Φωτιές ανάβει στην αγορά των ναυτιλιακών καυσίμων, διάταξη που προωθείται από το Υπουργείο Οικονομικών, η οποία ετοιμάζεται να επιτρέψει στα πλωτά, εφοδιαστικά μέσα ανεξαρτήτως χωρητικότητας (αίρεται η μέγιστη χωρητικότητα των 2.500 κ.μ.) να αναγνωρίζονται ως φορολογικές αποθήκες και μάλιστα χωρίς απαγόρευση της μετακίνησής τους.
Θα μπορούν, επομένως, όλοι να φορτώνουν το μέγιστο της χωρητικότητάς τους, να αποθηκεύουν το καύσιμο στις δεξαμενές τους και να παραμένουν στο αγκυροβόλιο μέχρι να λάβουν παραγγελία προς πώληση.
Αυτή η νέα διάταξη πρακτικά αφήνει ανεξέλεγκτη τη διανομή του αφορολόγητου πετρελαίου- transit, αναφέρουν στην αγορά και αν εφαρμοστεί αναιρεί κάθε μέτρο για τον περιορισμό του λαθρεμπορίου ναυτιλιακών καυσίμων που έχει ληφθεί έως σήμερα.
Όπως εξηγούν, όσο τα καύσιμα βρίσκονται σε φορολογική αποθήκη δεν πληρώνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης, με την έξοδο τους, θα πληρωθεί ανάλογα με τον αποδέκτη. Για τα ναυτιλιακά καύσιμα ο εφοδιασμός πλοίου είναι transit (χωρίς δασμούς).
Για να γίνει αντιληπτό το κίνητρο για λαθρεμπόριο στα ναυτιλιακά καύσιμα αρκεί να δει κανείς τη διαφορά στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης. Δεδομένου ότι τα ναυτιλιακά καύσιμα δεν υπόκεινται σε ΕΦΚ ή ΦΠΑ, τα διαφεύγοντα έσοδα του Δημοσίου είναι το σύνολο ΕΦΚ και ΦΠΑ.
Ο ΕΦΚ για το ναυτιλιακό ντίζελ είναι 410€/m3 (περίπου δηλαδή και όσο η αξία του προϊόντος σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα της αγοράς ), ενώ για το μαζούτ είναι 38 €/ton.
Φυσικά όσοι διατείνονται ότι δεν θα προκύψουν προβλήματα επικαλούμενοι τα διαθέσιμα τεχνικά μέσα ελέγχου (δηλαδή το σύστημα εισροών-εκροών και το σύστημα GPS) αρκεί να αναλογιστούν το τι συμβαίνει στα πρατήρια καυσίμων όπου τα συστήματα έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν εδώ και χρόνια, αλλά κανείς δεν επεξεργάζεται τα στοιχεία και άρα κανείς δεν προβαίνει σε ελέγχους και ποινές.
Και φυσικά πρέπει να συνυπολογίσει κανείς και τις ολέθριες περιβαλλοντικές επιπτώσεις αυτής της απόφασης με τη δημιουργία πλωτών «περιβαλλοντικών βομβών». Πλοία μεγάλης χωρητικότητας θα μπορούν να λειτουργούν και να παραμένουν παρατεταμένα στα αγκυροβόλια, με συνέπεια την αυξημένη πιθανότητα θαλάσσιας ρύπανσης και μάλιστα μεγάλης κλίμακας. Οπότε η προωθούμενη διάταξη οδηγεί σε εξαιρετικά αυξημένη επικινδυνότητα ιδίως επειδή πρόσφατα άρθηκε ο περιορισμός λειτουργίας σκαφών άνω των 20 ετών.
Στην αγορά προτείνουν, μέχρι να εφαρμοστούν πλήρως τα μέτρα περιορισμού του λαθρεμπορίου που έχουν ήδη θεσπιστεί από την Ελληνική Πολιτεία (σύστημα εντοπισμού θέσης, σύστημα εισροών – εκροών), τα οποία αντιστοίχως εφαρμόζονται στα μεγαλύτερα λιμάνια παγκοσμίως, να μην επιτραπεί στα πλοία να γίνουν φορολογικές αποθήκες.
Το κουβάρι των μέτρων για τον περιορισμό του λαθρεμπορίου καυσίμων που διακινούν τα πλωτά μέσα αρχίζει να ξετυλίγεται ουσιαστικά το 2002.
Με απόφαση του τότε Υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Φωτιάδη και προκειμένου να παταχθεί το λαθρεμπόριο διαχωρίσθηκαν τα πλωτά μέσα που θα χρησιμοποιούνται ως φορολογικές αποθήκες καυσίμων από τα πλωτά εφοδιαστικά-μεταφορικά μέσα.
Μάλιστα προκειμένου να είναι εφικτός ο διαρκής έλεγχος των πλωτών μέσων που αναγνωρίζονται ως φορολογικές αποθήκες, απαγορεύτηκε πλήρως η μετακίνησή τους από την εγκεκριμένη θέση του σταθερού αγκυροβολίου τους.
Το 2008, ενισχύονται τα μέτρα, σύμφωνα με τα οποία όλα τα δεξαμενόπλοια που λειτουργούν ως εφοδιαστικά μεταφορικά και διακινούν αφορολόγητα καύσιμα, θα πρέπει να διαθέτουν αυτόματο σύστημα προσδιορισμού ταυτότητας (AIS), εμφανές σήμα της εφοδιάστριας εταιρείας και ειδικό σήμα ενδεικτικό ότι μεταφέρουν αφορολόγητο καύσιμο.
Τα μέτρα περιορισμού του λαθρεμπορίου καυσίμων που διακινούν τα πλωτά εφοδιαστικά – μεταφορικά μέσα συνεχίζονται με διατάξεις το 2015 και 2016 σύμφωνα με τις οποίες απαιτείται η εγκατάσταση πιστοποιημένου συστήματος εισροών – εκροών καθώς και ηλεκτρονικού συστήματος εντοπισμού θέσης, συλλογής και αποστολής δεδομένων- GPS. Οι πλοιοκτήτες των λιγοστών εναπομεινάντων σλεπιών, όπως κοινώς αναφέρονται, έχουν ήδη προχωρήσει στην εγκατάσταση του συστήματος εισροών – εκροών, το οποίο όμως δεν έχει την μορφή των αντίστοιχων συστημάτων των πρατηρίων καυσίμων, στα οποία η μέτρηση των καυσίμων στις δεξαμενές είναι διαρκής.
Μάλιστα πριν λίγες ημέρες έληξε η διαβούλευση σχετικού νομοσχεδίου προκειμένου να ολοκληρωθούν οι εκκρεμότητες των παραπάνω ρυθμίσεων, αλλά υπάρχει ακόμα μακρύς δρόμος για την υλοποίηση τους, δεδομένου ότι οι προδιαγραφές που έχουν καθοριστεί είναι ελλιπείς.