© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Σε ένα νέο γύρο ανταγωνισμού και επανατοποθέτησης στην αγορά οδηγούνται οι εγχώριοι τηλεπικοινωνιακοί όμιλοι, με αιχμή, μεταξύ άλλων, τις μεγάλες επενδύσεις που υλοποιούνται για την επέκταση των δικτύων οπτικών ινών και 5G στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού της Ελλάδας.
Συμπτωματικά ή μη και οι τρεις μεγάλοι πάροχοι, OTE, NOVA, Vodafone, προχώρησαν σε διοικητικές αλλαγές. Η αρχή έγινε με τη δρομολογημένη τοποθέτηση του Κώστα Νεμπή στο τιμόνι του ΟΤΕ το περασμένο καλοκαίρι, ακολούθησε η Vodafone Ελλάδας που ανακοίνωσε πως από 1η Απριλίου καθήκοντα CEO αναλαμβάνει ο Αχιλλέας Κανάρης (νυν CEO της Vodafone Ρουμανίας) και αιφνιδιαστικά χθες η United Group γνωστοποίησε πως ο Παναγιώτης Γεωργιόπουλος, μετά από μία επιτυχημένη θητεία ως CEO της NOVA, παραμένει μέλος του ΔΣ από όπου θα συνεχίσει να συμβάλλει στην στρατηγική κατεύθυνση της εταιρείας, ενώ ο Γιώργος Λάμπρου, μέχρι σήμερα CFO, ορίζεται interim CEO της NOVA που παραμένει σε τροχιά πώλησης.
Οι αλλαγές αυτές έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία έχει αναζωπυρωθεί ο ανταγωνισμός στον κλάδο, αφενός διότι οι μεγάλες επενδύσεις που όλοι οι πάροχοι υλοποιούν πρέπει να αρχίσουν να μεταφράζονται σε έσοδα, αφετέρου διότι μένει να φανεί ποιες θα είναι οι περαιτέρω κινήσεις της ΔΕΗ που έχει μπει στις τηλεπικοινωνίες μέσω της θυγατρικής της FiberGrid και με στόχο, όπως έχει γράψει το newmoney να προσφέρει εμπορικά οπτική ίνα σε ευρύτερη κλίμακα, κάτι που ήδη πραγματοποιεί πιλοτικά (περιορισμένος αριθμός πελατών-beta testing). Και βέβαια, υφίσταται πλέον και ο «ελέφαντας στο δωμάτιο» που δεν είναι άλλος από το δορυφορικό ίντερνετ που προσφέρει στην Ελλάδα (και σε τιμές ευθέως ανταγωνιστικές) η SpaceX του Έλον Μασκ με την υπηρεσία Starlink. Η Starlink ήρθε και κάλυψε πολύ δυναμικά ένα κενό εκεί όπου είτε ο χαλκός, είτε η αδυναμία υποδομών δεν μπορεί να δώσει υψηλές ευρυζωνικές ταχύτητες, προκαλώντας πονοκεφάλους στους υφιστάμενους παίκτες της αγοράς.
Η μάχη της οπτικής ίνας
Όπως εξηγούν στελέχη της αγοράς, οι επενδύσεις που υλοποιούνται σε δίκτυα FTTH έχουν εντείνει τον εμπορικό ανταγωνισμό μεταξύ των παρόχων και θεωρείται βέβαιο πως θα υπάρξει και συνέχεια, θυμίζοντας εποχές προηγούμενων ετών για τις τηλεπικοινωνίες. Μόλις προ ημερών η BMI της Fitch Solutions ανέφερε φέρνοντας ως παράδειγμα τον ΟΤΕ πως πρέπει να γίνει σημαντική δουλειά για να πειστούν οι πελάτες να εγγραφούν στα πακέτα οπτικών ινών. Επιπλέον αναφέρει ότι οι πάροχοι θα πρέπει επίσης να επενδύσουν σε προϊόντα, υπηρεσίες και εφαρμογές που θα κάνουν τις οπτικές ίνες ελκυστικές για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.
Την ίδια στιγμή, ΟΤΕ, Vodafone και NOVA συνεχίζουν τις επενδύσεις τους. Η Telekom, μέσω του ΟΤΕ, υλοποιεί επενδυτικό πλάνο ύψους 3 δισ. ευρώ μέχρι το 2027, κυρίως για την επέκταση των δικτυών οπτικών ινών και 5G. Στο πλαίσιο αυτό, έμφαση έχει δοθεί στη μεταφορά του μεγαλύτερου μέρους της πελατειακής βάσης σε fiber-to-the-home (FTTH). Στο 5G όπου σήμερα πρακτικά έχει επιτευχθεί πανελλαδική κάλυψη, προτεραιότητα αποτελεί η αξιοποίηση του φάσματος 3.5GHz και η αύξηση της διείσδυσης των 5G συσκευών στο δίκτυο του ΟΤΕ. Στη συνδρομητική τηλεόραση στόχος είναι η διείσδυση του pay tv στο 50% και ακόμη η διείσδυση σε νέες αγορές πέραν αυτών που ήδη διαθέτει παρουσία.
Ο Κ. Νεμπής και η διοικητική του ομάδα έχουν δώσει επίσης βάρος στο FWA (Fixed Wireless Access) για την παροχή υπηρεσιών σε περιοχές που δεν υπάρχει κάλυψη FTTH. Ο κ. Νεμπής σημείωσε ότι «το 5G -τόσο η πρόσβαση όσο και το δίκτυο κορμού (5G stand alone)- είναι η βάση πάνω στην οποία χτίζουμε το FWA (Fixed Wireless Access) προϊόν για να προσφέρουμε υπερυψηλές ταχύτητες στους πελάτες που δεν έχουν ακόμη καλυφθεί από τις οπτικές ίνες.
