search icon

Επιχειρήσεις

Απόστολος Πεταλάς: Τις επιδόσεις του 2019 έχει αρχίσει να πιάνει ο όμιλος Fourlis

Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία για Απρίλιο και Μάιο – Αισιοδοξία για το σύνολο της χρονιάς – Εντός Ιουνίου η λειτουργία της ΑΕΑΑΠ και αργότερα είσοδος στο ΧΑ – Ανοικτό το ενδεχόμενο να μπει λουκέτο σε όλα τα καταστήματα στην Τουρκία

Με ιδιαίτερα δυναμικό τρόπο εξελίσσεται το β’ τρίμηνο για τα οικονομικά μεγέθη του ομίλου Fourlis, όπως αποκάλυψε η διοίκηση του κατά την ενημέρωση που παρείχε σε αναλυτές εκφράζοντας την αισιοδοξία πως το 2021 θα είναι «πολύ καλύτερη χρονιά σε σχέση με το 2020». Παράλληλα ενημέρωσαν για την εξέλιξη τόσο του επενδυτικού πλάνου του ομίλου, όσο και της αναδιάρθρωσης που είναι σε εξέλιξη σε επίπεδο δικτύου καταστημάτων, αφήνοντας μάλιστα ανοικτό το ενδεχόμενο να μπει λουκέτο στο σύνολο των καταστημάτων που διαθέτει στην Τουρκία.

Επίσης οι κ.κ. Απόστολος Πεταλάς και Γιώργος Αλεβίζος, διευθύνων σύμβουλος και οικονομικός διευθυντής του ομίλου αντίστοιχα, που έκαναν την ενημέρωση, γνωστοποίησαν πως η έναρξη λειτουργίας της εταιρείας ακινήτων Trade Estates ΑΕΕΑΠ θα γίνει εντός Ιουνίου ενώ η εισαγωγή της στο ΧΑ θα δρομολογηθεί «συντομότερα παρά αργότερα» στην διετή προθεσμία που δίνει ο νόμος με σκοπό να εκμεταλλευθεί τη μεγάλη επενδυτική ζήτηση με το πέρας της πανδημίας.

Ξεκινώντας απ’ τα αποτελέσματα, ο κ. Πεταλάς χαρακτήρισε «εξαιρετική» την επίδοση που καταγράφουν οι πωλήσεις τους μήνες Απρίλιο και Μάιο παρά το γεγονός ότι εξακολουθούν και υπάρχουν περιορισμοί, όπως η απαγόρευση λειτουργίας των εστιατορίων των ΙΚΕΑ, που συμβάλουν 6% στις οικονομικές επιδόσεις, ή τους περιορισμούς επισκεπτών. Όπως σημείωσε οι επιδόσεις είναι 80% πάνω σε σχέση με πέρυσι φθάνοντας να είναι στα ίδια επίπεδα με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. «Είναι δύσκολο να προβλέψουμε πως θα εξελιχθεί η πανδημία, είμαστε όμως αισιόδοξοι για το υπόλοιπο της χρονιάς», σημείωσε ο κ. Πεταλάς.

Εξάλλου, όπως εξήγησε οι μεγαλύτερες πωλήσεις του ομίλου γίνονται στο β’ εξάμηνο, το εμβολιαστικό πρόγραμμα προχωρά σε Ελλάδα και Κύπρο, υπάρχουν, όπως είπε, ισχυρές ενδείξεις ότι το πρόγραμμα Ανάκαμψης θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία και οι καταθέσεις αυξήθηκαν, οπότε υπάρχει διαθέσιμο χρήμα για κατανάλωση. Σε αυτά πρόσθεσε και την καταναλωτική τάση προς τα αθλητικά είδη και τα οικιακά έπιπλα , η οποία βοήθησε σημαντικά και τις οικονομικές επιδόσεις του ομίλου στο α’ τρίμηνο.

Υπενθυμίζεται ότι στο α’ τρίμηνο ο όμιλος παρουσίασε 75,6 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 10,5% σε σχέση με πέρυσι αν και τις περισσότερες ημέρες τα καταστήματα του ομίλου ήταν κλειστά. Η στήριξη βέβαια ήλθε απ’ το ψηφιακό κανάλι πωλήσεων το οποίο έφθασε τα 23,8 εκατ. ευρώ από 9,8 κατ. ευρώ πέρυσι. Οι ζημίες προ φόρων περιορίστηκαν σε 3,5 εκατ. ευρώ.

