search icon

Επιχειρήσεις

Αντώνης Κοτζαμανίδης: Νέες εξαγορές, νέα προϊόντα και ισχυροί ρυθμοί ανάπτυξης για τον όμιλο Entersoft (pic)

Η είσοδος σε νέες αγορές λογισμικού, η επέκταση στη Ρουμανία, τα deals που έρχονται - Τα δυο Hubs και το «ράλι» του πρώτου τριμήνου - Τι ανάφερε ο CEO της εισηγμένης στην Γ.Σ.

Στις προοπτικές του ομίλου αναφέρθηκε ο CEO της Entersoft Αντώνης Κοτζαμανίδης κατά την Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι θα εξακολουθήσουν «τα ισχυρά διψήφια ποσοστά ανάπτυξης και τα επόμενα χρόνια, όπως και τα υψηλά επίπεδα κερδοφορίας».

Στην χρήση του 2022 η εισηγμένη εταιρεία πληροφορικής «έγραψε» έσοδα 29,6 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 23% και EBITDA 9,5 εκατ. ευρώ (+7%), αλλά με την είσοδο του 2023 οι ρυθμοί αυτοί εκτινάχθηκαν, αντίστοιχα, για τα μεγέθη του πρώτου τριμήνου κατά 31% και 33%.

«Το πιο σημαντικό είναι ότι το 2022 τέθηκαν ισχυρές βάσεις για να πετύχουμε μια μακροπρόθεσμη ανάπτυξη είτε οργανική είτε και μέσω στοχευμένων εξαγορών, με νέα προϊόντα και επέκταση τόσο στην ελληνική όσο και στη διεθνή αγορά», τόνισε χαρακτηριστικά σε τηλεδιάσκεψη και πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, «τα αποτελέσματα αυτής της στρατηγικής μας τα είδαμε και στα μεγέθη του πρώτου τριμήνου, τα οποία η Entersoft είναι παραδοσιακά από τις πρώτες επιχειρήσεις που τα ανακοινώνει.

Πήρατε μια γεύση της επιτυχημένης πορείας, που εκτιμούμε ότι θα συνεχιστεί και για τα προσεχή αρκετά χρόνια. Τα ίδια σημάδια έχουμε και για το δεύτερο τρίμηνο του ’23, παρά το γεγονός ότι συνήθως η διαδικασία των εθνικών εκλογών «παγώνει» τις δραστηριότητες κάποιων επιχειρήσεων».

Ο κ. Κοτζαμανίδης χαρακτήρισε πολύ σημαντική και την τρέχουσα χρονιά για να συνεχιστεί η ανάπτυξη της Entersoft με αυτούς τους ρυθμούς και επανέλαβε αυτό που έχει πει και άλλες φορές, ότι βασίζεται σε 3 πυλώνες. Την οργανική ανάπτυξη, την υλοποίηση και το λανσάρισμα νέων προϊόντων και τις εξαγορές.

Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ομίλου, η Entersoft καταφέρνει με επιτυχία να προσελκύει νέους πελάτες, άρα να αυξάνει σημαντικά τις πωλήσεις της και ταυτόχρονα να «κρατά» τους ήδη υπάρχοντες στο πελατολόγιό της, διασφαλίζοντας τα επαναλαμβανόμενα έσοδά της.
«Επενδύουμε σε νέα προϊόντα για μεσαίες και μεγαλύτερες επιχειρήσεις στην συντριπτική πλειοψηφία.
Για να διατηρήσουμε αυτούς τους ρυθμούς ανάπτυξης επενδύσαμε σε τρεις προϊοντικές γραμμές», σχολίασε.

O CEO της Entersoft κ. Αντώνης Κοτζαμανίδης

Μίλησε συγκεκριμένα για τρία τεχνολογικά προϊόντα. Το πρώτο λανσάρεται πιλοτικά από τον Ιούνιο και αφορά τη διαχείριση της μισθοδοσίας και του προσωπικού για μεγαλύτερες επιχειρήσεις, τομέα όπου έως τώρα η εταιρεία δεν είχε παρουσία. Συνδυάζεται μάλιστα με την πρόσφατη εξαγορά του 62% της startup SmartCV, επένδυση η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της συνολικής στρατηγικής της Entersoft για δυναμική είσοδο στην αγορά λογισμικού μισθοδοσίας και διαχείρισης ανθρώπινων πόρων.

Το δεύτερο προϊόν σχετίζεται με τις τιμολογήσεις και διαχείριση αποθηκών για μικρές επιχειρήσεις και απευθύνεται σε 200.000 πελάτες, ανοίγοντας άλλο ένα νέο πεδίο για τον όμιλο. Και το τρίτο, που αναμένεται να λανσαριστεί προς το τέλος της χρονιάς για πλήρη εμπορική διάθεση μετά από την υλοποίηση πιλοτικών έργων, είναι προϊόν e-commerce για B2B.

Ο Αντώνης Κοτζαμανίδης μίλησε για λανσάρισμα και άλλων νέων προϊόντων από τον όμιλο Entersoft προσεχώς και αναφερόμενος στην στρατηγική εισόδου σε νέες αγορές έφερε ως παράδειγμα και αυτήν στον κλάδο των φαρμακείων μέσω της εξαγοράς των λογισμικών της Smartware.
Με την φετινή εξαγορά της CGSoft, άλλωστε, εισήλθε και στην αγορά λογισμικού Property & Real Estate Management, διευρύνοντας ακόμα περισσότερο το εκτόπισμά της στον τεχνολογικό χώρο.

Οι νέες εξαγορές και τα δυο Hubs

«Ο τρίτος πυλώνας στον οποίο βασίζεται η ανάπτυξη του ομίλου Entersoft είναι οι στοχευμένες εξαγορές. Είμαστε ενεργοί στο κομμάτι των εξαγορών και θα συνεχίζουμε». Με αυτά τα λόγια ο κ. Κοτζαμανίδης προανήγγειλε νέα deals, πιθανόν και εντός του 2023.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο όμιλος πραγματοποίησε την μοναδική εξαγορά εκτός Ελλάδας από τον κλάδο το 2022 (της Bit Software Romania κατά 75%, παρόχου επιχειρηματικού λογισμικού), με στόχο «να αποκτήσουμε και στη Ρουμανία τα ίδια μεγέθη και να πετύχουμε εκεί όσα έχουμε πετύχει και στην Ελλάδα».
Υπενθυμίζεται, ότι ο όμιλος Entersoft προχώρησε πέρσι σε 3 εξαγορές (Logon, Bit Software, Smartware) και σε άλλες 2 φέτος (CGSoft, SmartCV), επενδύοντας συνολικό ποσό που ξεπέρασε τα 10 εκατ. ευρώ για 5 συμφωνίες μέσα σε διάστημα λιγότερο του ενάμιση έτους.

Ο επικεφαλής της εισηγμένης υποστήριξε ότι τα ποσοστά κερδοφορίας της θεωρούνται από τα υψηλότερα παγκοσμίως, σε σύγκριση με γνωστές άλλες εταιρείες του εξωτερικού.

Στάθηκε ακόμα στην προσέλκυση εξειδικευμένου προσωπικού για τις επιχειρήσεις πληροφορικής («κάτι πιο δύσκολο για τον τεχνολογικό κλάδο, σε σχέση με άλλους»), έναν νευραλγικό τομέα στον οποίο η Entersoft δίνει λύση με την άντληση εργαζομένων υψηλής κατάρτισης από τα νέα της Hubs σε Λάρισα και Πάτρα.

«Καλύπτουμε θέσεις εργασίας και από άλλες πόλεις, αποδειχθήκαμε αποτελεσματικοί στην προσέλκυση εξειδικευμένου προσωπικού έγκαιρα, πριν εξελιχθεί σε πρόβλημα ικανό να θίξει την εύρυθμη λειτουργία του ομίλου», ήταν το σχόλιό του.

Από το Hub της Πάτρας, ειδικότερα, προήλθαν πάνω από 30 νέοι εργαζόμενοι με την προοπτική να φτάσουν στους 60 την επόμενη ή την μεθεπόμενη χρονιά και ανάλογος αριθμός από αυτό της Λάρισας.

Στην μεν πρώτη περίπτωση η Entersoft δημιούργησε Κέντρο Υλοποίησης & Ανάπτυξης Λογισμικού στην Πάτρα σε συνεργασία με το τοπικό Πανεπιστήμιο, στην δε δεύτερη η αντίστοιχη επένδυση στην Λάρισα συνδυάσθηκε με την εξαγορά της Logon.

Σύμφωνα με τον κ. Κοτζαμανίδη ο όμιλος διαχειρίστηκε με επιτυχία ένα επιπλέον δύσκολο και πιεστικό ζήτημα, όπως αυτό του πληθωρισμού και της αύξησης στα κόστη, καθώς «γίναμε πιο παραγωγικοί και αυξήσαμε σημαντικά τους μισθούς».

«Πριν από 3 χρόνια όταν εισήλθαμε στην Κύρια Αγορά του ΧΑ, είχαμε πει ότι ο στόχος μας είναι να μην παραμείνουμε στάσιμοι και τώρα είμαστε από τις πιο ενεργές εταιρείες του δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Δεν σταματάμε ούτε εκεί», κατέληξε.

* Η Γ.Σ., ανάμεσα σε άλλα θέματα ημερησίας διατάξεως, ενέκρινε μέρισμα 0,10 ευρώ ανά μετοχή (συνολικού μικτού ποσού 3 εκατ. ευρώ), όπως και τις οικονομικές καταστάσεις τριών μη εισηγμένων θυγατρικών οι οποίες συγχωνεύθηκαν το ‘22 δια της απορρόφησης τους (Retail-Link, Optimum, Logon).

Διαβάστε ακόμη

Ο Μητσοτάκης βγαίνει μπροστά για να «ξορκίσει» το αίσθημα χαλάρωσης – Στο μικροσκόπιο η Βόρεια Ελλάδα

Το dinner της Mrs TITAN με τα 1.200 κεριά και τους σταρ του Χόλιγουντ (pics + vid)

«Απαγορευτικό» στα συμβατικά ΙΧ με ζώνες διοδίων σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη και νησιά

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version