Τέσσερα νέα καθεστώτα του αναπτυξιακού νόμου, που συνολικά θα ενισχύσουν την οικονομία με 600 εκατ. ευρώ, αναμένεται να προκηρυχθούν εντός του 2025, με ζητούμενο κυρίως την ενίσχυση παραμεθόριων περιοχών και της Θεσσαλίας και έμφαση στις παραγωγικές επενδύσεις, στο πλαίσιο των προσπαθειών επίτευξης του στόχου αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου που έχει θέσει ως προτεραιότητα ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες πρόκειται για δύο καθεστώτα ενισχύσεων αξιόλογου μεγέθους επενδυτικών σχεδίων άνω των 10 εκατ. ευρώ: ένα καθεστώς μεταποίησης, καθώς κι ένα καθεστώς για επενδύσεις σε παραμεθόριες περιοχές, στο οποίο όμως θα συμπεριληφθεί και η Θεσσαλία προκειμένου να υποστηριχθούν οι περιοχές που επλήγησαν απ την κακοκαιρία «Daniel». Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στα δύο πρώτα καθεστώτα των μεγάλων επενδύσεων κύριο εργαλείο ενίσχυσης θα αποτελέσουν οι φορολογικές απαλλαγές. Κι αυτό όχι μόνο λόγω της ομολογούμενης στενότητας των διαθέσιμων κεφαλαίων, αλλά κι επειδή εκτιμήθηκε πως είναι σημαντικό μέσο για τη δέσμευση των επιχειρηματιών που θα λάβουν την ενίσχυση για την επιτυχία και τη μακροημέρευση της δραστηριότητας που δηλώνουν ότι θα αναπτύξουν. Στα άλλα δύο θα εξακολουθήσει να είναι μια μείξη φορολογικών απαλλαγών και επιδοτήσεων.

Επιτάχυνση εντάξεων

Η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης αναγνωρίζει ότι για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου απαιτούνται επενδύσεις, οι οποίες θα πρέπει να αυξηθούν σημαντικά το επόμενο χρονικό διάστημα. Προς το παρόν το εργαλείο που έχει λειτουργήσει σημαντικά είναι το Ταμείο Ανάκαμψης, κυρίως μέσω του προγράμματος χαμηλότοκων δανείων προς τις επιχειρήσεις. Ωστόσο, καθώς η διάρκεια του Ταμείου Ανάκαμψης μπαίνει πλέον στην τελική ευθεία, κρίνεται σημαντικό ο αναπτυξιακός νόμος να καλύψει το όποιο κενό μπορεί να δημιουργηθεί.

Οι προσπάθειες που γίνονται το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί, κάτι που φάνηκε και από το ξεπάγωμα της διαδικασίας των εμβληματικών επενδύσεων, καθώς την περασμένη εβδομάδα είχαμε την ένταξη των πρώτων τεσσάρων νέων επενδυτικών σχεδίων προϋπολογισμού 253 εκατ. ευρώ, με απόφαση της αρμόδιας Διυπουργικής Επιτροπής, έπειτα από 1,5 χρόνο καθυστερήσεων. Πρόκειται για τα επενδυτικά σχέδια που είχε αποκαλύψει το «b.s.» στις αρχές του Νοεμβρίου:

■ Η στρατηγική επένδυση της Metlen, προϋπολογισμού 45 εκατ. ευρώ, στον Βόλο, στο πλαίσιο δημιουργίας ενός συμπλέγματος μονάδων γύρω από την αμυντική βιομηχανία.
■ Η στρατηγική επένδυση της BGS Alcohols, προϋπολογισμού 34 εκατ. ευρώ, για την ίδρυση ολοκληρωμένης μονάδας για την παραγωγή και διανομή αιθυλικής αλκοόλης γεωργικής προέλευσης για πολλαπλές χρήσεις στην Πάτρα.
■ Η στρατηγική επένδυση της Olympic Air, προϋπολογισμού 74,75 εκατ. ευρώ (μέρος του ευρύτερου σχεδίου ύψους άνω των 140 εκατ. ευρώ), για τη δημιουργία ολοκληρωμένου κέντρου υπηρεσιών συντήρησης αεροσκαφών και πτητικών μέσων, καθώς και κέντρου προσομοιωτών πτήσεων και εκπαίδευσης πληρωμάτων εντός του «Ελευθέριος Βενιζέλος».
■ Η στρατηγική επένδυση της χαρτοβιομηχανίας Intertrade, προϋπολογισμού 99 εκατ. ευρώ, για την επέκταση της δυναμικότητας του νέου εργοστασίου στα Οινόφυτα.

Επίσης, πριν από περίπου έναν μήνα εγκρίθηκαν τα επενδυτικά σχέδια δύο κύκλων του υφιστάμενου καθεστώτος για τουριστικές επενδύσεις και ένας κύκλος της μεταποίησης του αναπτυξιακού νόμου που ήταν σε εκκρεμότητα σχεδόν για δύο χρόνια. Συνολικά εγκρίθηκαν 271 επενδυτικά σχέδια σε όλη την Ελλάδα με προϋπολογισμό 858 εκατ. ευρώ, με την πρόβλεψη να δημιουργήσουν 4.420 νέες θέσεις εργασίας. Πρόκειται για 109 επενδύσεις του καθεστώτος της μεταποίησης και 162 επενδύσεις στους δύο κύκλους του τουρισμού. Οι επιχειρήσεις θα λάβουν 224 εκατ. ευρώ ως επιχορήγηση, ενώ σχεδόν άλλα 178 εκατ. ευρώ θα είναι φοροαπαλλαγές.

Διαβάστε ακόμη

«Ήλιος Βιομηχανία Πλεκτικής»: Μετά από μισό αιώνα οδηγείται στη… δύση

Σταϊκούρας: Ο απολογισμός του 2024 και οι προτεραιότητες για το 2025 σε υποδομές και μεταφορές

Η αποστολή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Να γίνει η Ευρώπη ανταγωνιστική ξανά

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα