search icon

Επιχειρήσεις

Austriacard – Ideal Holdings – Quest Group: Πώς «φόρτωσαν» με άλλα 84 εκατ. ευρώ φέτος τα έσοδά τους από την πληροφορική

Πού οφείλεται η θεαματική αύξηση μεγεθών των τριών holdings στον κλάδο το πρώτο εννεάμηνο του 2024, από 19,7% έως… 153,4% - Οι κερδοφορίες και ο ρόλος του Ψηφιακού Μετασχηματισμού στην πορεία τους

Ιδιαίτερα προσοδοφόρες και επικερδείς αποδείχθηκαν οι δραστηριότητες στην πληροφορική για ισχυρούς ομίλους, οι οποίοι διατηρούν μια πιο εκτεταμένη παρουσία στην αγορά. Δεν εξαρτώνται δηλαδή μόνο από αυτές, αλλά αναπτύσσονται και σε άλλους, διαφορετικούς κλάδους.

Ο λόγος γίνεται για τρεις ισχυρές εταιρείες συμμετοχών, εισηγμένες μάλιστα, που κατάφεραν να αυξήσουν αθροιστικά τα έσοδά τους στο πρώτο εννεάμηνο του 2024 κατά 84,147 εκατ. ευρώ από τον συγκεκριμένο τομέα, τις Austriacard, Ideal Holdings και τον όμιλο Quest (Quest Holdings), αξιοποιώντας με τον κατάλληλο τρόπο τις μεγάλες ευκαιρίες της εποχής από τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό.

Ειδικότερα, και οι «3» μαζί ανέβασαν τις πωλήσεις τους από το ποσό των 223,974 εκατ. ευρώ σε 308,121 εκατ. ευρώ στα τρία τρίμηνα του έτους, ένα μέγεθος ενδεικτικό, καθώς απομένει άλλο ένα τρίμηνο για να ολοκληρωθεί η χρήση και να υπάρξει μια πλήρης εικόνα για τις φετινές επιδόσεις τους στο μέτωπο της πληροφορικής.

Η Ideal Holdings είδε τις αντίστοιχες θυγατρικές της, συμπεριλαμβανομένων αυτών του cyber security (Byte, Adacom, Ideal Technology, Bluestream κ.ά.) να εκτινάσσουν τα συγκρίσιμα έσοδά τους κατά 61% (ή 42,4 εκατ. ευρώ), στα 111,5 εκατ. ευρώ από 69,1 εκατ. ευρώ, αποδίδοντας αυτή την κατακόρυφη άνοδο κυρίως στην υλοποίηση μεγάλων έργων πληροφορικής και κυβερνοασφάλειας σε οργανισμούς του Δημοσίου σε Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Σημειώνει επίσης δε η εισηγμένη ότι η συνεχιζόμενη προσθήκη νέων παρεχόμενων υπηρεσιών είτε από τις υφιστάμενες εταιρείες είτε μέσω εξαγορών νέων, όπως η Bluestream (σ.σ. το deal για την απόκτηση του 75% αυτής ανακοινώθηκε στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου), συνεισφέρουν στην διεύρυνση της πελατειακής βάσης και στην αύξηση των εσόδων.
Επιπλέον, η Ideal πέτυχε στον κλάδο της πληροφορικής αύξηση των συγκρίσιμων κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (συγκρίσιμο EBITDA) κατά 51% στα 11,9 εκατ. ευρώ, αλλά και των συγκρίσιμων κερδών προ φόρων κατά 77% στα 10 εκατ. ευρώ.

Η εικόνα των τριών

Σε μια πιο ευρεία γκάμα δραστηριοτήτων, οι υπηρεσίες πληροφορικής του ομίλου Quest (Uni Systems, Intelli Solutions, Team Candi) εμφάνισαν στο εννεάμηνο αύξηση πωλήσεων 19,7% (τη μεγαλύτερη από όλους τους κλάδους) στα 175,521 εκατ. ευρώ από 146,574 εκατ. ευρώ (+28,947 εκατ. ευρώ), λόγω της πληθώρας έργων ψηφιακού μετασχηματισμού στον δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην οικονομική έκθεση, ενώ περίπου το 50% των εσόδων του κλάδου προέρχεται από δραστηριότητες εκτός Ελλάδος.

Σε επίπεδο κερδοφορίας, οι δείκτες ακολούθησαν ανάλογη πορεία για την Quest Group στον τομέα της πληροφορικής: τα EBITDA αυξήθηκαν σε ποσοστό 15,3% στα 14,644 εκατ. ευρώ από 12,703 εκατ. ευρώ, στο εννεάμηνο του 2024 από αυτό του 2023 πάντα, με τα κέρδη προ φόρων σε 11,652 εκατ. ευρώ (+9,7%) και τα κέρδη μετά από φόρους σε 8,425 εκατ. ευρώ (+3,1%).

Αύξηση ρεκόρ κατέγραψε στο ενεργητικό της και η Austriacard Holdings AG στην κατηγορία της πληροφορικής. Σύμφωνα με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ο τομέας των Τεχνολογιών Ψηφιακού Μετασχηματισμού, (Digital Transformation Technologies) οδηγήθηκε σε σχεδόν τριπλασιασμό των εσόδων του στο εννεάμηνο, αυξημένα κατά 12,8 εκατ. ευρώ ή 153,4% (από 8,3 εκατ. ευρώ σε 21,1 εκατ. ευρώ) σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ως απόρροια της εστίασης του ομίλου σε αυτή την κατηγορία λύσεων. Όπως τονίζεται εκ μέρους της διοίκησης, οι κύριοι παράγοντες που συνέβαλαν στην ανάπτυξη είναι τα έργα ψηφιοποίησης του δημόσιου τομέα στην Ελλάδα και η συνεχιζόμενη μεγέθυνση αυτής της κατηγορίας λύσεων στη ρουμανική αγορά. Αξίζει να επισημανθεί ότι κατά το εννεάμηνο του 2024, τα έσοδα του Ομίλου Austriacard Holdings ανήλθαν σε 298,3 εκατ. ευρώ, με αύξηση κατά 36,7 εκατ. ευρώ ή 14% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023.

Αυτή την περίοδο, οι περισσότεροι ελληνικοί όμιλοι πληροφορικής μετρούν αντίστροφα για τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου του 2024, όπου αναμένεται να επιβεβαιωθούν για άλλη μια φορά οι ισχυροί διψήφιοι ρυθμοί ανάπτυξης του κλάδου, παρά το γεγονός ότι οι κερδοφορίες και η πορεία των μετοχών επηρεάζονται από διάφορες παραμέτρους.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Αυξήσεις από 7% έως 63% στην τιμή ηλεκτρικής ενέργειας τον Δεκέμβριο

Κτηματολόγιο: Τριάντα χρόνια μετά δηλώσεις τέλος

Τι αλλάζει στα ενοίκια με το «Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version