search icon

Επιχειρήσεις

Ανεβάζουν τον πήχη οι ελληνικές start ups – Οι πρώτες συμφωνίες και οι προβλέψεις για το 2023 (pic)

Οι χρηματοδοτήσεις πολλών δεκάδων εκατομμυρίων από την είσοδο του έτους, οι πρωταγωνιστές της αγοράς και η αναμονή για τους νέους «μονόκερους»

Η ελληνική start up σκηνή διατηρείται στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος, σε μια χρονιά η οποία θεωρείται από πολλούς ως κομβική για την επόμενη μέρα της.

To 2023 ξεκίνησε μάλιστα με θετικούς οιωνούς τις νεοφυείς εταιρείες, αν προσμετρηθούν στο οικοσύστημα και όσες… κατάγονται μεν από τη χώρα και δημιουργήθηκαν από Έλληνες experts του κλάδου, διατηρούν δε την έδρα τους σήμερα στο εξωτερικό.

Blueground, Instacar και Hack The Box βρέθηκαν στην κορυφή της επικαιρότητας λίγο μετά από την είσοδο του έτους, η καθεμία για διαφορετικούς λόγους.

Η Blueground (που ξεκίνησε την πορεία της πριν από μια δεκαετία με μερικά διαμερίσματα προς μίσθωση σε γειτονιές της Αθήνας στο χαρτοφυλάκιό της και εδρεύει στη Νέα Υόρκη) τέθηκε η ίδια σε ρόλο επενδυτή, όταν ανακοίνωσε στα μέσα περίπου του περασμένου Φεβρουαρίου την εξαγορά της Travelers Haven, τον κορυφαίο πάροχο στις ΗΠΑ για κατοικίες διαθέσιμες on demand. Ήταν το δεύτερο της deal μετά από εκείνο για την Βραζιλιάνικη proptech start up Tabas, το Δεκέμβριο του 2022. Δυο συμφωνίες που της επέτρεψαν να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην αγορά της Βόρειας Αμερικής και να εισέλθει πριν και σε αυτήν της Λατινικής και βοηθούν για την υλοποίηση του στόχου των 40.000 διαμερισμάτων -σε 50 πόλεις– έως το 2025…

Αντιστοίχως, οι γύροι χρηματοδότησης έχουν κιόλας αγγίξει διψήφιο αριθμό.

Οι δυο πιο μεγάλες επενδύσεις: Μετά από τη νέα συμφωνία για την Blueground, ακολούθησε λίγες ημέρες αργότερα η άντληση κεφαλαίων ύψους 55 εκατ. ευρώ (από ΑΜΚ και δανεισμό) για την Instacar, ελληνική start up ευέλικτου leasing οχημάτων, σε ένα νέο γύρο χρηματοδότησης όπου συμμετείχαν η Autohellas, το ελληνικό fund Ellikonos 2 SCA SICAR, ο όμιλος Olympia και το Velocity.Partners.

Στόχοι της Instacar αποτελούν να αυξήσει τον στόλο της άνω των 5.000 αυτοκινήτων μέσα στο 2023 και να εισέλθει σε χώρες όπως η Ρουμανία και η Πορτογαλία.

Δεύτερη περίπτωση, η Hack The Box. Στις αρχές Ιανουαρίου έγινε γνωστό ότι νεοφυής εταιρεία την οποία έχουν ιδρύσει Έλληνες και ειδικεύεται στο λογισμικό εκπαίδευσης γύρω από την κυβερνοασφάλεια, με έδρα το Κεντ της Αγγλίας, παρουσία στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη και κέντρο Έρευνας & Ανάπτυξης στην Αθήνα, ανακοίνωσε ολοκλήρωση επένδυσης Series Β 55 εκατ. δολ., της οποίας ηγήθηκε η Carlyle, ένα από τα μεγαλύτερα funds παγκοσμίως, με συμμετοχή των Paladin Capital Group, Osage University Partners, Marathon Venture Capital, Brighteye Ventures και Endeavor Catalyst Fund.

Χρηματοδοτήσεις έλαβαν από τον πρώτο μήνα του έτους και οι Precision Neuroscience, Jokr, Prosperty, BibeCoffee, Perceptual Robotics, Orderit, CaptainBook Koios Care, Wikifarmer, Agroverse κ.ά. με άλλες νεοφυείς εταιρείες όπως οι Douleutaras, Safesize να παίρνουν σειρά στην λίστα.

MarineTraffic και OilX είναι οι δύο ελληνικές νεοφυείς που εξαγοράστηκαν το 2023 από τις Kpler και Energy Aspects.
Πηγές της αγοράς με γνώση των εξελίξεων εκτιμούν ότι τα «καλά νέα» θα συνεχιστούν για τις μεγάλες ελληνικές start ups μέσα στους προσεχείς μήνες, με κάποιες από αυτές να έχουν ήδη θέσει υποψηφιότητα για την είσοδό τους στην κατηγορία των «μονόκερων» – με αποτιμήσεις άνω του 1 δισ. δολ.

