search icon

Επιχειρήσεις

Μπαράζ επιδοτήσεων από τον επόμενο μήνα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των ΜμΕ

Τα τρία προγράμματα που έχουν υπαχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και θα «τρέξουν» άμεσα – Τι αφορούν, ποιοι είναι οι δικαιούχοι, τι επιδοτήσεις θα λάβουν

Ως τις 15 Ιουνίου θα έχει ανοίξει η πλατφόρμα των αιτήσεων για τρία σημαντικά έργα, που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και με τα οποία οι ΜμΕ μπορούν να λάβουν σημαντική ενίσχυση στην προσπάθεια του ψηφιακού μετασχηματισμού. Το πρώτο, προϋπολογισμού 180 εκατ. ευρώ, αφορά την επιδότηση υπηρεσιών στο cloud, το δεύτερο, προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ, αφορά την ανάπτυξη ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών στοχεύοντας κυρίως στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των εταιρειών τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών, και το τρίτο, ύψους 165 εκατ. ευρώ, αφορά την ενίσχυση των ψηφιακών συναλλαγών μέσω της αντικατάστασης παλαιών ταμειακών μηχανών και POS.

Κοινό στοιχείο και των τριών προγραμμάτων, σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο σύμβουλος του υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης, υπεύθυνος για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, κ. Θάνος Δήμας κατά τη χθεσινή εκδήλωση της Microsoft, είναι ότι οι δικαιούχοι θα ενισχυθούν μέσω voucher.

180 εκατ. για υπηρεσίες στο «νέφος»

Στην περίπτωση του πρώτου προγράμματος, που ουσιαστικά αποτελεί κίνητρο για να μπουν οι ΜμΕ στον κόσμο του «υπολογιστικού νέφους», οι επιχειρήσεις θα λάβουν voucher από 700 ευρώ ως 14.000 ευρώ, το οποίο και θα δαπανήσουν για την «αγορά» προϊόντος ή υπηρεσίας στο cloud. Από CRM, ERP, και Data Analytics, ως συστήματα ενίσχυσης ecommerce, κυβερνοασφάλεια κοκ. Η επιδότηση για τις τυποποιημένες υπηρεσίες ή προϊόντα που θα επιλέξει η ίδια η επιχείρηση με βάση τις ανάγκες της θα φθάνει ως το 70% της συνολικής δαπάνης που θα κάνει. Κοινώς θα πρέπει το 30% της δαπάνης να το καλύψει η ίδια.

Έτσι, με βάση τον πίνακα που ακολουθεί, επιχειρήσεις πχ έως 5 ατόμων θα λαμβάνουν κουπόνι συνολικής αξίας 700 ευρώ για δαπάνες 1.000 ευρώ (τα 300 ευρώ είναι ίδια κεφάλαια). Το ποσό αυτό αυξάνεται συναρτήσει του αριθμού των εργαζομένων. Έτσι, επιχειρήσεις πέντε έως 10 ατόμων θα αποκτούν κουπόνι συνολικής αξίας 1.600 ευρώ για δαπάνες 2.000 ευρώ (400 ευρώ ίδια κεφάλαια). Το κουπόνι αυξάνεται σε 2.800 ευρώ για προσωπικό από 10 έως 18 άτομα και δαπάνες 4.000 ευρώ (1.200 ευρώ ίδια κεφάλαια). Αντίστοιχα, επιχειρήσεις που απασχολούν από 50 έως 250 άτομα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν voucher συνολικής αξίας 14.000 ευρώ για δαπάνες 20.000 ευρώ με τα υπόλοιπα 6.000 ευρώ να αποτελούν ίδια κεφάλαια.

100 εκατ. για ανάπτυξη ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών

Το δεύτερο πρόγραμμα, για το οποίο επίσης η πλατφόρμα των αιτήσεων αναμένεται να ανοίξει στις 15 Ιουνίου, επικεντρώνεται περισσότερο στις ΜμΕ του κλάδου της πληροφορικής. Στόχος του προγράμματος είναι να δώσουν τη δυνατότητα στις συγκεκριμένες εταιρείες να αναπτύξουν τα δικά τους προϊόντα, τις δικές τους υπηρεσίες και να τις προσφέρουν στη συνέχεια στην ελληνική – και όχι μόνο – αγορά.

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορούν να υπαχθούν επενδυτικά σχέδια με προϋπολογισμό από 200.000 ευρώ ως και 2 εκατ. ευρώ.

Η πλατφόρμα για τις αιτήσεις στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα παραμείνει ανοιχτή ως τα τέλη Σεπτέμβρη και από εκεί και έπειτα θα αξιολογηθούν τα συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια.

Τέλος, το τρίτο πρόγραμμα που θα τρέξει την ίδια περίοδο έχει ως στόχο να πριμοδοτήσει την υιοθέτηση σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων που υποστηρίζουν τις διαδικασίες τιμολόγησης, έκδοσης διακίνησης φορολογικών παραστατικών και διενέργειας ηλεκτρονικών πληρωμών. Κι αυτό προκειμένου να συμβάλει στην βελτίωση της παραγωγικότητας, την αύξηση της ασφάλειας των συναλλαγών αλλά και στην ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης.

Με ποιο τρόπο; Με την αντικατάσταση των ταμειακών μηχανών αλλά και των POS με νέας γενιάς ώστε να υπάρχει σύνδεση με τα συστήματα της ΑΑΔΕ με κυριότερο το MyData.

Μάλιστα ο κ. Δήμας διευκρίνισε πως κάποια εταιρεία μπορεί να κινηθεί συνδυαστικά και να συμμετέχει τόσο στο πρώτο πρόγραμμα για την επιδότηση χρήσης ψηφιακών εργαλείων όσο και στο τρίτο για την επιδότηση αντικατάστασης POS ή ταμειακής μηχανής.

Διαβάστε ακόμη:

Ξεκινούν προσφυγές για «άδικες» αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ (πίνακας)

Κρίση Ενέργειας: Και νέος συμπληρωματικός προϋπολογισμός τον Σεπτέμβριο

Ο ανασχηματισμός (που δεν βλέπω), ο Ευκλείδης «σφύριξε», η Αττική Οδός Νο2, η Voltera πάει στη ΔΕΗ και η Εθνική τράπεζα (ξανα)πουλάει… την Ευρώπη

Exit mobile version