Την Τετάρτη 24 Απριλίου, θα πραγματοποιηθεί, με τηλεδιάσκεψη, η ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΑΤΕ και θα ακολουθήσει η ηλεκτρονική ψηφοφορία για την εκλογή του νέου 13μελούς ΔΣ του Συνδέσμου, του 5μελούς Πειθαρχικού Συμβουλίου και της 3μελούς Εξελεγκτικής Επιτροπής. Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών είναι η πιο αντιπροσωπευτική εταιρική εργοληπτική οργάνωση της χώρας με εταιρείες κάθε μεγέθους που εδρεύουν σε όλο τον ελλαδικό χώρο και με την ευκαιρία της εκλογικής διαδικασίας, ο πρόεδρος του ΣΑΤΕ κ. Ανδρέας Γερακάκης, μιλά στο newwoney για την εικόνα του κατασκευαστικού κλάδου σήμερα, για τις προοπτικές ανάπτυξης καθώς και για τους στόχους του Συνδέσμου.
-Τον τελευταίο χρόνο βρίσκεστε στο τιμόνι του ΣΑΤΕ. Ποια ήταν τα πιο κρίσιμα ζητήματα που κληθήκατε να αντιμετωπίσετε;
Παρά τη μεγάλη δυναμική και τις προοπτικές του κλάδου, διανύουμε μια περίοδο στασιμότητας για διάφορους λόγους. Χιλιάδες εργοληπτικές επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με μεγάλες καθυστερήσεις πληρωμών και αδυνατούν να ολοκληρώσουν τις εργασίες τους. Αρκετά έργα βρίσκονται σε αδράνεια, ως αποτέλεσμα των καθυστερήσεων στις πληρωμές, των αυξήσεων στα δομικά υλικά και των ελλιπών αναθεωρήσεων στις τιμές. Επιπροσθέτως, αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα έλλειψης τεχνικού προσωπικού, γεγονός που αυξάνει την ζήτηση και κατά συνέπεια το εργασιακό κόστος, το οποίο, να σημειώσουμε ότι δεν υπολογίζεται στην αναθεώρηση των τιμών. Η τελευταία αναθεώρηση, είναι αυτή του πρώτου τριμήνου του 2022 από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου υποδομών, ενώ ο κανονικός νόμος της αναθεώρησης, είναι σε αναστολή από τα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Δεδομένης δε και της λειψής τραπεζικής χρηματοδότησης των εταιρειών υπάρχει ορατός κίνδυνος τα έργα να διακοπούν προσωρινά ή οριστικά.
-Ποιες είναι οι προτάσεις του ΣΑΤΕ για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος των Εργοληπτών Δημοσίων Έργων;
Εδώ δυστυχώς θα πρέπει να αναφέρω ότι παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις του ΣΑΤΕ αλλά και του συνόλου του τεχνικού κόσμου, προς το παρόν, δεν έχει καταστεί δυνατή, μια συστηματική επικοινωνία με την νέα ηγεσία του υπουργείου υποδομών ώστε να δοθούν λύσεις που θα απαντήσουν στα προβλήματα του κλάδου αλλά και θα δώσουν ουσιαστική ώθηση στην ανάπτυξη των κατασκευών στην Ελλάδα.
Το θέμα που χρήζει άμεσης επίλυσης είναι οι σωστές αναλύσεις τιμών. Θα πρέπει να λειτουργήσει η εταιρεία που συστάθηκε για να εκπονήσει τα νέα τιμολόγια (ΕΣΤΙΜ-ΤΕΜ) η οποία παραμένει σε εκκρεμότητα εδώ και τρία χρόνια. Εμείς ως ΣΑΤΕ, με πρωτοβουλία μας μαζί με τον ΣΤΕΑΤ και κοινή κάλυψη σημαντικού κόστους έχουμε ετοιμάσει και καταθέσει στο υπουργείο υποδομών περίπου 400 άρθρα και σύστημα αυτόματης εξαγωγής συντελεστών αναθεώρησής τους.
Το έργο είχε γίνει δεκτό με θετικότατα σχόλια και αναμέναμε την άμεση υιοθέτησή του. Εντωμεταξύ μεσολάβησαν οι εκλογές και έκτοτε δεν έχουμε κάποια ενημέρωση. Για το ζήτημα της έλλειψης τεχνικού προσωπικού, εκτός από την αναγκαιότητα της οικονομικής ομαλοποίησης θεωρώ ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας ορθός προγραμματισμός μετάκλησης εργαζομένων από χώρες του εξωτερικού με διαδικασία αναγνώρισης από το ελληνικό κράτος των σχετικών διπλωμάτων εξειδίκευσής τους (π.χ. χειριστές κλπ). Σε κάθε περίπτωση, εμείς βρισκόμαστε στη διάθεση της Πολιτείας για να συμβάλλουμε όπου χρειαστεί προκειμένου να δοθούν λύσεις στο προβλήματα του κλάδου.
-Ποια είναι η στόχευση σας για την επόμενη μέρα εφόσον επανεκλεγείτε;
Ο στόχος του Συνδέσμου μας είναι η εδραίωση του κύρους και της αρμόζουσας θέσης των Ελλήνων Κατασκευαστών, με την επιστροφή του Κλάδου σε ικανούς ρυθμούς μεγέθυνσης, στοχεύοντας στην ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Υπό αυτό το πρίσμα στόχευση θα πρέπει να είναι τα έργα να κατασκευάζονται στην ποιότητα και τον χρόνο που οφείλουν οι ανάδοχοι, με τη ροή και το ύψος πληρωμών που οφείλουν οι κύριοι των έργων, δηλαδή το Δημόσιο.
Παράλληλα, έχουμε ξεκινήσει να κινούμαστε σε ένα πλαίσιο εξωστρέφειας ώστε να καλύψουμε το κενό που υπάρχει σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Προκειμένου να εναρμονιστούμε με το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, θα επιδιώξουμε να διοργανώσουμε σεμινάρια σε συνεργασία με φορείς άλλων χωρών με σκοπό την ενημέρωση και την εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες.
Στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης απαιτείται η άμεση ψηφιοποίηση των κατασκευών και η διάδοση προηγμένων τεχνολογιών όπως το ΒΙΜ και οι κατασκευές με 3d printing που ήδη χρησιμοποιούνται ευρέως στο εξωτερικό.
Ο κλάδος των κατασκευών αποτελεί βασικό πυλώνα στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας και εμείς, δεν θα αφήσουμε καμία ευκαιρία, καμία δυνατότητα να χαθεί.
Διαβάστε ακόμη:
Χρυσή λίρα: Νέο ράλι στην τιμή λόγω (και) Μέσης Ανατολής – Πού έφτασε (πίνακας)
14 χρόνια από το Καστελόριζο και το πρώτο μνημόνιο
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