Αναδιάρθρωση

Σε ο,τι αφορά την αναδιάρθρωση που ξεκίνησε ο όμιλος συμβάλλοντας έτσι και στη διατήρηση, όπως είπε η διοίκηση, και σε ‘υγιή περιθώρια κέρδους’, υπογραμμίστηκε πως ως τα τέλη Ιουνίου θα έχει προχωρήσει το πρότζεκτ της μείωσης της χωρητικότητας των ΙΚΕΑ σε Λάρισα και Ιωάννινα από 20.000 τ.μ. σε 10.000 τμ. έκαστο, ώστε να καταστούν βιώσιμα και αποδοτικά.

Τα μαζεύει από την Τουρκία

Πιο αποφασιστικές είναι οι κινήσεις στην τουρκική αγορά, όπου πέραν της πανδημίας ο όμιλος ταλαιπωρείται τα τελευταία χρόνια απ’ την οικονομική κρίση στη χώρα και την καθίζηση της λίρας. Όπως είπε ο κ. Πεταλάς ο όμιλος προχώρησε στο α’ τρίμηνο σε λουκέτο έξι καταστημάτων ενώ προανήγγειλε το κλείσιμο άλλων έξι ως το τέλος του τρέχοντος τριμήνου.  «Ως το τέλος Ιουνίου το δίκτυο πλέον θα έχει περιοριστεί στα 11 ή 12 καταστήματα. Εάν αυτά που θα μείνουν, τα οποία θεωρούμε καλά καταστήματα μαζί με το διαδικτυακό κατάστημα μπορούν να έχουν καλή απόδοση και προ φόρων κερδοφορία τότε θα συνεχίσουμε με αυτό το σχήμα. Ειδάλλως η διοίκηση θα σκεφτεί ακόμα και να μηδενίσει τον αριθμό των καταστημάτων», σημείωσε ο κ. Πεταλάς.

Επενδυτικό πρόγραμμα

Αναφορικά με το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας ο κ. Πεταλάς επανέλαβε ότι φέτος θα ανοίξουν δυο «μικρά  ΙΚΕΑ» σε Αθήνα και Σόφια και  4 νέα καταστήματα Intersport (2 σε Ελλάδα, 1 στην Κύπρο και 1 στη Βουλγαρία)

Επίσης δρομολογείται η ριζική ανακαίνιση περίπου 12 Intersport, ώστε να προσαρμοστούν στις «επιταγές» της omnichanel στρατηγικής.

Σύμφωνα με τον κ. Πεταλά η μεγάλη επένδυση στα logistics που ξεκίνησε ο όμιλος θα έχει ολοκληρωθεί και θα είναι πλήρως λειτουργική τον Ιανουάριο του 2022 ενώ ήδη είναι σε εξέλιξη η διαδικασία αλλαγής του συστήματος CRM.

Τον Ιούνιο η λειτουργία της ΑΕΑΑΠ

Τέλος για την ΑΕΑΑΠ οι κ.κ. Πεταλάς και Αλεβίζος σημείωσαν πως στόχος είναι η ίδρυση της εταιρείας πριν το τέλος του τρέχοντος εξαμήνου ώστε με βάση και την ισχύουσα νομοθεσία να έχει εισαχθεί στο ΧΑ ως τον Ιούνιο του 2023 αν και ο κ. Πεταλάς υπογράμμισε ότι πρόθεση είναι αυτό να γίνει νωρίτερα, εκτιμώντας μία κατακόρυφη αύξηση της επενδυτικής διάθεσης με το που αρχίσει να φθίνει η πανδημία.

Η εταιρεία που θα σχηματισεί, όπως σημείωσε ο κ. Αλεβίζος, με ένα gross asset value 185 εκατ. ευρώ και net asset value περίπου 170 εκατ. ευρώ. «Μόλις πρόσφατα προσθέσαμε και άλλα τρία πρότζεκτς στην εταιρεία, εκ των οποίων τα δύο ευθέως συνδεόμενα με την ΙΚΕΑ. Και υπάρχουν και άλλα στο ‘σωλήνα’ που θα τεθούν άμεσα υπό τη διαχείριση της ΑΕΑΑΠ», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Θεωρούμε ότι μακροπρόθεσμα το gross asset value της εταιρείας θα διπλασιαστεί , ξεπερνώντας τα 360 εκατ. ευρώ», σημείωσε απ’ την πλευρά του ο κ. Πεταλάς.

Διαβάστε περισσότερα

Βίκυ Σάφρα: Παντρεύτηκε στα 17 της τον Νο1 τραπεζίτη στον κόσμο – Σήμερα είναι η πλουσιότερη Ελληνίδα στο Forbes

Bitcoin: Η πτώση που «έκαψε» 500 δισ. δολάρια μέσα σε λίγες ώρες

Αγοράζουν πλοία σαν να μην υπάρχει αύριο – Πρωταγωνιστούν οι Έλληνες εφοπλιστές

Exit mobile version