Ξεκίνησαν τη Δευτέρα 16 Μαΐου και συνεχίζονται και τις επόμενες ημέρες οι εργασίες για τον καθαρισμό τεσσάρων χώρων ιστορικών – παράνομων αποθέσεων Αποβλήτων Εκσκαφών Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ), πλησίον του Αγρινίου και του Μεσολογγίου. Πρόκειται για μια συμβολική μα συνάμα και ουσιαστική δράση την οποία υλοποιεί η ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε., το εγκεκριμένο Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης ΑΕΚΚ. Οι οικολογικά ευαίσθητες περιοχές οι οποίες καθαρίζονται από τα παράνομα μπάζα είναι δύο χώροι πλησίον του Αγρινίου στη λίμνη «Λυσιμαχεία», ένας στην είσοδο της Ιεράς πόλεως του Μεσολογγίου στην περιφερειακή οδό της λιμνοθάλασσας κι ένας ακόμη στο φαράγγι Κλεισούρας που εντάσσεται σε προστατευόμενη περιοχή NATURA 2000.
Η επιλογή των συγκεκριμένων χώρων έγινε έπειτα από αυτοψίες, λαμβάνοντας υπόψη ιδιαίτερα το οικοσύστημα αυτών των περιοχών, τη σύνθεση των αποβλήτων και την προσβασιμότητα.
Ο καθαρισμός των χώρων με τη συλλογή των ΑΕΚΚ και μπαζοαπορριμμάτων, καθώς και η επεξεργασία τους γίνεται με έξοδα της ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε. και υλοποιείται από κατάλληλους εργολάβους και τις κατά τόπο συνεργαζόμενες μονάδες επεξεργασίας – ανακύκλωσης ΑΕΚΚ.
Συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μανώλης Γραφάκος, ο οποίος εκπροσώπησε τον Πρόεδρο της Κυβέρνησης, ο δήμαρχος της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Κωνσταντίνος Λύρος, ο δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου, ο αντιπεριφερειάρχης Βιώσιμης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Λάμπρος Δημητρογιάννης, ο διευθύνων σύμβουλος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης Νίκος Χιωτάκης, η προϊσταμένη Εναλλακτικής Διαχείρισης του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης Σοφία Τζαρούχη, ο προϊστάμενος της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας Γιάννης Σελιμάς, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Λίνος Μπλέτσας, οι αντιδήμαρχοι του δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου, Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Πρασίνου Μελαχρή Περσεφόνη, Μεσολογγίου Γερασιμούλα Γούργαρη – Θεοδωράκη, Πολιτικής Προστασίας-Πολεοδομίας-Οικονομικής Ανάπτυξης Νικόλαος Καραπάνος, ο Διευθυντής Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Δυτικής Ελλάδας Α.Δ.Π.ΔΕ.Ι. Ιωάννης Τσακαρέστος, εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, καθώς και περιβαλλοντικών οργανώσεων. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε. ήταν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Ηλίας Δημητριάδης.
Στο σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Δημητριάδης ανέφερε πως “είμαστε εδώ για να δείξουμε ότι τα ΑΕΚΚ δεν ανήκουν στη φύση, δεν είναι μέρος του φυσικού τοπίου, δεν μπορούμε να τα ρίχνουμε οπουδήποτε ρυπαίνοντας το περιβάλλον, με κίνδυνο να προκαλέσουν πυρκαγιές, πλημμύρες και άλλα προβλήματα”. Τόνισε παράλληλα ότι “μέσα από αυτήν την πρωτοβουλία της η ΑΝΑΚΕΜ, πέρα από την ευαισθητοποίηση για τη διαχείριση των αποβλήτων και την προστασία του περιβάλλοντος, στοχεύει στον καθαρισμό και την προστασία ιδιαίτερα ευαίσθητων περιοχών και οικοσυστημάτων, στην κινητοποίηση των αρμόδιων φορέων για την ανάληψη σχετικών δράσεων και στην προώθηση της εναλλακτικής διαχείρισης των ΑΕΚΚ ώστε να επιτευχθεί ο εθνικός στόχος”.
“Με την πρωτοβουλία της αυτή η ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε. μας βοηθά να δείξουμε τι δεν πρέπει να γίνεται και ότι η διαχείριση των ΑΕΚΚ ίσως είναι το δυσκολότερο πρόβλημα σήμερα όσον αφορά τη διαχείριση των αποβλήτων”, τόνισε ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μανώλης Γραφάκος,.
“Επειδή αγαπάμε τον τόπο μας και δεν θέλουμε να πεθάνει, θέλουμε να δώσουμε λύσεις σε αυτό το πρόβλημα”, διαβεβαίωσε ο δήμαρχος της Ι.Π. Μεσολογγίου Κωνσταντίνος Λύρος, ενώ ο δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου επισήμανε πως “τα ΑΕΚΚ προέρχονται κυρίως από μικροεργολάβους, από εργαζόμενους σε οικοδομές, οι οποίοι δρουν παράνομα”.
Ο αντιπεριφερειάρχης Λάμπρος Δημητρογιάννης τόνισε ότι “τέτοιες δράσεις όπως αυτή της ΑΝΑΚΕΜ δεν είναι αυτονόητες στην καθημερινότητά μας, είναι όμως η μόνη επιλογή κι αυτό γιατί η χώρα χαράσσει πλέον άλλους δρόμους, της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης”.
“Σήμερα γνωρίζουν πλέον όλοι οι φορείς, όλοι οι πολίτες ότι τα μπάζα δεν τα πετάμε πια στα ρέματα και οπουδήποτε αλλού γιατί υπάρχουν τα συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης κι αυτό αναδεικνύει η πρωτοβουλία της ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε.” σημείωσε ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, Νίκος Χιωτάκης. “Πολύ σημαντική” χαρακτήρισε την πρωτοβουλία της ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε. “την οποία θέλω να συγχαρώ”, ο πρόεδρος ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Λίνος Μπλέτσας.
Ο Ιωάννης Παπαηλιόπουλος, ιδρυτικό μέλος ΑΝΑΚΕΜ υπογράμμισε ότι “σήμερα, το 2022 δεν μπορούμε να λέμε πλέον ότι η ανακύκλωση είναι το μέλλον, η ανακύκλωση οφείλει να είναι το παρόν. Αυτό αναδεικνύουμε με αυτήν την πρωτοβουλία μας και με άλλες ανάλογες που υλοποιήσαμε στην Κεντρική Μακεδονία. Θέλουμε να καταδείξουμε πως είναι δυνατή η ανακύκλωση και η αξιοποίηση στον μέγιστο δυνατό βαθμό των διάσπαρτων ΑΕΚΚ και πως περιοχές με τόσο σπάνια χλωρίδα και πανίδα, είναι ανάγκη να προστατευτούν, ώστε να αναπτύξουν επιστημονικές και εκπαιδευτικές δράσεις, αλλά και δραστηριότητες ήπιου τουρισμού και αναψυχής”.