Για τη Vodafone το πλάνο προβλέπει επενδύσεις ύψους 1 δισ. ευρώ με ορίζοντα το 2029 με αιχμή την επέκταση της υποδομής οπτικών ινών και τη συνέχιση της ανάπτυξης του δικτύου 5G. Σε ό,τι αφορά στις υποδομές οπτικών ινών, η Vodafone Ελλάδας έχει υλοποιήσει περισσότερες από 300.000 γραμμές οπτικής ίνας απευθείας στο σπίτι (FTTH), ενώ μέσα στο 2025 το δίκτυο οπτικής ίνας απευθείας στο σπίτι θα είναι εμπορικά διαθέσιμο σε 500.000 σπίτια. Μακροπρόθεσμα, παραμένει ο στόχος εγκατάστασης 850.000 γραμμών FTTH έως το 2028. Υπενθυμίζεται ότι ακριβώς για τον σκοπό της επιτάχυνσης στην ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών, τον Σεπτέμβριο του 2023 συστάθηκε η Fiber2All, 100% θυγατρική της Vodafone Ελλάδας,
Στη NOVA αντίστοιχα ο κύριος μέτοχος, United Group (UG), αποφάσισε να προχωρήσει σε διοικητικές αλλαγές τοποθετώντας στην θέση του Π. Γεωργιόπουλου τον Γιώργο Λάμπρου, μέχρι σήμερα CFO, ως interim CEO. Παράλληλα υπήρξαν αλλαγές και στις θέσεις των Chief Commercial Officer και Chief Marketing Officer. Μένει να φανεί εάν στο επόμενο διάστημα θα υπάρξουν νέες αλλαγές ή ο interim CEO θα μονιμοποιηθεί, άγνωστο φυσικά για ποιο διάστημα καθώς εδώ καιρό βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία πώλησης δραστηριοτήτων της United Group, είτε συνολικά είτε σε επιμέρους χώρες, μέρος των οποίων είναι και η NOVA στην Ελλάδα. Σημειωτέον πως πριν από λίγες ημέρες έγινε γνωστό πως υπεγράφη MoU για την πώληση των δραστηριοτήτων της United Group σε Βοσνία και Μαυροβούνιο (Telemach).
Η United Group (UG) έχει ανακοινώσει και υλοποιεί επενδυτικό σχέδιο ύψους 2 δισ.ευρώ για την Ελλάδα, εκ των οποίων 870 εκατ.ευρώ έχουν ήδη επενδυθεί. Αιχμή του δόρατος των επενδύσεων αποτελεί το δίκτυο οπτικής ίνας (FTTH) της United Fiber που συνεχίζει να επεκτείνεται. Μέχρι το τέλος του 2024, συνολικά 540.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις είχαν συνδεθεί. Παράλληλα, η Nova το 2024 σημείωσε τη μεγαλύτερη επέκταση στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας της εδώ και σχεδόν 10 χρόνια, φτάνοντας το 95% κάλυψης σε 5G. Πέρυσι η εταιρεία εμφάνισε αύξηση εδόδων κατά 8,6%, στα 875 εκατ. ευρώ, και EBITDA κατά 5,6%. Για τη χρονιά που ξεκίνησε η NOVA έχει θέσει, μεταξύ άλλων, ως στρατηγικούς στόχους την ανάπτυξη των υπηρεσιών FTTH, κινητής τηλεφωνίας και συνδρομητικής τηλεόρασης, την επέκταση του δικτύου FTTH με στόχο την επίτευξη του στόχου 830.000 νοικοκυριών και επιχειρήσεων έως το τέλος του 2025 και την επέκταση των επενδύσεων σε 5G για την περαιτέρω ανάπτυξη του Nova 5G Home Internet.
Τέλος, να σημειωθεί πως η ΔΕΗ με τη θυγατρική της FiberGrid προχωρά με ταχύτητα την ανάπτυξη δικτύου FTTH έχοντας ήδη φτάσει σε πάνω από 500.000 σπίτια και επιχειρήσεις. Η διοίκηση της Επιχείρησης έχει προβλέψει πως στο τέλος του 2025 η FiberGrid θα έχει αναπτύξει δίκτυο FTTH σε 1,7 εκατ. νοικοκυριά, στόχος που μπορεί να ξεπεραστεί. Συνολικά, ο στόχος της ΔΕΗ είναι να προσφέρει κάλυψη με οπτική ίνα μέχρι το σπίτι σε 3 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα εντός της επόμενης πενταετίας. Να σημειωθεί πως η FiberGrid έχει ξεκινήσει να προσφέρει πιλοτικά δύο πακέτα οπτικής ίνας στο σπίτι (FTTH), στα 500 Mbps και το 1 Gbps σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές της Αττικής (στους δήμους Αγίας Παρασκευής, Αμαρουσίου, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Γλυφάδας, Ηλιούπολης, Κηφισιάς, Νέας Ιωνίας, Νέας Σμύρνης, Παπάγου – Χολαργού, Παλλήνης, Περιστερίου, Φιλοθέης – Ψυχικού, Χαλανδρίου).
Διαβάστε ακόμη
Golden Visa: Το 94% των ακινήτων επιστρέφει στην αγορά για ενοικίαση
Το σχέδιο Χατζηδάκη για παροχές και μειώσεις φόρων ως τη ΔΕΘ
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα