«Όχι μόνο τηρουμένων των αναλογιών με δεδομένη την πολυπλοκότητα του έργου, αλλά με δεδομένο το γενικότερο οικονομικό κλίμα, προχωράμε πολύ καλά, έχουμε προχωρήσει όλες τις μελέτες και έχουμε ξεκινήσει με τα έργα, τα οποία μπορεί να μη φαίνονται από την Παραλιακή αλλά για όποιον μπαίνει μέσα στην έκταση αυτό είναι ορατό».
Αυτό επεσήμανε χθες στο πλαίσιο της παρουσίασης της προόδου των εργασιών για το mega project του Ελληνικού, o κ. Οδυσσέας Αθανασίου, διευθύνων σύμβουλος τoυ φορέα της επένδυσης, προσθέτοντας ότι στο επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν δύο μεγάλοι διαγωνισμοί: Ο πρώτος για το μεγάλο εμπορικό κέντρο των 85.500 τ.μ. στην πλευρά της λεωφόρου Βουλιαγμένης (Vouliagmenis Mall) τον επόμενο ένα- ενάμιση μήνα και με μικρή υστέρηση έρχεται ο διαγωνισμός και για το εμπορικό κέντρο στη Μαρίνα (Marina Galleria) των 130 εκατ. ευρώ.
«Δεν υπάρχουν αποκλεισμοί όσον αφορά τους κατασκευαστές και όλοι όσοι πληρούν τα σχετικά κριτήρια προσκαλούνται να συμμετάσχουν. Επίσης θα βγει τον επόμενο μήνα και ο τρίτος διαγωνισμός για το Μητροπολιτικό Πάρκο, σε σχέδια του διεθνούς αρχιτεκτονικού γραφείου των Sasaki». Ένας ακόμα διαγωνισμός θα αφορά στον πύργο μικτής χρήσης που θα υλοποιηθεί από κοινού με την επενδυτική «Brook Laine Capital» (η οποία θα ελέγχει το 70%), ένα έργο ύψους 200 εκατ. ευρώ.
Σημειωτέον ότι ήδη το κομμάτι των υποδομών προχωρά με την πολύ σημαντική για το έργο υπογειοποίηση της λεωφόρου Ποσειδώνος να βρίσκεται σε εξέλιξη από την ABΑΞ, όπως και η προετοιμασία με τις προκαταρκτικές εργασίας για τον Πύργο Κατοικιών από την κοινοπραξία των Bouygues- ΙΝΤΡΑΚΑΤ, ενώ το πρώτο από τα κτιριακά έργα, το συγκρότημα των κτιρίων που θα στεγάσει τέσσερα σωματεία ΑΜΕΑ, ύψους 15 εκατ. ευρώ «με το κλειδί στο χέρι» θα παραδοθεί εντός χρονοδιαγράμματος το γ’ τρίμηνο του 2023, με τις εργασίες να έχουν προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό από την ΕΚΤΕΡ.
Το κόστος
Σε σχέση με τον αντίκτυπο όσον αφορά το κόστος του έργου λόγω της υπέρμετρης ανόδου των τιμών των υλικών, ο επικεφαλής της Lamda Development ανέφερε ότι η α’ φάση έχει διάρκεια 5 ετών -έχει ήδη έχει περάσει ένας χρόνος- που σημαίνει ότι τα κόστη θα πρέπει να υπολογιστούν σε βάθος χρόνου πενταετίας και όχι απαραίτητα στο ύψος που είναι σήμερα: «Η αύξηση του κόστους που έχουμε δει είναι στο 10%- 15% στα έργα που μας αφορούν και υπό την προϋπόθεση ότι αυτά θα μείνουν στα επίπεδα που είναι σήμερα. Μέρος αυτού του κόστους μπορούν να μετακυλισθούν στους αγοραστές των κατοικιών, (σ.σ. όπως έχει ήδη συμβεί για τα συγκροτήματα κατοικιών που βρίσκονται στο παραλιακό μέτωπο). Θυμίζω ότι το real estate διεθνώς θεωρείται κλάδος αντιπληθωριστικός».
