search icon

Επιχειρήσεις

Το αραβικό «άρωμα» της 86ης ΔΕΘ – Οι προσδοκίες και οι ζυμώσεις

Προσδοκίες για deals και σύσφιξη των επιχειρηματικών σχέσεων με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα - Οι παράλληλες εκδηλώσεις

Επιστροφή στην κανονικότητα από φέτος στη ΔΕΘ! Επειτα από δύο χρόνια η μεγαλύτερη γενική έκθεση στη χώρα μας άνοιξε τις πύλες της χωρίς περιορισμούς και αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, δημιουργώντας προσδοκίες για επιστροφή στις επιδόσεις-ρεκόρ του 2019. Εξάλλου, η έκθεση εδώ και καιρό είναι sold out, με τους εκθέτες να ξεπερνούν τους 1.500, ενώ οι συντηρητικές εκτιμήσεις της διοίκησης της ΔΕΘ Helexpo κάνουν λόγο για επισκεψιμότητα που θα ξεπεράσει τα 250.000 άτομα.

Η φετινή διοργάνωση, λαμβάνοντας υπόψη τη σπουδαιότητα της προσέγγισης σε νέες αγορές, υποδέχεται μέσα από τον θεσμό της τιμώμενης χώρας τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) δίνοντας την ευκαιρία για ενίσχυση των ιστορικών δεσμών φιλίας μεταξύ των δύο λαών, αλλά και το κίνητρο για περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών εμπορικών, επενδυτικών και πολιτιστικών σχέσεων.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Στο Περίπτερο 13 της ΔΕΘ, όπου έχει εγκατασταθεί η αποστολή από τα ΗΑΕ, το αραβικό στοιχείο είναι κάτι παραπάνω από έντονο. Σκηνές βεδουίνων που έχουν στηθεί και μουσικοί ήχοι της αραβικής παράδοσης προσπαθούν να βάλουν στο ανάλογο πνεύμα τον επισκέπτη.
Η αντιπροσωπεία της τιμώμενης χώρας αποτελείται από 400 άτομα και 65 σημαντικές επιχειρήσεις και φορείς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα με αιχμή τους κλάδους διαχείρισης επενδύσεων, ενέργειας, τροφίμων – ποτών, άμυνας, διαστημικής τεχνολογίας, τουρισμού, ναυτιλιακών, real estate, υγείας κ.ά. Της αποστολής των ΗΑΕ ηγείται ο υπουργός Οικονομίας Αμπντουλά μπιν Τουκ Αλ Μάρι, ενώ υπάρχει κυβερνητική αποστολή από τα υπουργεία Αμυνας, Εξωτερικών και Βιομηχανίας και Προηγμένης Τεχνολογίας. Σημειωτέον ότι η εκθεσιακή κάλυψη της τιμώμενης χώρας ξεπερνά τα 4.500 τ.μ.

Προσδοκίες

Οι προσδοκίες για τη σύσφιξη των οικονομικών και επιχειρηματικών σχέσεων Ελλάδας και ΗΑΕ είναι σημαντικές. Εξάλλου η προκαταρκτική συμφωνία τον περασμένο Μάιο με την ΑDQ, το κρατικό fund του Αμπού Ντάμπι, για επενδύσεις στη χώρα μας έως το ύψος των 4 δισ. ευρώ, καθώς και η παλαιότερη, επικαιροποιημένη, με τη Mubadala, σε συνδυασμό με τις καλές διπλωματικές σχέσεις που έχουν επιτευχθεί, φαίνεται ότι έχουν διαμορφώσει το κατάλληλο έδαφος.
Ηδη με την ευθύνη του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος, του Enterprise Greece και της Helexpo έχουν οργανωθεί πάνω από 600 συναντήσεις ελληνικών εταιρειών με τις αντίστοιχες των Εμιράτων (Β2Β) που ενδιαφέρονται για την ελληνική αγορά.

Μεταξύ των εταιρειών που αναζητούν συνεργασίες και επενδυτικές ευκαιρίες είναι οι Al Ain Farms (τρόφιμα – ποτά), Agthia Group (τρόφιμα – ποτά), Essa Al Ghurair Investment LLC (τρόφιμα – ποτά), RAK Ceramics (κεραμικά, είδη υγιεινής), Ducab (ενέργεια, βιομηχανία), Dubai Port / DP World (logistics, διαχείριση λιμένων), Abu Dhabi Port (logistics, διαχείριση λιμένων), Emirates Global Aluminium (βιομηχανία έλασης – διέλασης αλουμινίου, εξόρυξη), Masdar (ΑΠΕ), ΑΜΕΑ Power (ΑΠΕ), Tawazun (αμυντικά), Al Hamrah (real estate), Calidus (αμυντικά), Etihad Air (αερομεταφορές), Emirates (αερομεταφορές), EDGE (αμυντικά), Karibu Foods General Trading (εμπορία τροφίμων – ποτών), Damac (real estate), Al Dahra Holding (αγροδιατροφή), Julphar (υπηρεσίες υγείας), Rockford Computer (τεχνολογία) κ.ο.κ.

Ζυμώσεις

Το φλερτ πάντως μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ήδη είχε ξεκινήσει από τον περασμένο Μάιο, στον απόηχο των συμφωνιών που υπογράφηκαν κατά την επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Αμπού Ντάμπι. Η δέσμευση της ADQ για σημαντικές επενδύσεις στη χώρα με συνολικό ποσό ύψους 4 δισ. ευρώ ήταν το εφαλτήριο για την ενεργοποίηση σειράς διαδικασιών που οδηγούν στη σύσφιξη των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών: από τη δημιουργία της επιτροπής επενδύσεων, με τον ενεργό ρόλο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΑΤΕ), και τις πρώτες επαφές εντός του καλοκαιριού με εταιρείες αλλά και θεσμικούς φορείς για μεγάλα πρότζεκτ που μπορούν να ενεργοποιηθούν στη χώρα μας.

Την ίδια στιγμή ανοίγει και η αγορά των ΗΑΕ για ελληνικές επιχειρήσεις που επιδιώκουν την κάθε μορφής επέκτασή τους στην ευρύτερη περιοχή του Κόλπου, εμπορική ή επενδυτική.

Σε γενικές γραμμές, Ελλάδα και ΗΑΕ προσβλέπουν σε αναβάθμιση της συνεργασίας τους, όπως εξάλλου επιβεβαιώθηκε και από την πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου των Εμιράτων στην Αθήνα, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ Αλ Ναχιάν, και τη συνάντησή του με τον Ελληνα πρωθυπουργό.

Forum και παράλληλες εκδηλώσεις

Συνολικά πάντως στην 86η ΔΕΘ συμμετέχουν 19 χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΑΕ, ΗΠΑ, Λουξεμβούργο, Μπανγκλαντές, Βιετνάμ, Ινδονησία, Ουκρανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Αρμενία, Ιράν, Ιταλία, Πολωνία, Σερβία, Κύπρος, Γεωργία, Ρουμανία, Ινδία, Νεπάλ και Αίγυπτος. Επίσης, 46 επιμελητήρια απ’ όλη τη χώρα με 320 επιχειρήσεις δίνουν το «παρών» υπό την ομπρέλα της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, ενώ ξεχωριστές παρουσίες έχουν το ΕΕΘ, το ΕΒΕΘ και το ΕΒΕΑ.
Στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ αναπτύσσονται εννέα θεματικές ενότητες, από την επιχειρηματικότητα, την ηλεκτροκίνηση – αυτοκίνηση και τις νέες τεχνολογίες μέχρι τη γαστρονομία, την εκπαίδευση και την κυκλική οικονομία. Μάλιστα, η τελευταία αυτή ενότητα αναπτύσσεται σε 3.000 τ.μ., σε υπαίθριους και εσωτερικούς χώρους, με περισσότερες από 45 συμμετοχές.

Οι θεματικές ενότητες αναλυτικά είναι οι εξής:

■ Akademia
■ Cosmos – Διεθνείς συμμετοχές
■ Επιπλα – Οικιακός εξοπλισμός
■ Αυτοκίνηση – Ηλεκτροκίνηση
■ Γαστρονομία – Διατροφή
■ Δημόσιοι φορείς – Οργανισμοί
■ Ελλάδα και Επιχειρηματικότητα
■ Ενέργεια – Κυκλική οικονομία
■ Ψηφιακή Ελλάδα – Startups

Μεταξύ των θεματικών αφιερωμάτων της φετινής έκθεσης ξεχωρίζει αυτό της Ψηφιακής Ελλάδας, που αποτελεί μια πρωτοβουλία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της ΔΕΘ Helexpo. Παράλληλα, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων φιλοξενεί στο περίπτερό του νεοφυείς επιχειρήσεις και αναπτυξιακούς-επενδυτικούς φορείς. Παρόν θα είναι και το CERN στο Περίπτερο 15, όπου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να πληροφορηθεί για τη βασική έρευνα στη Φυσική, αλλά και τις εφαρμογές της στην Ιατρική.

Μεταξύ των highlights της 86ης ΔΕΘ θα είναι και οι εντυπωσιακές επιδείξεις στο περίπτερο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς για πρώτη φορά θα υπάρξει simulation του μαχητικού αεροσκάφους Rafale, του νέου αποκτήματος της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και του F-35.

Σε ό,τι αφορά τα events, σαφώς το Helexpo Forum προσελκύει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αν και αναμένεται να διεξαχθούν παράλληλες εκδηλώσεις από φορείς και επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην έκθεση, όπως η ημερίδα που διοργανώνει για σήμερα, Δευτέρα 12/9, το Υπερταμείο αναδεικνύοντας πτυχές των ευκαιριών και των εξελίξεων στην ελληνική οικονομία μέσα από την οπτική των διοικήσεων των θυγατρικών της. Σε κάθε περίπτωση, το Helexpo Forum, το οποίο πλέον αποτελεί τη θεσμοθετημένη πλατφόρμα διαλόγου για όλα τα μεγάλα αναπτυξιακά και οικονομικά ζητήματα της χώρας, θα φιλοξενήσει για τρίτη συνεχή χρονιά την πολιτική και επιχειρηματική ηγεσία του τόπου στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης».

Φεστιβάλ

Παράλληλα με τις συνήθεις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στη ΔΕΘ, φέτος αναμένεται και ένα πολύ ενδιαφέρον φεστιβάλ με τις καθημερινές συναυλίες που έχουν προγραμματιστεί να δίνουν τον παλμό της ψυχαγωγίας των επισκεπτών.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Η αρχή έγινε την Κυριακή, με την Πάολα. Σήμερα, Δευτέρα, τη σκυτάλη θα πάρει ο Βασίλης Λέκκας, ενώ την Τρίτη ανεβαίνουν τα ντεσιμπέλ με τον Γιώργο Μαζωνάκη. Την Τετάρτη και την Πέμπτη θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Οι αδελφοί Τσαχουρίδη, την πρώτη μέρα, θα παρουσιάσουν ειδικό αφιέρωμα στον Πόντο και τη Μικρά Ασία και την επομένη θα εμφανιστούν ο Γιώργος Νταλάρας και η Εστουδιαντίνα.

Η προσεχής Παρασκευή θα είναι αφιερωμένη στο νεανικό κοινό, καθώς στη σκηνή θα ανέβουν οι Kings, η Demy και ο Δήμος Αναστασιάδης, ενώ το επόμενο Σάββατο (17/9) θα ακολουθήσει ο επίσης αγαπημένος της νεολαίας Γιώργος Σαμπάνης.

Την επόμενη Κυριακή (18/9) το φινάλε που περιμένουν όλοι θα γίνει με τον Βασίλη Καρρά και την Κατερίνα Λιόλιου.

Παράλληλα με τις πολυποίκιλες ψυχαγωγικές εκδηλώσεις που πλαισιώνουν τη διοργάνωση, η ΔΕΘ, θέλοντας να αποτίσει τη δέουσα τιμή στη μνήμη των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, προετοιμάζει ένα πρωτότυπο οπτικοακουστικό θέαμα αφιερωμένο στην ιστορία της «Μεγάλης Προσφυγιάς» προς τη μητέρα πατρίδα. Το αφιέρωμα θα παρουσιαστεί στο Περίπτερο 6 του εκθεσιακού κέντρου (Περίπτερο των Εθνών), σε έκταση περίπου 500 τ.μ.

Η ΔΕΘ θα διαρκέσει έως την επόμενη Κυριακή. Τις καθημερινές η λειτουργία της είναι 16.00-22.00 και τα Σαββατοκύριακα 10.00-22.00. Η γενική είσοδος κοστίζει 8 ευρώ. Τα παιδιά έως 4 ετών εισέρχονται δωρεάν και έως 10 ετών έχουν μειωμένο εισιτήριο στα 5 ευρώ. Το οικογενειακό εισιτήριο 4 ατόμων είναι στα 25 ευρώ. Δωρεάν είναι η είσοδος για τα ΑμεΑ.

Διαβάστε ακόμη:

Πακέτο ΔΕΘ: Πρόγραμμα 100 ημερών με συμπληρωματικό προϋπολογισμό 2,9 δισ. – Ποιοι ωφελούνται

Το γιοκ Μητσοτάκη για τον εκλογικό, τα μαλλιοτραβήγματα, η Byte, ο Νίκος, ο Χρήστος και οι εφτά θάλασσες

Mέχρι το τέλος της χρονιάς οι υπογραφές για το «Skyline»- Ο νέος ρόλος της Alpha Aστικά Ακίνητα

Exit mobile version