search icon

Επιχειρήσεις

Ο κορωνοϊός κλονίζει και την εγχώρια βιομηχανία μινκ

Φόβοι για σοβαρό οικονομικό πλήγμα στα 90 εκτροφεία του κλάδου, σε περίπτωση που ληφθούν σκληρά μέτρα λόγω μετάδοσης του κορονοϊου - Οι εξαγωγές του κλάδου γούνας στην Ελλάδα το 2019 άγγιξαν τα 250 εκατ ευρώ, από τα οποία 150 εκατ. ευρώ περίπου αφορούν αφορά το μινκ (βιζόν)

Σφοδρή ανησυχία στους εκτροφείς και στην τοπική οικονομία της Δυτικής Μακεδονίας όπου λειτουργούν οι περισσότερες μονάδες, έχει προκαλέσει η είδηση ότι βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό όλα τα δείγματα από τα νεκρά, αλλά και τα ζωντανά μινκ φάρμας σε περιοχή του Βοϊου στην Κοζάνη, στην οποία έχουν βρεθεί ήδη θετικοί ο ιδιοκτήτης-εκτροφέας, αλλά και συγγενικό του πρόσωπο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του kozanimedia.gr, τα δείγματα που εστάλησαν από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας σε εργαστήριo της Θεσσαλονίκης, επιβεβαίωσαν τις προβλέψεις, με όλα τα δείγματα να είναι θετικά. Ήδη εξετάζεται η θανάτωση όλων των ζώων στο συγκεκριμένο εκτροφείο, κάτι που σε κάθε περίπτωση θα ληφθεί από τις αρμόδιες αρχές του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.

Οι φόβοι ότι μπορεί να επαναληφθούν και στην Ελλάδα σκηνές Δανίας (την πρώτη εξαγωγέα βιζόν παγκοσμίως), όπου θανατώθηκαν 17 εκατομμυρια μινκ για να αντιμετωπιστεί η εμφάνιση μιας μετάλλαξης του νέου κορονοϊού (Cluster 5), που μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο από αυτά τα θηλαστικά, έχουν ενταθεί. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι η απόφαση αυτή προκάλεσε διεθνή κατακραυγή και πολιτική κρίση στη Δανία.

Όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι εκτροφείς ζώων γούνας στην Ευρώπη βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με μια σκληρή πραγματικότητα, καθώς όλο και περισσότερες χώρες προχωρούν στην απαγόρευση αυτών των εκτροφείων.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το επίκεντρο της εγχώριας εκτροφής βιζόν βρίσκεται στη Δυτική Μακεδονία όπου λειτουργούν 90 φάρμες, στους νόμους Καστοριάς, Κοζάνης, Γρεβενών, Φλώρινας, με επίκεντρο περιοχές γύρω από την Καστοριά, και τη Σιάτιστα. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των βιζόν που εκτρέφονται σε αυτές ανέρχεται σε 500 χιλιάδες, αν και αριθμός των εκτρεφόμενων ζώων δεν είναι σταθερός.

Ο κλάδος χαρακτηρίζεται από έντονη εξωστρέφεια, με εξαγωγές κυρίως σε Ρωσία, Καναδά και προς τις Σκανδιναβικές χώρες. Συνολικά οι εξαγωγές του κλάδου γούνας στην Ελλάδα το 2019 άγγιξαν τα 250 εκατ ευρώ, από τα οποία 150 εκατ. ευρώ περίπου αφορούν αφορά το μινκ (βιζόν). Το 2020 λόγω της πανδημίας της Covid-19 οι εξαγωγές του κλάδου βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά.

Διαβάστε επίσης: 

Κικίλιας: Δεν αποκλείεται να κλείσουν και τα δημοτικά σχολεία

Δανία: Θυσία στην αποτελεσματικότητα του μελλοντικού εμβολίου το σύνολο των εκτρεφόμενων βιζόν

Κίνα – Kορωνοϊός: Οι αρχές εντόπισαν τον ιό σε συσκευασία κρέτατος από τη Βραζιλία

Exit mobile version