Σοκ και δέος και στις τρεις ελληνικές θυγατρικές αναμένεται να προκαλέσει το νέο πλάνο αναδιάρθρωσης της Unilever το οποίο περιλαμβάνει 3.200 απολύσεις σε όλη την Ευρώπη.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του newmoney.gr το σχέδιο της πολυεθνικής προβλέπει τη μείωση των θέσεων εργασίας κατά 30% με 40% στην Ελλάδα ως το τέλος του 2025. Κάτι που σημαίνει ότι θα τερματιστούν 130 με 180 θέσεις εργασίας επί συνόλου σήμερα 450. Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές που θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους το πρώτο κύμα των απολύσεων θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και θα ολοκληρωθεί ως το τέλος της χρονιάς. Το δεύτερο κύμα, με βάση το πλάνο που έχει συγκροτηθεί, θα ξεκινήσει στα μέσα του 2025 ώστε σταδιακά οι απολύσεις να φθάσουν τους στόχους που έχουν τεθεί.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μία στιγμή κατά την οποία κυκλοφορούσαν διάφορες φήμες στην αγορά για το μέλλον του μοναδικού -πλέον- εργοστασίου που λειτουργεί ο πολυεθνικός όμιλος στη χώρα μας, στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη. Υπενθυμίζεται ότι την τελευταία πενταετία στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης του ομίλου, η Ελαΐς – Unilever Hellas, πούλησε τη δραστηριότητα της μαργαρίνης και του ελαιόλαδου – μαζί με το ιστορικό εργοστάσιο της Ελαΐς – στην Upfield της KKR. Επίσης αρχές του 2022 είχε πουλήσει τα σήματα Pummaro και Pelargos στη Μινέρβα, μαζί με το εργοστάσιο επεξεργασίας ντομάτας στη Γαστούνη.
Από τον πολυεθνικό όμιλο πάντως χθες διαμήνυσαν ότι οι θέσεις εργασίας που θα περικοπούν αφορούν διοικητικές θέσεις και όχι logistics ή παραγωγή. Κάτι όμως που σημαίνει ότι θα γίνει «μακελειό» στις διοικητικές θέσεις των Ελλάδι θυγατρικών. Κυρίως στην Ελαϊς Unilever, που αποτελεί τη μεγαλύτερη οντότητα και κατά βάση εμπορική εταιρεία, όπου δύο στις τρεις θέσεις εργασίας πλέον μπαίνουν στην «κόκκινη ζώνη».
Από την άλλη οι ίδιες πληροφορίες του newmoney αναφέρουν ότι το δίκτυο των πωλήσεων και της διανομής θα διατηρήσει τη βάση του.
Το newmoney προσπάθησε χθες να επικοινωνήσει με εκπρόσωπο της Unilever στην Ελλάδα, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό με την εταιρεία να επιφυλάσσεται για απαντήσεις …από Δευτέρα!
Στην Ελλάδα η Unilever δραστηριοποιείται με την Ελαΐς Unilever Hellas ΑΕ, την Unilever Knorr, υπό την ιδιοκτησία της οποίας βρίσκεται το εργοστάσιο στου Ρέντη, και την Unilever Logistics, η οποία είναι η εταιρεία της πολυεθνικής στον κλάδο της αποθήκευσης, διαχείρισης και διανομής των προϊόντων της στην ελληνική αγορά. Απασχολεί περισσότερους από 450 εργαζομένους, διατηρεί εδραιωμένη εφοδιαστική αλυσίδα στην Ελλάδα μέσω του εργοστασίου της στο Ρέντη Αττικής και 2 ιδιόκτητων κέντρων διανομής, ενώ συνεργάζεται με περισσότερους από 1.000 τοπικούς προμηθευτές.
Όπως έγραφε το newmoney στις αρχές της εβδομάδος, ως ένα σημαντικό βήμα για τη νέα αναδιάρθρωση που ξεκινά ο Όμιλος και στην Ελλάδα, από τη χρήση του 2022 άλλαξε ο τρόπος με τον οποίο καταγράφονται λογιστικά οι πωλήσεις μπαίνοντας φρένο στις συναλλαγές που εμφανίζονται να γίνονται μεταξύ των τριών ελληνικών θυγατρικών και οι τιμολογήσεις πλέον γίνονται κεντρικά, απ’ την Unilever Europe B.V.
Επίσης η Ελαϊς Unilever ακόμα δεν έχει δημοσιεύσει τις οικονομικές καταστάσεις του 2022 με αποτέλεσμα η εταιρεία σήμερα να βρίσκεται σε αναστολή καταχώρησης οποιασδήποτε απόφασης ή πράξης στο ΓΕΜΗ.
Σημειωτέον στην εταιρεία είχε επιβληθεί τον περασμένο Νοέμβριο πρόστιμο 1 εκατ. ευρώ απ’ τον τότε υπ. Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα για αθέμιτη κερδοφορία ενώ τον Οκτώβριο του 2018 η Επιτροπή Ανταγωνισμού της είχε επιβάλει πρόστιμο 27,56 εκατ. ευρώ καθώς έκρινε ότι η Ελαΐς – Unilever προέβη σε δύο σημαντικές παραβάσεις: Παρείχε καταχρηστικές εκπτώσεις στόχου και με τη ρήτρα μη προβολής ανταγωνιστικών προϊόντων για το χρονικό διάστημα από τις 19 Ιουνίου 2002 έως τις 21 Οκτωβρίου 2008, και συμμετείχε σε απαγορευμένη κάθετη σύμπραξη για το χρονικό διάστημα από 26 Σεπτεμβρίου 1996 έως και τουλάχιστον στις 31 Δεκεμβρίου 2017.
Και μπορεί τελικά η εταιρεία να πλήρωσε εκείνο το πρόστιμο όμως ταυτόχρονα προχώρησε σε προσφυγή στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών. Τελικά τον Απρίλιο του 2020 η απόφαση της Ολομέλειας της Επιτροπής Ανταγωνισμού τροποποιήθηκε, με αποτέλεσμα τα δύο πρόστιμα να «πέσουν» στα ποσά των 6,5 εκατ. ευρώ και 15,6 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία άσκησε αίτηση αναίρεσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με την υπόθεση να εκκρεμεί, ενώ τα 5,56 εκατ. ευρώ ανακτήθηκαν από την εταιρεία, έχοντας θετικό αντίκτυπο στα αποτελέσματα της χρήσης του 2020.
Η διεθνής διάσταση
Χθες οι Financial Times, έγραψαν ότι ο βρετανικός γίγαντας προϊόντων υγιεινής και διατροφής Unilever σκοπεύει να περικόψει μέχρι το τέλος του επόμενου έτους περίπου 3.200 θέσεις εργασίας στην Ευρώπη, στο πλαίσιο ενός σχεδίου περικοπών 7.500 συνολικά θέσεων εργασίας που ανακοινώθηκε τον Μάρτιο.
Σε παγκόσμιο επίπεδο η Unilever απασχολεί περίπου 128.000 εργαζόμενους, ενώ σε ευρωπαϊκό, 10.000 – 11.000.
«Ο αναμενόμενος καθαρός αντίκτυπος στην Ευρώπη από τώρα και έως το τέλος του 2025 κυμαίνεται από 3.000 έως 3.200 θέσεις εργασίας», δήλωσε στους FT η Κωνσταντίνα Τρίμπου, επικεφαλής ανθρώπινων πόρων της εταιρείας, η οποία έχει ως βάση τις ΗΠΑ.
Επιπλέον πρόσθεσε ότι οι περικοπές αφορούν «κυρίως θέσεις γραφείου» και δεν θα περιλαμβάνουν θέσεις σε εργοστάσια.
Τα παραπάνω γίνονται στο πλαίσιο μιας αναμόρφωσης του παγκόσμιου ομίλου που αποσκοπεί στην εξοικονόμηση περίπου 800 εκατ. ευρώ κατά τα επόμενα τρία χρόνια.
Η κατάργηση των θέσεων δεν φαίνεται να είναι αναλογική σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται η πολυεθνική, αφού το μεγαλύτερο βάρος θα πέσει στις μικρές αγορές.
Παρά το γεγονός ότι η Unilever δραστηριοποιείται σε 190 χώρες σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, πάνω από το 80% του τζίρου της φαίνεται να προέρχεται από περίπου 24 – 27 από αυτές.
Εκτός από την Ελλάδα, πολλές είναι οι χώρες της Ευρώπης που θα επηρεαστούν όπως το Βέλγιο ή και η Ισπανία, η οποία έχει πληθυσμό κοντά στα 50 εκατ. άτομα. Από την άλλη πλευρά, ασφαλής θεωρείται σε μεγάλο βαθμό η αγορά της Ιταλίας, σύμφωνα με τις πηγές.
Οι FT μετέδωσαν ότι θα επηρεαστούν ιδιαίτερα οι εγκαταστάσεις στο Λονδίνο και το Ρότερνταμ.
Διαβάστε ακόμη:
Λαμίν Γιαμάλ: Το φτωχόπαιδο που έγινε το νέο ποδοσφαιρικό wonderboy του 1 δισ. (pics)
«Κοντοβερός»: Μετά το λουκέτο, σε νέο σφυρί η μονάδα του Ασπροπύργου (pics)
Scope: «Πατάει καλά» και κοιτά ψηλότερα στην επενδυτική αξιολόγηση η Ελλάδα
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