search icon

Επιχειρήσεις

Αντρέας Πόλνερ – Bayer Hellas: Ανοίγει παράθυρο επενδύσεων στην ελληνική καινοτομία

To πρόγραμμα υποστήριξης και συμβουλευτικής νεοφυών επιχειρήσεων «Level Up» με κύριο στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών σε βιώσιμες επιχειρήσεις, βάσει του οποίου η εταιρεία έχει επιλέξει ήδη 10 startups απ’ όλη την Ελλάδα που δραστηριοποιούνται στον χώρο της υγείας και του αγροδιατροφικού τομέα

Σε ένα ουσιαστικό βήμα για τη διασύνδεση του πολυεθνικού ομίλου Bayer με την ελληνική νεοφυή επιχειρηματικότητα και καινοτομία προχωρά η Bayer Ελλάς, ανοίγοντας πλέον ένα παράθυρο νέων επενδύσεων στη χώρα μας στο κομμάτι της έρευνας και της ανάπτυξης τόσο στο κομμάτι της υγείας όσο και της αγροτεχνολογίας όπου θεωρείται leader μετά και την εξαγορά της αμερικανικής Monsanto. Μία εξέλιξη που σηματοδοτεί τη στρατηγική απόφαση του διευθύνοντος συμβούλου της θυγατρικής κ. Αντρέας Πόλνερ για μεγαλύτερη διασύνδεση της εταιρείας με το ελληνικό γίγνεσθαι σε ένα κομμάτι μάλιστα αρκετά ελπιδοφόρο αλλά και ταχέως αναπτυσσόμενο, αυτό των startups επιχειρήσεων.

«Αναζητούμε ιδέες και πρότζεκτ που όχι μόνο μπορούν να αναπτυχθούν αλλά και να διασυνδεθούν με τη δική μας εξειδίκευση και στόχευση είτε αυτό αφορά την Bayer Ελλάς είτε τον ίδιο τον όμιλο Bayer», λέει στο «business stories» η κυρία Σόνια Μουσαβερέ, επικεφαλής του τμήματος Επικοινωνίας της Bayer Ελλάς και υπεύθυνη των Προγραμμάτων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της εταιρείας.

Οχημα γι’ αυτό το άνοιγμα στην ελληνική νεοφυή επιχειρηματικότητα αποτελεί η πρωτοβουλία «Level Up». Ουσιαστικά πρόκειται για ένα πρόγραμμα υποστήριξης και συμβουλευτικής νεοφυών επιχειρήσεων, διαφορετικής ωριμότητας, με κύριο στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών σε βιώσιμες επιχειρήσεις οι οποίες μπορεί να αναπτυχθούν είτε οργανικά είτε μέσω της εξασφάλισης χρηματοδότησης. Η Bayer Ελλάς έχει επιλέξει ήδη 10 startups απ’ όλη την Ελλάδα που δραστηριοποιούνται στον χώρο της υγείας και του αγροδιατροφικού τομέα για τον πρώτο κύκλο του προγράμματος. Σε αυτές θα προσφέρει mentoring, συμβουλευτική αλλά και σεμινάρια και ανοιχτές συζητήσεις που θα τις βοηθήσουν στην ωρίμανσή τους και πιθανότατα την αναβάθμισή τους σε συνεργάτη, σε τοπικό ή περιφερειακό επίπεδο.

«Πρόκειται για εταιρείες που έχουν ενδιαφέρουσες ιδέες και πρότζεκτ κοντά στη δική μας εξειδίκευση», σημειώνει η κυρία Μουσαβερέ. «Ιδέες που μπορούν να ενταχθούν είτε στο κομμάτι της ψηφιακής υγείας ή της γεωργίας», προσθέτει. Αφήνει δε ανοιχτό το ενδεχόμενο με την ολοκλήρωση του κύκλου του προγράμματος όχι μόνο να υπάρξει συνεργασία με κάποιες απ’ αυτές, αλλά και να τις υποστηρίξει πλέον ως επενδυτής η ίδια η Bayer.

«Είναι ένα παράθυρο επενδύσεων εκ μέρους μας για την ενίσχυση του ελληνικού οικοσυστήματος και της καινοτομίας που αναπτύσσει, της επιχειρηματικότητας και κατ’ επέκταση της ελληνικής οικονομίας», λέει η κυρία Μουσαβερέ εξηγώντας ότι με αυτό τον τρόπο το ελληνικό οικοσύστημα διασυνδέεται πλέον με έναν όμιλο leader στον χώρο του. Κάτι βέβαια που κάνει ήδη η Bayer σε αγορές όπως των ΗΠΑ και της Γερμανίας.

Στον πρώτο κύκλο του προγράμματος συμμετέχουν τέσσερις startups με αντικείμενο το κομμάτι της αγροτεχνολογίας και έξι στο κομμάτι της ψηφιακής υγείας. Ρομποτική, τεχνητή νοημοσύνη και ψηφιακές εφαρμογές εργαλειοποιούνται για την ανάπτυξη λύσεων με πρακτικές εφαρμογές είτε ψηφιακά είτε στο χωράφι.
Μεταξύ των startups που συμμετέχουν στο Level Up με αντικείμενο στο κομμάτι της αγροτεχνολογίας είναι η MDN Labs, η Terra Robotics και η EdenCore Technologies.

