Σε αναβολή των σχεδίων διάσπασης του διαφοροποιημένου ομίλου προχωρά η Bayer, για να επικεντρωθεί αντ’ αυτού στη βελτίωση των λειτουργικών επιδόσεων, την επίλυση των δικαστικών διαφορών και την αποπληρωμή του χρέους.
«Η απάντησή μας είναι “όχι τώρα” – και αυτό δεν πρέπει να παρεξηγηθεί ως “ποτέ”», ανέφερε σε δήλωσή του ο διευθύνων σύμβουλος Bill Anderson.
Η εταιρεία ανέφερε ότι για τους επόμενους 24 έως 36 μήνες θα επιδιώξει να ενισχύσει τον αγωγό ανάπτυξης φαρμάκων, να αντιμετωπίσει τις δικαστικές διαφορές, να μειώσει το χρέος και να επιδιώξει περαιτέρω περικοπές θέσεων εργασίας και να επιταχύνει τη λήψη αποφάσεων από τους διευθυντές, όπως γράφει το CNBC.
Οι περικοπές θα μειώσουν το ετήσιο κόστος κατά 2 δισ. ευρώ από το 2026, πρόσθεσε.
Ο Άντερσον, ο οποίος προσελήφθη πέρυσι για να αντιστρέψει την τύχη της εταιρείας, είχε δηλώσει προηγουμένως ότι εξετάζει τις επιλογές διαχωρισμού, απόσχισης ή πώλησης επιχειρήσεων. Το Reuters ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι προς το παρόν δεν προβλέπεται καμία τέτοια ενέργεια.
Ο διευθύνων σύμβουλος αντιμετωπίζει έναν κατακλυσμό προβλημάτων, τα περισσότερα από τα οποία απορρέουν από την εξαγορά της Monsanto το 2018 έναντι 63 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Σε αυτά περιλαμβάνονται οι αγωγές στις ΗΠΑ που υποστηρίζουν ότι η γλυφοσάτη, το ζιζανιοκτόνο, προκαλεί βλάβες, μια οπισθοδρόμηση στην ανάπτυξη του πιο υποσχόμενου πειραματικού φαρμάκου της, οι αδύναμες γεωργικές αγορές και οι πιέσεις των επενδυτών για την απόσχιση ή την πώληση επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με το CNBC, η εταιρεία καθοδήγησε ότι το 2024 τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) θα διολισθήσουν μεταξύ 10,7 δισ. και 11,3 δισ. ευρώ σε προσαρμοσμένη συναλλαγματική βάση, από 11,7 δισ. ευρώ το 2023.
Η συναίνεση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της εταιρείας έδειξε ότι οι αναλυτές κατά μέσο όρο ανέμεναν ότι τα φετινά κέρδη θα ήταν στο κατώτερο όριο του εύρους στόχου, ενώ το περυσινό αποτέλεσμα ήταν καλύτερο από το αναμενόμενο.
Οι μετοχές παρουσίασαν μικρή μεταβολή μετά το άνοιγμα στις 0800 GMT.
Ο διευθύνων σύμβουλος πρόσθεσε ότι “εξετάζει κάθε δυνατό μέσο για να κλείσουν” οι αγωγές στις ΗΠΑ που υποστηρίζουν ότι η γλυφοσάτη έχει προκαλέσει καρκίνο στους ενάγοντες. Αυτό το κύμα δικαστικών προσφυγών είναι ένας βασικός παράγοντας πίσω από την απώλεια της αξίας της εταιρείας κατά δύο τρίτα από την εξαγορά της Monsanto.
Η Bayer θα υπερασπιστεί σθεναρά τον εαυτό της, αλλά θα αναζητήσει επίσης λύσεις “εκτός δικαστηρίου”. Είπε ότι θα ακολουθήσουν περισσότερες ενέργειες, αλλά δεν διευκρίνισε.
Περίπου 54.000 υποθέσεις παραμένουν σε εκκρεμότητα, αφού 113.000 αξιώσεις διευθετήθηκαν ή κρίθηκαν μη επιλέξιμες, σύμφωνα με την ετήσια έκθεσή της.
Η Bayer δεν μπόρεσε επίσης να αποτινάξει τις αξιώσεις για σωματικές βλάβες ή περιβαλλοντικές ζημιές που συνδέονται με πολυχλωριωμένα διφαινύλια ή PCB, τα οποία είναι χημικές ουσίες που κατασκευάστηκαν από τη Monsanto και δεν χρησιμοποιούνται πλέον.
Για να στηρίξει τα οικονομικά της, η εν λόγω γερμανική φαρμακοβιομηχανία έχει μειώσει τα μερίσματα, διατηρώντας αυτό που οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα ήταν συνδυασμένες πληρωμές 6-7 δισεκατομμυρίων ευρώ σε βάθος τριετίας.
Το καθαρό χρέος της Bayer στο τέλος του 2023 αυξήθηκε κατά 8,5% στα 34,5 δισ. ευρώ. Αυτό το βάρος έχει οδηγήσει ορισμένους αναλυτές στο συμπέρασμα ότι μπορεί να καταστεί αναγκαία μια αύξηση κεφαλαίου. Η εταιρεία δήλωσε ότι θα επιδιώξει να μειώσει το καθαρό χρέος κατά 1-2 δισ. ευρώ φέτος.
Διαβάστε ακόμη
«Απογειώθηκε» η επιβατική κίνηση του ΔΑΑ τον Φεβρουάριο – Αυξήθηκε κατά 18,4%
MET Energy: Μπήκε και αυτή στο «χορό» των ΦΟΣΕ
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