«Τσιμπημένα» αναμένεται να είναι του χρόνου τα ασφάλιστρα των προγραμμάτων υγείας όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΙΟΒΕ για την εξέλιξη του κόστους των αποζημιώσεων που καταβάλλουν οι ασφαλιστικές.
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, το 2019 παρατηρήθηκε άνοδος στη συχνότητα εμφάνισης ζημιάς στο σύνολο της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς αυτών των προγραμμάτων, την ίδια ώρα που το μέσο κόστος ζημιάς βαίνει αυξανόμενο.
Πιο συγκεκριμένα, η ανάλυση των στοιχείων δείχνει ότι η συχνότητα εμφάνισης ζημιάς στο σύνολο του χαρτοφυλακίου αυξήθηκε από 14,1% το 2011 σε 17,4% το 2019. Την ίδια περίοδο, το μέσο κόστος ζημιάς ενισχύθηκε κατά 26,7%.
Η άνοδος αυτών των δυο παραμέτρων οδήγησε σε αύξηση του καθαρού κόστους κάλυψης κατά 55,9% το διάστημα 2011 – 2019.
Ως αποτέλεσμα, ο Ενιαίος Δείκτης Υγείας (ΕΔΥ) φαίνεται την τελευταία 9ετία να διαγράφει έντονα ανοδική πορεία (2011-2019: 75,4%), όταν ο Δείκτης Τιμών Υγείας της ΕΛ.ΣΤΑΤ. καταγράφει σωρευτική μείωση κατά 2,6% την ίδια περίοδο. Το 2019 η ετήσια άνοδος του ΕΔΥ έφθασε το 10,9%.
Οι συνέπειες για την τσέπη των ασφαλισμένων
Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν ουσιαστικά τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε αυξήσεις των τιμολογίων των κλάδων υγείας.
Ειδικότερα, σε όσα συμβόλαια δεν προβλέπουν είτε σταθερό ασφάλιστρο είτε ασφάλιστρο που μεταβάλλεται με προκαθορισμένο τρόπο, οι εταιρείες μπορούν να προχωρήσουν σε αυξήσεις έως του ποσοστού του συγκεκριμένου δείκτη (δηλαδή έως και κατά 10,9%) χωρίς αιτιολόγηση στον πελάτη.
Σε περίπτωση που οι εταιρείες αποφασίσουν αναπροσαρμογή τιμολογίου άνω του 10,9%, τότε θα πρέπει να ενημερώσουν λεπτομερώς τον πελάτη για τους λόγους της αύξησης τουλάχιστον δύο μήνες πριν λήξει το συμβόλαιό του, προκειμένου ο πελάτης να αποφασίσει αν θα συνεχίσει το συμβόλαιό του ή θα προχωρήσει στη διακοπή του.
Ωστόσο, όπως αναφέρει δημοσίευμα της «Καθημερινής», οι μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες αναμένεται να κρατήσουν συντηρητική στάση, προχωρώντας σε αυξήσεις έως 6% για το 2021.
Διαβάστε ακόμη:
Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Ο ρόλος των ξένων πρεσβειών στον διαγωνισμό και οι τέσσερις φρεγάτες
Timberland: Από το κίτρινο μποτάκι στην αυτοκρατορία των δισεκατομμυρίων
«Βούλιαξε» το κέντρο της Αθήνας: Τεράστιο μποτιλιάρισμα για τα ψώνια της Πρωτοχρονιάς