Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση της Avramar, της μεγαλύτερης εταιρείας μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας στη χώρα μας.
Η αδυναμία εξυπηρέτησης των δανειακών υποχρεώσεων της Avramar (προήλθε από τη συνένωση των Νηρέα, Ανδρομέδα, Σελόντα, Περσεύς) που αγγίζουν τα 400 εκατ. ευρώ οδήγησε τον όμιλο στα χέρια των τραπεζών. Έπειτα από πολύμηνες διαβουλεύσεις, στα τέλη του περασμένου Μαρτίου ο όμιλος έλαβε κεφαλαιακή ενίσχυση 20 εκατ. ευρώ, με τις πιστώτριες τράπεζες να αποκτούν τον πρώτο λόγο αφού οι μετοχές ενεχυριάστηκαν υπέρ τους. Παράλληλα, έτρεχαν οι διαδικασίες από τη Deloitte που ανέλαβε να υλοποιήσει το διαγωνισμό πώλησης.
Στο πλαίσιο αυτό, αρχικό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε από 15 υποψήφιους επενδυτές, σύμφωνα με πληροφορίες. Ο αριθμός μπορεί να εμφανίζεται αυξημένος, ωστόσο όπως εξηγούν πηγές με γνώση του θέματος, ουσιωδώς ενδιαφερόμενοι είναι σημαντικά λιγότεροι καθώς αρκετοί είναι «περαστικοί», όπως ελέχθη χαρακτηριστικά, ήτοι αξιολογούν συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία, επιθυμούν να πάρουν ενημερωμένα στοιχεία για την εταιρεία κ.α.
Ζητούμενο σε κάθε περίπτωση είναι όχι μόνο ποιοι θα φτάσουν μέχρι τον τερματισμό και θα καταθέσουν προσφορά, αλλά πώς θα προσεγγίσουν το ζήτημα των υπέρμετρων υποχρεώσεων της εταιρείας και κατά πόσο θα αναλάβουν το σύνολο των δραστηριοτήτων σε Ελλάδα και Ισπανία.
Όπως έγκαιρα έχει αναφέρει το newmoney, υφίσταται επενδυτικό ενδιαφέρον τόσο από ελληνικές εταιρείες του κλάδου και επενδυτικά σχήματα, όσο και από γνωστούς παίκτες του εξωτερικού. Μεταξύ αυτών ο ισπανικός επενδυτικός όμιλος Atitlan (με τον οποίο υπήρξαν προχωρημένες διεργασίες) με έδρα τη Βαλένθια και επικεφαλής τον Ρομπέρτο Σεντένο που εμφανίζεται να είναι κοντά με τους Άραβες του Mubadala. Δεν είναι, όμως, ο μόνος, καθώς σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπάρχουν τουλάχιστον δύο άλλα σχήματα στα οποία φέρεται να υπάρχει συμμετοχή ή σύνδεση με κεφάλαια του Άμπου Ντάμπι. Από εκεί και πέρα, γίνεται λόγος για την εκδήλωση αρχικού ενδιαφέροντος εταιρειών με δραστηριότητα στον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας, επενδυτικών κεφαλαίων και, όπως σημειώθηκε ελληνικές εταιρείες ανταγωνιστές της Avramar.
Σε κάθε περίπτωση ρυθμιστής στην κούρσα της πώλησης φαίνεται πως παραμένουν οι Άραβες του Mubadala, ενώ ο έτερος μέτοχος της Avramar, το αμερικανικό fund Amerra Capital θα πρέπει να αναμένεται πως με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα περιορίσει αισθητά το ρόλο του στην εταιρεία
Τα επόμενα βήματα του διαγωνισμού
Αναφορικά με τη συνέχεια του διαγωνισμού που έχει αναλάβει η Deloitte, όσοι προχωρήσουν στα επόμενα στάδια θα μπορέσουν να υλοποιήσουν οικονομικό και νομικό έλεγχο (due diligence), να αξιολογήσουν τα vendor due diligence (VDD) reports και εν συνεχεία αναμένονται οι πρώτες ενδεικτικές προσφορές και η αξιολόγησή τους. Πρόθεση είναι φυσικά ο διαγωνισμός πώλησης να ολοκληρωθεί χωρίς καθυστερήσεις, είναι δεδομένο ωστόσο πως πρόκειται για ένα εγχείρημα που θα απαιτήσει αποθέματα χρόνου.
Διαβάστε ακόμη
ΔΕΗ: Joint venture με την Damac από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για επέκταση στα data centers
Νέα διευκόλυνση για γονικές παροχές ακινήτων
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