Με ειδήσεις που θα αφορούν πέρα από τις νέες χρηματοδοτήσεις, συνεργασίες, επενδύσεις και επέκταση δραστηριοτήτων εντός και εκτός συνόρων.

Οι αποτιμήσεις

Το ενδιαφέρον στρέφεται σε μεγάλο βαθμό στο ύψος των χρηματοδοτήσεων, μετά από την πτώση του 2022, η οποία είχε ακολουθήσει το ρεκόρ του 2021.

Στελέχη του κλάδου έχουν διατυπώσει την άποψη ότι το 2023 αναμένεται ένα ξεκαθάρισμα στην αγορά, για όσες start ups δεν διαθέτουν τα εχέγγυα για να προχωρήσουν και παράλληλα θα μπει μια νέα βάση για τις χρηματοδοτήσεις, με πιο λογικές αποτιμήσεις και ύψη χρηματοδοτικών γύρων.

Οι προοπτικές ωστόσο παραμένουν ισχυρές, κυρίως για τις πιο διεθνοποιημένες start ups.

Οι πρώτες συμφωνίες του 2023 αφορούν βεβαίως νεοφυείς εταιρείες κάθε μεγέθους, σε έναν κλάδο ο οποίος στην Ελλάδα αποτιμάται στα 8 δισ. δολ. και παραπέμπουν σε μια «δυνατή» χρονιά, ίσως και με ένα νέο ρεκόρ.

Σύμφωνα με στοιχεία της Marathon Venture Capital, το πρώτο δίμηνο του 2023 η συνολική χρηματοδότηση για start ups που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα ανήλθε στα 134 εκατ. δολ. (18 γύροι) και αν συνυπολογιστούν οι νεοφυείς εταιρείες οι οποίες ιδρύθηκαν από Έλληνες και έχουν παρουσία στο εξωτερικό, τότε το ποσό αυξάνεται στα 267 εκατ. δολ (27 γύροι).

Η ίδια πηγή ανέφερε μια τρίτη εξαγορά start up εταιρείας με Έλληνες ιδρυτές (της AgileActors από την AustianPost) τον Μάρτιο, όπως και χρηματοδότηση 76 εκατ.δολ. για την Wunderkind (με έδρα τη Νέα Υόρκη και έναν εκ των τεσσάρων ιδρυτών της ελληνικής καταγωγής).

Αν ληφθούν υπόψη τα επιπλέον στοιχεία, οι start ups με παρουσία στην Ελλάδα έχουν «μαζέψει» 138 εκατ. δολ. σε 20 γύρους και με τις… ξένες το ποσό ανεβαίνει στα 349 εκατ. δολ. σε 31 γύρους.

Μια πρόσφατη (συν)επένδυση, τον Φεβρουάριο επίσης, ανακοίνωσε και η 5G Ventures, που τρέχει το fund «Φαιστός», στην εταιρεία Pandas.io μαζί με διεθνείς επενδυτές από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, χωρίς να δημοσιοποιηθεί το τίμημα.

Η συγκεκριμένη δραστηριοποιείται στις ανταλλαγές (trade in) μεταχειρισμένων smartphones και απευθύνεται σε μια αγορά η οποία υπολογίζεται ότι αναπτύσσεται με ετήσιο ρυθμό αύξησης 15% και φτάνει σε αξία τα 60 δισ. δολάρια.

Ισχυροί επενδυτές

Δεκάδες ελληνικές start ups περιμένουν τις δικές τους, νέες ευκαιρίες σε όλα τα μέτωπα. Ισχυροί Έλληνες επιχειρηματίες, οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε διαφορετικά core αντικείμενα επενδύουν σε νεοφυείς εταιρείες, χωρίς πάντα να γίνεται αυτό γνωστό.
Ο πρωταγωνιστικός ρόλος ανήκει στους experts του κλάδου.

Το VentureFriends τρέχει το τρίτο του fund, η Big Pi ανακοίνωσε στο τέλος του Ιανουαρίου το δεύτερο της fund με κεφάλαια 50 εκατ. ευρώ, ενώ το Marathon Capital που ανήκει στο Equifund και συγκεντρώνει κεφάλαια από κρατικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, όπως ανακοινώθηκε στο πλαίσιο του γύρου χρηματοδότησης που έλαβε η Hack the Box, κατάφερε να ρευστοποιήσει τη συμμετοχή του και να επιστρέψει το πρώτο fund, το Marathon Fund I στο σύνολό του, εξασφαλίζοντας σημαντικές αποδόσεις για τους μετόχους του, συμπεριλαμβανομένου του ελληνικού Δημοσίου.

Διαβάστε ακόμη

O χάρτης με τα ξενοδοχεία: Αύξηση κατά 19% των δωματίων στην Αθήνα την οκταετία 2015-2022 (γραφήματα) 

Νέα βουτιά στα κρυπτονομίσματα: Οι 3 παράγοντες που πιέζουν τις τιμές (γράφημα)

Η επενδυτική άνοιξη των Ισραηλινών στην Ελλάδα – «Σαρώνουν» τουρισμό και real estate (pics)

Exit mobile version