Η πρώτη έχει αναπτύξει το «ΚΥΤΙΟΝ», δηλαδή ηλιακά, αυτόνομα ρομπότ που μαθαίνουν μόνα τους με ισχυρούς κινητήρες τεχνητής νοημοσύνης να περιφέρονται σε θερμοκήπια και καλλιεργήσιμες εκτάσεις χαμηλού ύψους, 24/7, με ελάχιστη ανθρώπινη επίβλεψη. Τα ρομπότ μπορούν, μεταξύ άλλων, να εντοπίζουν νοσούντα φυτά και με στοχευμένες κινήσεις να τα θεραπεύουν. Ως αιχμή τη ρομποτική έχει και η Terra Robotics, η οποία αναπτύσσει ένα ηλεκτρικό ρομπότ με τέσσερις τροχούς που μπορεί να πλοηγηθεί αυτόνομα μέσα στην καλλιέργεια εκτελώντας ένα ευρύ φάσμα γεωργικών εργασιών (βοτάνισμα, σκαπάνη κ.λπ.), ενώ παράλληλα χρησιμοποιεί αλγόριθμους AI και Machine Learning για ανίχνευση φυτικών ασθενειών, ανάλυση ποιότητας της καλλιέργειας και ακριβή γεωργική συλλογή δεδομένων.

Η EdenCore Technologies αναπτύσσει μία εφαρμογή τύπου «τηλεϊατρικής». Ο παραγωγός με τη χρήση σχετικού app στο κινητό τηλέφωνο θα μπορεί να μαθαίνει από τι μπορεί να πάσχει π.χ. η καλλιέργειά του. Ηδη η εταιρεία έχει αναπτύξει μια εκτεταμένη βιβλιοθήκη σχετικά με ασθένειες/παράσιτα/ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών σε ένα ευρύ φάσμα καλλιεργειών.

Στο κομμάτι της ψηφιακής υγείας, μεταξύ των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα είναι η Sentio Solutions. Μία εταιρεία που αναπτύσσει βιοδείκτες και ψηφιακές θεραπείες για να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο κάνουμε διάγνωση, διαχείριση και φροντίδα για την ψυχική υγεία.

Το πρότζεκτ που δουλεύει η εταιρεία ονομάζεται Feel και χρησιμοποιεί ένα «βραχιολάκι» με σένσορες. Πρόκειται για μία εταιρεία που υποστηρίζεται ήδη από κορυφαίες εταιρείες VC και έχει ξεκινήσει την ανάπτυξη με μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες Health & Life στις ΗΠΑ και τη Γερμανία. Επίσης συμμετέχει η startup Advantis που αναπτύσσει εφαρμογές λογισμικού ιατρικής απεικόνισης προηγμένης τεχνολογίας στο cloud. Από τα πρότζεκτ που ξεχωρίζουν είναι και αυτό της πλατφόρμας autoML που αναπτύσσει η startup JADBio με κορυφαία εργαλεία AI και δυνατότητες αυτοματισμού που επιτρέπουν στους επιστήμονες της ζωής να δημιουργούν και να αναπτύσσουν ακριβή και ερμηνεύσιμα μοντέλα πρόβλεψης. Επίσης στο Level Up συμμετέχει και η ομάδα Collaborate, η οποία αναπτύσσει μια ψηφιακή πλατφόρμα υγείας για την πρόληψη, διαχείριση και θεραπεία καρδιαγγειακών παθήσεων. Πρόκειται ουσιαστικά για μια εφαρμογή παρακολούθησης χρονίως πασχόντων. Μεταξύ των δέκα startups είναι και μία πιο «ώριμη», η Docandu. Πρόκειται για μια διαδικτυακή πλατφόρμα που υποστηρίζει την αλληλεπίδραση των ασθενών με τους γιατρούς τους, χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη.

«Η πρόθεσή μας να διεισδύσουμε και να επενδύσουμε στο ελληνικό οικοσύστημα είναι δεδομένη», σημειώνει από την πλευρά του το στέλεχος της Bayer Ελλάς κ. Ηλίας Κοντούδης που έχει αναλάβει και ρόλο-κλειδί στο πρόγραμμα Level Up.
«Αυτό που θα θέλαμε όμως είναι να εξετάσει η κυβέρνηση στα κίνητρα για επενδύσεις από Venture Capitals ή Angel Investors στο ελληνικό οικοσύστημα να συμπεριλάβει mainstream επιχειρήσεις. Νομίζω ότι αυτό θα προσελκύσει ακόμα περισσότερους σοβαρούς ξένους επενδυτές», επισημαίνει ο ίδιος.

Τα μεγέθη

Διαβάστε ακόμη
Οι ελληνικές startups που μπορούν να εξελιχθούν σε «μονόκερους»
Σπύρος Κανελλόπουλος – «Χιών»: Ποια είναι η ιστορική εταιρεία – Αλάτι σαν χιόνι εδώ και 86 χρόνια (pics)
Νώντας Πασχαλίδης – Neurosoft: Στρατηγική απόφαση η πώληση δύο θυγατρικών στην Qualco

 

 

Exit mobile version