Η προοπτική νέων εισαγωγών εταιρειών πληροφορικής στο ΧΑ επανήλθε στην «πρώτη γραμμή» της επικαιρότητας με αφορμή την μετάταξη της Performance Technologies από την ΕΝΑ στην Κύρια Αγορά.

Το κάλεσμα που είχε απευθύνει ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών Γιάννος Κοντόπουλος προς αυτές παραμένει ενεργό, καθώς ο ίδιος επανέλαβε κατά τη διάρκεια της σχετικής τελετής για τoν συγκεκριμένο όμιλο, λίγο πριν… ηχήσει το καμπανάκι για την έναρξη της συνεδρίασης, τα ισχυρά κίνητρα τα οποία υπάρχουν για να πάρουν κάποιοι επιχειρηματίες ή μέτοχοι την απόφαση για ένα τέτοιο βήμα.

Με τον κλάδο να «μετρά δυνάμεις» στο ΧΑ μετά το φετινό «αντίο» των Epsilon Net και Entersoft και νωρίτερα, το 2022, με την έξοδο και της Byte, είναι νωρίς να μιλά κανείς για αντίστοιχο «αντίβαρο», καθώς προηγήθηκαν οι εισαγωγές δυο εισηγμένων μικρότερου μεγέθους, της Dotsoft το καλοκαίρι του 2023 και της Softweb αυτό του 2024, στην Εναλλακτική Αγορά με την προσδοκία να ακολουθήσουν ανάλογους ρυθμούς ανάπτυξης και να μπορέσουν να πολλαπλασιάσουν τα επόμενα έτη τις κεφαλαιοποιήσεις τους, όπως κατάφεραν οι εταιρείες «προκάτοχοί» τους, οι οποίες βρέθηκαν κάποτε στην ίδια θέση με αυτές (Epsilon Net και Entersoft έμειναν στην ΕΝΑ από το 2008 έως το 2020, όταν μεταφέρθηκαν στην Κύρια Αγορά και μια 4ετία αργότερα οδηγήθηκαν στα δυο «χρυσά» deals της χρονιάς, με αποτιμήσεις 650,4 εκατ. ευρώ και 240 εκατ. ευρώ.).

Αναφερόμενος στη χρηματιστηριακή πορεία της Performance Technologies o κ. Κοντόπουλος τόνισε ότι 8πλασίασε την αξία της από 12 εκατ. ευρώ το 2008 σε 97 εκατ. ευρώ, δείχνοντας ουσιαστικά το δρόμο και σε άλλες εταιρείες πληροφορικής.

Άλλωστε μετρά αντίστροφα για τη δική της μετάταξη άλλη μια νυν εισηγμένη στην ΕΝΑ, η Real Consulting, η οποία ετοιμάζεται να καταρρίψει το ρεκόρ ταχύτερης μετάβασης στην Κύρια Αγορά.
Τον Αύγουστο του 2021, υπενθυμίζεται, ήταν η πρώτη επιχείρηση του κλάδου που πέρασε το κατώφλι του ΧΑ μετά από μια δεκαετία και μέσα σε 3 χρόνια δρομολογεί το νέο «άλμα» της.

Ποιες εταιρείες θα πάρουν… σειρά για την Εναλλακτική Αγορά μετά από τις Dotsoft και Softweb; Μέχρι στιγμής, ανάλογη πρόθεση έχει διατυπωθεί σε ευκαιρίες που δόθηκαν προσφάτως από τις Bewise, Specisoft, αλλά από τον ευρύτερο τεχνολογικό τομέα και από τις Adaptit, Lancom κ.ά., ενώ, αντιθέτως, ενδεικτικά καθαρά, δεν είχαν φανεί το ίδιο «ζεστές» απαντώντας σε σχετικές δημοσιογραφικές ερωτήσεις οι Witside και Cosmos Business Systems.

Χαρακτηριστικό θεωρείται ακόμα ότι πέρσι τον Φεβρουάριο, στον απόηχο του 2023 Athex Digital Technology Forum, ένας διψήφιος αριθμός ελληνικών εταιρειών πληροφορικής εμφανίζονταν να εξετάζουν το ενδεχόμενο εισαγωγής τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Τέλη Ιουλίου, ο κ. Κοντόπουλος, στην εκδήλωση για την Softweb, επιβεβαίωσε μετά από πολλούς μήνες ότι μια σειρά εταιρειών έχουν εκδηλώσει, πράγματι, ενδιαφέρον για την εισαγωγή τους στο ΧΑ, τόσο στην Εναλλακτική όσο και στην Κύρια Αγορά, αξιολογούν τα δεδομένα και όταν κρίνουν ότι οι συνθήκες είναι οι κατάλληλες θα προχωρήσουν στην κίνηση που θέλουν να κάνουν.

