17 δισεκατομμύρια δολάρια, 32% δηλαδή πιο αυξημένα σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο για το έτος 2020. Στο δεύτερο τρίμηνο, η εταιρεία συνέχισε να αυξάνει και άλλο τα κέρδη της, καταγράφοντας έσοδα ύψους 17,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το συνολικό όφελός της για το πρώτο εξάμηνο του 2021 εκτιμάται έτσι, πως αυξήθηκε κατά 53% σε σχέση με το ίδιο διάστημα το 2020.
Η τεράστια επιτυχία που σημείωσε η εταιρεία κατά την περίοδο της πανδημίας επισφραγίζεται όταν ο 72χρονος ιδρυτής της τον περασμένο Μάιο κερδίζει – για λίγο τουλάχιστον – τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο εκθρονίζοντας από την πρώτη θέση τον ιδρυτή της Amazon, Τζεφ Μπέζος. Από το 2018, φιγουράρει ανάμεσα στους κορυφαίους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη με αξία 76 δισεκατομμύρια δολάρια μαζί με άλλα ισχυρά ονόματα όπως ο Τζεφ Μπέζος και ο Έλον Μασκ.
Άλλες επενδύσεις
Από το 2019 έως σήμερα, η κυριαρχία της LVMH επεκτάθηκε με την εξαγορά της πολυτελούς ξενοδοχειακής εταιρείας Belmond, ιδιοκτήτη 46 ξενοδοχείων, τρένων και κρουαζιερόπλοιων. Στο χαρτοφυλάκιό της προστέθηκαν επίσης οι μάρκες Bvlgari, Stella McCartney και Tiffany & Co. Η τελευταία, μάλιστα, συμφωνία που ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2021, εκτιμάται ότι είναι η μεγαλύτερη εξαγορά στην ιστορία των πολυτελών εμπορικών σημάτων: μια συμφωνία συνολικού ύψους 15,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο Ευρωπαίος κροίσος θέλει να επενδύει σε διαφορετικούς κλάδους και το έχει αποδείξει έμπρακτα με τις επιχειρηματικές του κινήσεις. Πίσω στο 1999, για παράδειγμα, ήταν ένας από τους πρώτους ανθρώπους που επένδυσαν στο Netflix.
Γιατί επενδύει στα ΜΜΕ;
Πρόσφατα, ο επενδυτικός όμιλος του Αρνό απέκτησε επίσης μερίδιο άνω του 5% του ομίλου Lagardere, οποίος αποτελείται από μέσα μαζικής ενημέρωσης, επιχειρήσεις λιανεμπορίου αλλά και επιχειρηματικές δραστηριότητες στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Η αγορά του αποτελεί πρόδρομο επέκτασης πολλών δραστηριοτήτων. Στον όμιλο Lagardere ανήκει επίσης, το Paris Match, ένα από τα ιστορικά περιοδικά της Γαλλίας με την υποστήριξη του οποίου γνωστοί πολιτικοί έχουν καταφέρει να κερδίσουν τη γαλλική προεδρία, ο ειδησεογραφικός ραδιοφωνικός σταθμός Europe 1 αλλά και η εβδομαδιαία εφημερίδα Journal du Dimanche.
Ο Αρνό, μέσω της LVMH κατέχει ακόμη και το Les Echos, την κύρια χρηματοοικονομική επιχείρηση της Γαλλίας και τη καθημερινή εφημερίδα, Le Parisien. Ταυτόχρονα, ελέγχει το Radio Classique. Σύμφωνα με αναλυτές και ειδικούς, η αγορά μεριδίου της Lagardere θα επιτρέψει στον Αρνό να ασκήσει μεγαλύτερη επιρροή στα μέσα μαζικής ενημέρωσης δημιουργώντας παράλληλα πιο ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των επιχειρήσεών του.
Στα 72 του, ο δισεκατομμυριούχος δεν φαίνεται να σκέφτεται τη συνταξιοδότηση, Βέβαια, ακόμη και εάν μέσα στα επόμενα χρόνια πάρει μια τέτοια απόφαση, έχει ήδη λάβει τα μέτρα του, έτσι ώστε, η αυτοκρατορία του να παραμείνει για χρόνια ένας από τους ισχυρότερους παίκτες στο χώρο των επιχειρήσεων. Ο μεγιστάνας είναι πατέρας πέντε παιδιών, της Ντελφίν και του Αντουάν από τον πρώτο του γάμο με την Άνν Ντεβαβρίν, όπως επίσης και του Αλεξάντρ, του Φρεντερίκ και του Ζαν από το δεύτερο γάμο του με την Χέλεν Μέρσιε, γνωστή πιανίστρια. Σήμερα, η Ντελφίν είναι εκτελεστική αντιπρόεδρος της Louis Vuitton. Ο Aντουάν διευθύνει τη Berluti όντας παράλληλα μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ιταλικής εταιρείας Loro Piana.
Όσον αφορά στα τρία μικρότερα παιδιά του, ο Αλεξάντρ είναι εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Tiffany & Co της LVMH, ενώ έχει διατελέσει προηγουμένως CEO στη Rimowa. Ο Φρεντερίκ είναι διευθύνων σύμβουλος στην Tag Heuer και ο Ζαν, ο νεότερος, είναι ακόμα φοιτητής. Όλοι τους όμως, ακολουθούν τα χνάρια του πατέρα τους. «Νομίζω ότι δεν είμαι επιτυχημένος, αλλά τουλάχιστον προσπαθώ», έχει δηλώσει ο Μπερνάρ Αρνό σε παλαιότερη συνέντευξή του.
Διαβάστε ακόμα
Αερομεταφορές: Στο τοπ 10 της Ευρώπης με τις περισσότερες πτήσεις η Ελλάδα στο τέλος Αυγούστου
Αυτό είναι το νέο project για ιδιωτική φοιτητική κατοικία στη Θεσσαλονίκη (pics)
«Ναυμαχία» για τα λιμάνια: Οι μνηστήρες για Ηγουμενίτσα και Ηράκλειο, οι Τούρκοι και το παρασκήνιο