Ο διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη, ότι το Ριάντ διεξάγει συνομιλίες για την πώληση του 1% της κρατικής πετρελαϊκής εταιρίας Saudi Aramco, σε μία ενεργειακή εταιρία με ηγετικό ρόλο στο διεθνές επιχειρείν.

Η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρία στον κόσμο, η οποία εισήλθε στο χρηματιστήριο της Σαουδικής Αραβίας στα τέλη του 2019, ενδέχεται να πωλήσει περισσότερες μετοχές, συμπεριλαμβανομένων και των πωλήσεων σε ξένους επενδυτές, σε βάθος ενός χρόνου ή διετίας.

«Διεξάγονται συνομιλίες με άλλες εταιρίες για διαφορετικά μερίδια μετοχών, ενώ μέρος των μετοχών της Aramco, θα μπορούσε να μεταβιβαστεί στο Δημόσιο Ταμείο Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, ενώ ένα ποσοστό τους έχει εισαχθεί στο χρηματιστήριο της Σαουδικής Αραβίας» δήλωσε  σε συνέντευξή του, που μεταδόθηκε από την τηλεόραση της Σαουδικής Αραβίας για την 5η επέτειο του στρατηγικού πλαισίου μείωσης της εξάρτησης του βασιλείου από το πετρέλαιο και τη διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων της οικονομίας του (Vision 2030).

Ο διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Μποχάμεντ μπιν Σαλμάν, σημείωσε σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν χθες, ότι οι ΗΠΑ είναι ένας στρατηγικός εταίρος και ότι το Ριάντ έχει μόνο μερικές διαφορές με την κυβέρνηση Μπάιντεν, τις οποίες και εργάζεται να επιλύσει.

Πάντως ότι το βασίλειο δε θα δεχθεί κάποια παρέμβαση στα εσωτερικά του θέματα, ενώ τόνισε πως η Σαουδική Αραβία επιθυμεί καλές σχέσεις με το Ιράν και συνεργάζεται με περιφερειακούς και διεθνείς συνεργάτες της για την εξεύρεση λύσεων στην «αρνητική συμπεριφορά» της Τεχεράνης.

Η αρχική δημόσια διάθεση μετοχών της Aramco το 2019 χαρακτηρίστηκε ως ένας σημαντικός πυλώνας του προγράμματος οικονομικής διαφοροποίησης, με στόχο την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Η Aramco συγκέντρωσε κεφάλαια 25,6 δισ. δολαρίων από την αρχική δημόσια διάθεση των μετοχών της, ενώ αργότερα πώλησε περισσότερες μετοχές, για τη συγκέντρωση συνολικών κεφαλαίων 29,4 δισ. δολαρίων.

Τα έσοδα από την προσφορά αυτών των μετοχών μεταβιβάστηκαν στο Δημόσιο Επενδυτικό Ταμείο της Σαουδικής Αραβίας (PIF), το οποίο απτελεί αρωγός των μεγαλεπήβολων σχεδίων του πρίγκιπα Μοχάμεντ για τη μετεξέλιξη της οικονομίας του βασιλείου και τη διαφοροποίησή της από τα πετρελαϊκά έσοδα.

Διαβάστε ακόμη:

ΥΠΟΙΚ: Μείωση ενοικίων και τον Μάιο – Ποιες επιχειρήσεις αφορά

Ελλάκτωρ: Έγειρε… στους Ολλανδούς και ο εφοπλιστής Διαμαντίδης

Ελλάκτωρ: Έγειρε… στους Ολλανδούς και ο εφοπλιστής Διαμαντίδης