Έχει επισημάνει δε, το ρόλο που μπορεί να παίξει η Εναλλακτική Αγορά στη χρηματοδότηση των αναπτυξιακών προγραμμάτων μικρομεσαίων και καινοτόμων εταιρειών.
Γίνεται αντιληπτό ότι η πόρτα του Χρηματιστηρίου Αθηνών… ανοίγει ξανά για νέες εισαγωγές εταιρειών πληροφορικής, οι οποίες αναπτύσσουν μια κινητικότητα γύρω από το θέμα, «ζυγίζουν» οφέλη και υποχρεώσεις και διανύουν κατά τα φαινόμενα μια περίοδο συζητήσεων, διεργασιών και ίσως εξελίξεων.
Δεν είναι κρυφό ότι ο τεχνολογικός κλάδος αν και σημειώνει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και θεωρείται από τους πιο δυναμικούς στην ελληνική αγορά, αντιπροσωπεύει ένα μικρό ποσοστό της κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου.

Τα deals εκατοντάδων εκατομμυρίων του 2024 πιθανόν δίνουν κίνητρο και σε άλλους επιχειρηματίες, γνωρίζοντας ότι η εισαγωγή στο ΧΑ αποτελεί μια καλή ευκαιρία για την προσέλκυση επενδυτών και την άντληση κεφαλαίων που θα αξιοποιηθούν για την χρηματοδότηση του πλάνου της κάθε εταιρείας.
Πολλοί προσπαθούν να προβλέψουν τα επόμενα μεγάλα πωλητήρια, μέσα από ένα σερί εξαγορών κάθε μεγέθους, με τους «μικρούς» του ταμπλό να «μεγαλώνουν» με ταχείς ρυθμούς εν μέσω του Ψηφιακού Μετασχηματισμού.

Η άλλη όψη του νομίσματος είναι ότι πέρα από τις διαγραφές των Byte, Entersoft, Epsilon Net, εκτός ΧΑ παραμένουν «παίκτες» με την εμβέλεια της SoftOne και της μη εισηγμένης αυτόνομα Uni Systems, οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στο «βαρύ πυροβολικό» του κλάδου. Άλλη «λεπτομέρεια», ότι όλο το… business software δηλώνει «απών» πλέον από το Χρηματιστήριο.

Η εικόνα του εξαμήνου

Οι ισχυροί διψήφιοι ρυθμοί ανάπτυξης χαρακτηρίζουν για μια ακόμα φορά τα τελευταία 3-4 χρόνια τον κλάδο της πληροφορικής στην Ελλάδα. Με τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε πλήρη εξέλιξη στη χώρα, αλλά και τις ευκαιρίες από τις διεθνείς αγορές να πληθαίνουν και να… μην περνούν αναξιοποίητες, το «ράλι» εσόδων και κερδών δεν σταματά για τους ελληνικούς ομίλους.
Αυτό συμβαίνει μάλιστα την ώρα που κάποιοι περιμένουν «καλύτερο δεύτερο εξάμηνο» για το 2024 λόγω των τιμολογήσεων σε έργα προς τα τέλη του έτους!

Τα ποσοστά αύξησης των πωλήσεων των εισηγμένων στο εξάμηνο επέφεραν μάλιστα και επιδόσεις-ρεκόρ για ορισμένους από τους βασικούς «παίκτες» της πληροφορικής.

Αντίθετα επηρεάσθηκαν ορισμένες κερδοφορίες από συγκεκριμένες αιτίες:

– Στην κορυφή βρέθηκε η εισηγμένη εταιρεία συμμετοχών Ideal Holdings για την οποία ο κλάδος της πληροφορικής και κυβερνοασφάλειας (με αιχμές τις Byte και Adacom) εμφάνισε ισχυρή ανάπτυξη στα έσοδά του της τάξης του 65% (82,7 εκατ. ευρώ), με EBITDA +51% (8,9 εκατ. ευρώ) και καθαρά κέρδη +59% (5,4 εκατ. ευρώ).
– Ακολούθησε η Real Consulting (ΕΝΑ) με αύξηση πωλήσεων 43,41% (19,8 εκατ. ευρώ), με EBITDA +40,1% (3,099 εκατ. ευρώ), κέρδη προ φόρων +42,7% (2,483 εκατ. ευρώ) και μετά φόρων 47,13% (1,87 εκατ. ευρώ).
-Η Performance Technologies «χτύπησε» ιστορικό υψηλό με άνοδο 40,2% στον κύκλο εργασιών της (34,258 εκατ. ευρώ), +5,7% στα EBITDA (3,09 εκατ. ευρώ) και πτώση καθαρών κερδών από 1,926 εκατ. ευρώ σε 1,593 εκατ. ευρώ λόγω του προγράμματος stock option.
– Κατά 34,53% αυξήθηκε ο τζίρος της επίσης εισηγμένης στην Κύρια Αγορά του ΧΑ Space Hellas (78,9 εκατ. ευρώ), με EBITDA ελαφρά μειωμένα σε 9,3 εκατ. ευρώ από 9,4 εκατ. ευρώ. Η πτώση των ενοποιημένων κερδών προ φόρων (2,1 εκατ. ευρώ από 3,2 εκατ. ευρώ) και μετά φόρων (1,4 εκατ. ευρώ από 2,2 εκατ. ευρώ) με μείωση 32,7% αντίστοιχα και 35,6% αποδίδεται στις υψηλότερες κατά 40% αποσβέσεις του πρώτου εξαμήνου σε σύγκριση με το περσινό.
– Ο όμιλος Profile Software είχε ανάπτυξη 24% το Α’ εξάμηνο του 2024 (15,5 εκατ. ευρώ), EBITDA κατά 29% (4 εκατ. ευρώ) και καθαρής κερδοφορίας κατά 71% (2,5 εκατ. ευρώ).