Οι κατοικίες
Όσον αφορά τα φετινά έσοδα από τις πωλήσεις των κατοικιών, ο κ. Αθανασίου ανέφερε ότι οι προπωλήσεις κινούνται παραπάνω από ικανοποιητικά, έχει προπωληθεί σχεδόν το 100% από τον Πύργο Κατοικιών με 169 διαμερίσματα, όλα τα 28 οικόπεδα με τις βίλλες, και το μεγαλύτερο κομμάτι από τα συγκροτήματα των 115 διαμερισμάτων (condos), προς την πλευρά της παραλίας. Το σύνολο των εσόδων μελλοντικά από τις πωλήσεις είναι 1,1- 1,2 από τα τρία αυτά οικιστικά projects.
«Είμαστε πέρα από κάθε προσδοκία για τέτοιου είδους προϊόν στην Ευρώπη» σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Αθανασίου, προσθέτοντας ότι «το πρόγραμμα να προχωρήσουμε με τις υπογραφές συμβολαίων θα αρχίσει να εκτελείται τον Οκτώβριο και θα είναι έως το τέλος του έτους». Oσον αφορά τα condos έχουν γίνει προπωλήσεις για το 85% έναντι του 60% που ήταν ο στόχος.
Συνολικά, τα φετινά έσοδα από τις πωλήσεις κατοικιών φέτος, με την υπογραφή των συμβολαίων από τις βίλλες, τον ουρανοξύστη και τα condos, η εταιρεία υπολογίζει να είναι εντός του στόχου της, δηλαδή κοντά στα 200 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά και με το 2023, το αντίστοιχο ποσό θα φτάσει τα 450 εκατ. ευρώ.
Σημειωτέον ότι σε αυτή την α’ φάση αυτής της πενταετίας των έργων θα κατασκευαστούν συνολικά 1.500 μονάδες κατοικιών, στις οποίες, εκτός από τα σπίτια στο Παράκτιο Μέτωπο, περιλαμβάνονται δύο επιπλέον γειτονιές προς την πλευρά όπου υπογειοποιείται η λεωφόρος Ποσειδώνος.
Πρόκειται για τη γειτονιά στα σύνορα με το δήμο Αλίμου με πολυκατοικίες 4- 5 ορόφων για το ευρύτερο κοινό που ενδιαφέρεται για αγορές ακινήτων σε αυτή την περιοχή με ένα κόστος ανά τ.μ. της τάξεως των 5.000- 6.000 ευρώ ανά τ.μ. και τη γειτονιά με τα ψηλότερα κτίρια έως 50 μέτρων που θα έχουν θέα προς το Μητροπολιτικό Πάρκο. Η προώθηση στην αγορά για αυτές τις κατοικίες πρόκειται να βγει εντός του 2023 με στόχο και το διεθνές κοινό.
Χρονοδιάγραμμα και χρηματοδότηση
«Έχουμε ένα πλάνο που είναι 5ετίας για την α’ φάση και 15ετίας για τις επόμενες φάσεις, μέχρι στιγμής όλα πάνε με βάση το πλάνο μας, δεν έχουμε παρεκκλίσεις.
Ο κ. Αθανασίου επανέλαβε σε σχέση με τη χρηματοδότηση ότι το έργο για την υλοποίηση της α’ φάσης είναι πλήρως κι επαρκώς χρηματοδοτημένο– «Δεν χρειάζεται πλέον να μαζέψουμε κεφάλαια για το Ελληνικό» ήταν η χαρακτηριστική του φράση.
Εξελίξεις αναμένονται το επόμενο διάστημα και στο τουριστικό κομμάτι του έργου, όπου, ως γνωστόν, έχει υπογραφεί συμφωνία, ύψους 300 εκατ. ευρώ, για δύο «επώνυμα» ξενοδοχειακά συγκροτήματα με κατοικίες, με την υπογραφή ξένης αλυσίδας σε συνεργασία με την ΤΕΜΕΣ.
«Το επόμενο στάδιο είναι η ανακοίνωση των operators μέχρι τέλος Νοεμβρίου και η δεύτερη εντός του α’ τριμήνου του 2023. Επίσης θα γίνει και η ανακοίνωση για τον αρχιτέκτονα τέλος Νοεμβρίου για το πρώτο τουριστικό project», ανέφερε ο κ. Αθανασίου.
