search icon

Επιχειρήσεις

Ανδρέας Σιάμισιης: «Καταδικασμένη να χαθεί όποια εταιρεία δεν “πρασινίσει”»

Το μεγαλύτερο κίνητρο για την πράσινη μετάβαση μιας επιχείρησης είναι να συνεχίσει να ακολουθεί τις τάσεις της αγοράς, και να έχει πρόσβαση στις Κεφαλαιαγορές και τις τράπεζες δήλωσε ο νέος Πρόεδρος του Συμβουλίου του ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη

Οποιαδήποτε εταιρεία δεν ακολουθήσει το δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης είναι καταδικασμένη να εξαφανιστεί σε 30 χρόνια από τώρα, όσο μεγάλη κι αν είναι. Αυτό εκτιμά ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ κ. Ανδρέας Σιάμισιης ο οποίος ως νέος Πρόεδρος του Συμβουλίου του ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (ΒΙ.ΑΝ) επιχείρησε σε διαδικτυακή εκδήλωση χθες να αναπτύξει το πλαίσιο των στόχων και δράσεων της τελευταίας.

«Κίνητρα για τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία υπάρχουν. Το μεγαλύτερο απ’ αυτά, που οδήγησε και εμάς (σσ τα ΕΛΠΕ) να αλλάξουμε στρατηγική ήταν πως εάν δεν το κάνουμε τότε κάποια στιγμή θα σταματήσουμε να υπάρχουμε σαν εταιρεία», σημείωσε ο κ. Σιάμισιης ερωτηθείς απ’ το newmoney σχετικά με το πρόσφατο αίτημα του Προέδρου της Ελληνικής Παραγωγής κ. Μιχάλη Στασινόπουλου του Ομίλου Viohalco για κίνητρα στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης προς τις βιομηχανίες για την «πράσινη μετάβαση» τους.

«Το κίνητρο με μορφή επιδότησης είναι ένα μικρό κομμάτι, βραχυπρόθεσμο. Όχι όμως ότι το θεωρώ ασήμαντο», έσπευσε να προσθέσει ο κ. Σιάμισιης, συμπληρώνοντας πως το κίνητρο δεν πρέπει να είναι μόνο η βραχυπρόθεσμη οικονομική επένδυση και η αποδοτικότητα.

«Αν δεν αλλάξουν πολλές εταιρείες, θα σταματήσουν να υπάρχουν. Και τολμώ να πω πως αυτό αφορά και εταιρείες του μεγέθους των ΕΛΠΕ. Επομένως για μία επιχείρηση το μεγαλύτερο κίνητρο για τη μετάβαση είναι να συνεχίσει στρατηγικά να ακολουθεί τις τάσεις της αγοράς (σσ χρησιμοποίησε τον όρο relevant), και να έχει πρόσβαση στις Κεφαλαιαγορές και τις τράπεζες». Όπως είπε εξάλλου, οι τελευταίες «ήδη έχουν ξεκινήσει να ελέγχουν, και στο μέλλον θα αυξηθεί περαιτέρω ο έλεγχος στις χρηματοδοτήσεις που κάνουν σε συνάρτηση με τη βιώσιμη ανάπτυξη».

Σε κάθε περίπτωση πάντως ο κ. Σιάμισιης τόνισε πως το Συμβούλιο ΒΙ.ΑΝ θα εξετάσει κατά περίπτωση κάποιες προτάσεις που μπορεί να καταθέσει τόσο προς την κυβέρνηση όσο και προς τις τράπεζες ή άλλες Αρχές που θα βοηθήσουν για την «πράσινη μετάβαση». «Μπορούμε να φέρουμε και προτάσεις βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα, στη λογική της επιδότησης ή του φορολογικού κινήτρου», σημείωσε.

Ο κ. Σιάμισιης αρνήθηκε να τοποθετηθεί επισήμως για το λεγόμενο CBAM, το Συνοριακό Μηχανισμό Προσαρμογής Ανθρακα (Carbon Border Adjustment Mechanism ή CBAM), λέγοντας πως θα πρέπει να προηγηθούν διαβουλεύσεις με τα μέλη του ΣΕΒ.

Στους στόχους του κ. Σιάμισιη είναι η επέκταση του ρόλου του ΒΙ.ΑΝ εκπροσωπώντας όχι μόνο τα μέλη του ΣΕΒ αλλά και τα μη μέλη, προτάσσοντας μάλιστα την ανάγκη διασύνδεσης των Επιμελητηρίων και όχι μόνο με αυτό.

Τόνισε δε πως το ΒΙΑΝ μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στην καθοδήγηση εταιρειών, κυρίως ΜμΕ, που δεν έχουν κατάλληλες δομές, για τη συμμόρφωση τους αναφορικά με την «πράσινη μετάβαση».

Τόνισε δε πως το έργο του ΒΙΑΝ θα κινηθεί πάνω σε τρεις άξονες:

Οι δε θεματικοί τομείς που θα καλύψει το Συμβούλιο αφορούν κάθε νέα αλλαγή που έρχεται, απ’ το χώρο της κυκλικής οικονομίας, τη διαχείριση των απορριμάτων, την ενεργειακή αποδοτικότητα, την κλιματική αλλαγή κοκ.

Νωρίτερα, στην ενημερωτική εκδήλωση, ο Γεν. Διευθυντής του Συμβουλίου κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου έκανε μία σύνοψη της πορείας και των δράσεων απ’ το 2008, όταν και συγκροτήθηκε το Συμβούλιο, έως σήμερα.

Διαβάστε ακόμα:

Alpha Bank: Ποιοι έσπευσαν να καλύψουν το βιβλίο προσφορών – Την Τετάρτη η επίσημη τοποθέτηση του ΤΧΣ

ΑΔΜΗΕ: Αυξάνονται έως 15,6% τα τέλη χρήσης του δικτύου μεταφοράς – Aνατιμήσεις και στις χρεώσεις ρεύματος

Ρόμπυ Μπουρλάς: Η νέα στρατηγική της Public Media Markt και οι επενδύσεις 40 εκατ. ευρώ

Exit mobile version