– Στον όμιλο Quest, οι υπηρεσίες πληροφορικής με «ναυαρχίδα» τη θυγατρική Uni Systems παρουσίασαν αύξηση 17,4% (119,54 εκατ.ευρώ), με EBITDA +7,8% (9,55 εκατ, ευρώ) και καθαρά κέρδη μειωμένα κατά 4,4% (5,56 εκατ. ευρώ).
– Από τις δυο εταιρείες πληροφορικής που πρωταγωνιστούν στον κλάδο του επιχειρηματικού λογισμικού και αποχαιρέτησαν το ΧΑ, η Entersoft είχε αύξηση εσόδων 16% (22,34 εκατ. ευρώ) στο εξάμηνο, με EBITDA +6% (7,16 εκατ. ευρώ) και κέρδη προ φόρων +1% (5,1 εκατ. ευρώ). Η Epsilon Net στο τρίμηνο παρουσίασε αύξηση τζίρου 33,38% (27,71 εκατ. ευρώ), με EBITDA +25,66% (9,38 εκατ. ευρώ) και καθαρά κέρδη προ φόρων +42,86% (7,89 εκατ. ευρώ).
– H Dotsoft ανακοίνωσε κύκλο εργασιών 5,01 εκατ. ευρώ από 1,798 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο (+178%), EBITDA 1,17 εκατ. ευρώ (309%), και κέρδη προ φόρων 0,98 εκατ. ευρώ (300%).
– Αντίστοιχα, η Q&R αναφέρει αύξηση εσόδων στα 5,1 εκατ. ευρώ από 3,2 εκατ. ευρώ, Κέρδη προ φόρων χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων 859.743,60 ευρώ από 600.440,73 ευρώ και καθαρά κέρδη (ζημίες) χρήσεως μετά από φόρους -43.736,02 ευρώ από -29.460,52 ευρώ.
– Από τις μικρότερες εισηγμένες η Ίλυδα κατέγραψε κύκλο εργασιών 2.823.169 ευρώ (+35%) με καθάρα κέρδη 1.149.456 ευρώ (+79%) και ο Logismos κύκλο εργασιών 1.719.009 ευρώ (+10%), με ελαφρά μείωση EBITDA 554.133 ευρώ έναντι 571.331 ευρώ και αυξημένα καθαρά κέρδη 193.588 ευρώ από 126.320 ευρώ.

Τέλος, η νεοεισελθούσα στην ΕΝΑ Softweb παρουσίασε αυξημένο κύκλο εργασιών από 795.000 ευρώ σε 875.000 ευρώ και καθαρή κερδοφορία από 113.000 ευρώ σε 120.000 ευρώ.

Το σερί με τις startups

Οι επενδύσεις των ελληνικών ομίλων πληροφορικής σε εγχώριες και ξένες startups κερδίζουν έδαφος, σε αναζήτηση νέων καινοτόμων προϊόντων, συμπληρωματικότητας σε επίπεδο υπηρεσιών ή και συνεργειών.

«Πρωταθλητής» αυτής της κατηγορίας η Uni Systems, η οποία πρόσθεσε και 4η νεοφυή εταιρεία στο χαρτοφυλάκιο της με την απόκτηση στρατηγικής συμμετοχής στην Compellio με έδρα το Λουξεμβούργο μετά τις PROBOTEK, Optechain, Museotek. H Entersoft επένδυσε στην εξαγορά του 62% της SmartCV και εσχάτως τα υψηλόβαθμα στελέχη της Performance Technologies αποκάλυψαν την είσοδο της εισηγμένης με μονοψήφιο ποσοστό σε startup από το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Στροφή» προς Βρετανία;

Από το ρεπορτάζ προκύπτει ωστόσο και μια στροφή εταιρειών του κλάδου προς τη βρετανική αγορά. Πέρα από το deal της Performance Technologies και η Profile Software εξετάζει στόχους εξαγορών από την ίδια γεωγραφική περιοχή.

Διαβάστε ακόμη: 

Ο «λογαριασμός» του placement για το 10% της Εθνικής Τράπεζας

Sarantis Group: Η νέα εποχή του Ομίλου με επενδύσεις, εξαγωγές και εξαγορές στο μικροσκόπιο (pics)

Κρουαζιέρα: Τα 7 ερωτήματα της CLIA προς την κυβέρνηση για το νέο τέλος 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα