Mε το βλέμμα στραμμένο στην ουκρανική κρίση είναι τα ΕΛΠΕ, παρά το γεγονός ότι ο μεγάλος ενεργειακός και πετρελαϊκός όμιλος δεν έχει άμεση έκθεση σε Ρώσους παραγωγούς πετρελαίου. Όπως δήλωσε χθες μιλώντας σε αναλυτές ο διευθύνων σύμβουλος κ. Ανδρέας Σιάμισιης, το μεγαλύτερο τμήμα των προμηθειών ρωσικού αργού πετρελαίου γίνεται μέσω τρίτων. Τα ΕΛΠΕ, σύμφωνα με τον επικεφαλής της εταιρείας, κατάφεραν μέχρι σήμερα να απορροφήσουν την ενεργειακή κρίση, επισημαίνοντας όμως ότι μετά τη χθεσινή ρωσική εισβολή στην Ουκρανία χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή.
Ικανοποιώντας τους μετόχους τους, τα Ελληνικά Πετρέλαια ανακοίνωσαν χθες πως η εταιρεία θα διανείμει μέρισμα συνολικού ύψους 250 εκ. ευρώ εφόσον υπολογιστούν και τα έσοδα ύψους 130 εκατ. ευρώ από την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών.
Η κατανομή του μερίσματος θα γίνει τμηματικά. Εντός Απριλίου οι μέτοχοι θα λάβουν 0,30 ευρώ ανά μετοχή, τα υπόλοιπα 0,10 ευρώ ανά μετοχή θα διανεμηθούν μετά την τακτική γενική συνέλευση και στη συνέχεια τα 130 εκατ. από την ΔΕΠΑ Υποδομών.
Το συνολικό τίμημα από την πώληση της εταιρείας, στην οποία τα Πετρέλαια κατείχαν το 35% θα ανέλθει στα 256 εκ. ευρώ. Η διοίκηση των ΕΛΠΕ ανέφερε ότι η μεταβίβαση της εταιρείας στην Ιταλική Italgas, βρίσκεται στο τελικό στάδιο εγκρίσεων από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι.
O κ. Σιάμισιης δήλωσε ότι υλοποιείται κανονικά ο σχεδιασμός της ενεργειακής μετάβασης του ομίλου και πως σε λίγες εβδομάδες θα συγκληθεί έκτακτη γενική συνέλευση για την αλλαγή του ονόματος και της εμπορικής επωνυμίας των Ελληνικών Πετρελαίων που αποτελεί τμήμα της στρατηγικής της «ΟΡΑΜΑ 2025».
Η διοίκηση έχει ξεκαθαρίσει πως θα διατηρήσει τα brands ΕΛΠΕ και ΕΚΟ. Επανέλαβε μάλιστα ότι για το ποσοστό 35% που κατέχουν στην ΔΕΠΑ Εμπορίας εξετάζονται διάφορες εναλλακτικές λύσεις.
Πιο ξεκάθαρα είναι τα σχέδια στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Η διοίκηση των ΕΛΠΕ δήλωσε χθες πως το μεγάλο φωτοβολταϊκό των 240 MW στην Κοζάνη βρίσκεται σε τελικό στάδιο καθώς εκκρεμεί η διασύνδεση ώστε να λειτουργήσει εντός τριμήνου.
Επιπλέον, ο όμιλος απέκτησε δύο αιολικά πάρκα ισχύος 38 MW στην Εύβοια και δύο φωτοβολταϊκών 16 MW στην Βοιωτία. Στόχος είναι να έχει 1 GW μονάδων ΑΠΕ σε λειτουργία μέχρι το 2025 και 2 GW μέχρι το 2030.
Σήμερα το χαρτοφυλάκιο ξεπερνά τα 2 GW σε διάφορα στάδια ανάπτυξης. Πρόσφατα προστέθηκαν και νέες άδειες για φωτοβολταϊκά ισχύος 300 MW, ενώ ο όμιλος προωθεί έργα αποθήκευσης σε διάφορες εγκαταστάσεις, μέσω αδειών συνολικής ισχύος 175 MW.
Για την περσινή χρονιά τα ΕΛΠΕ επένδυσαν 400 εκατ. ευρώ με το 58% να βρίσκεται εντός του πλαισίου του EU Taxonomy (του καταλόγου επενδύσεων της Ε.Ε. που θεωρούνται πράσινες).
Για φέτος αναμένεται να επενδυθούν περισσότερα από 400 εκατ. ευρώ λόγω των συντηρήσεων στα διυλιστήρια της Ελευσίνας και της Θεσσαλονίκης.
Ο διευθύνων σύμβουλος στάθηκε ιδιαίτερα χθες στα θετικά αποτελέσματα της Elpedison, της ΔΕΠΑ Εμπορίας και του τομέα πετροχημικών. Τόνισε, επίσης, πως για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια το ετήσιο χρηματοοικονομικό κόστος του ομίλου υποχώρησε το 2021 κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ και βρίσκεται στο μισό σε σχέση με το 2016.
Διαβάστε ακόμη:
Ποια γνωστά ονόματα χάνουν σε πλειστηριασμούς ακίνητα-φιλέτα, βίλες στην Εκάλη και τη Μύκονο (pics)
Στο Eurogroup η ελληνική πρόταση για κοινό μηχανισμό αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης
JPMorgan: Στο 7% ο πληθωρισμός εάν το πετρέλαιο φτάσει τα $150/βαρέλι