Ερωτηθείς για το Ολοκληρωμένο Τουριστικό Συγκρότημα με Καζίνο (IRC) που έχει αναλάβει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ από κοινού με την Hard Rock, ο κ. Αθανασίου εκτίμησε ότι οι επενδυτές θα κινηθούν πολύ γρήγορα με στόχο να είναι σε λειτουργία το 2026.
Συνολικά για το έργο ο ίδιος επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Στο σχέδιο ανάπτυξης έχουμε συνολικά 2,7 εκατ. τ.μ. δόμησης, από τα οποία την πρώτη πενταετία έχουμε 800 χιλιάδες τ.μ., περιλαμβάνοντας ωστόσο πολύ μεγάλα projects που θα φέρουν κόσμο και τουρισμό. Υλοποιείται στην πρώτη πενταετία ένα 30% σε τ.μ. που όμως αφορά το 75% της επιτυχίας του έργου».
Η Lamda δίνει μεγάλη βαρύτητα και στον «πράσινο» χαρακτήρα του έργου: Ενδεικτικά, στο κομμάτι της διαχείρισης αποβλήτων εντός του Ελληνικού θα γίνει διαγωνισμός για τα στερεά απόβλητα. «Πιθανώς να μην πάμε σε καύση και να πάμε σε άλλες μορφές διαχείρισης. Θα υπάρχουν σένσορες παντού και θα δίνουν ειδοποίηση πότε θα χρειάζεται να αδειάσουν οι κάδοι», ανέφερε ο κ. Αθανασίου.
Ένα δεύτερο σημείο είναι η συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ όπου εντός κι εκτός Ελληνικού απόβλητα θα φιλτράρονται και θα παράγεται νερό που θα χρησιμοποιείται για τους πράσινους χώρους της έκτασης. «Εμείς θα κάνουμε την ανάπτυξη και η ΕΥΔΑΠ τη διαχείριση. Επιπλέον, ναι, θέλουμε όλο το Ελληνικό να τροφοδοτείται από πράσινη ενέργεια (ΑΠΕ, φωτοβολταϊκά κ.α.) και θέλουμε αυτό ιδανικά το το επιτύχουμε ώστε να γίνει εντός της πρώτης πενταετίας».
Lamda Malls
Σε σχέση με τη δραστηριότητα του ομίλου στον τομέα των εμπορικών κέντρων και δή τη Lamda Malls, η εταιρεία έχει πλέον στην ομπρέλα της τέσσερα εμπορικά μαζί με το MacArthur Glen στα Σπάτα.
«Η αξία είναι κοντά στα 700 εκατ. ευρώ αφαιρουμένων των δανείων και φιλοδοξούμε του χρόνου να προχωρήσουμε στο ΙΡΟ μέχρι το φθινόπωρο. Υπάρχουν βέβαια οι παράμετροι της αβεβαιότητας που έχει ενταθεί λόγω των διεθνών γεωπολιτικών εξελίξεων, όπως και οι εκλογές στην Ελλάδα και θεωρούμε ότι όσο πιο μεγάλη πολιτική σταθερότητα τόσο καλύτερα θα είναι. Γι’ αυτό λέμε ότι μπορούμε να κάνουμε το ΙΡΟ το φθινόπωρο, ώστε να υπάρχει σχετική ασφάλεια.
Στη νέα εταιρεία θα περιληφθούν και τα δύο malls του Ελληνικού με μία συνολική αξία τελικά να φτάνει τα 1,3 δισ. ευρώ σε εμπορικά κέντρα με βάση τα σημερινά δεδομένα, ενώ έχουμε στο μυαλό μας και μία ακόμη προσθήκη που θέλουμε να κάνουμε στον τομέα των malls».
Διαβάστε ακόμη
Επιστρεπτέα προκαταβολή: Τέλος χρόνου την Παρασκευή για τα δικαιολογητικά, αλλιώς επιστρέφεται διπλή
ΥΠΟΙΚ: Σπαζοκεφαλιά οι νέες επιδοτήσεις ρεύματος Οκτωβρίου
Τζώνυ, τρέξε, το λιμάνι (του Ιβάν) φεύγει, η ΔΕΛΤΑ πωλείται και πρόσωπα αλλάζουν στα ΕΛΤΑ