search icon

Επιχειρήσεις

Amazon: Ομοσπονδιακή υπηρεσία έκρινε παράνομη την απόλυση δύο εργαζομένων

Οι δύο εργαζόμενες καταγγέλλουν την εκδικητική στάση της εταιρείας εναντίον τους

Η εταιρεία Amazon απέλυσε πέρυσι εκδικητικά δύο εργαζόμενές της οι οποίες επέκριναν ανοικτά τις πολιτικές της εταιρείας, απεφάνθη η ομοσπονδιακή υπηρεσία των ΗΠΑ αρμόδια για τις εργασιακές σχέσεις.

Οι δύο εργαζόμενες, η Έμιλι Κάνινγχαμ και η Μάρεν Κόστα, είχαν πιέσει δημοσίως την Amazon να κάνει περισσότερα για να περιορίσει το κλιματικό της αποτύπωμα και να εξετάσει τις καταγγελίες των εργαζόμενων στις αποθήκες της.

Η ομοσπονδιακή υπηρεσία προειδοποίησε την Amazon ότι αν δεν καταλήξει σε συμφωνία με τις δύο εργαζόμενες, θα προσφύγει στη δικαιοσύνη εναντίον της.

“Πρόκειται για μια ηθική νίκη και δείχνει πραγματικά ότι βρισκόμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας και στη σωστή πλευρά του νόμου”, σχολίασε η Κάνινγχαμ.

Οι δύο γυναίκες ήταν μεταξύ των δεκάδων εργαζόμενων στην Amazon που έχουν προσφύγει στην ομοσπονδιακή υπηρεσία καταγγέλλοντας την εκδικητική στάση της εταιρείας εναντίον τους, όμως στις περισσότερες άλλες υποθέσεις οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν την απουσία μέτρων ασφαλείας για τους υπαλλήλους του κολοσσού του διαδικτύου εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού.

Η Κάνινγχαμ και η Κόστα, που έγιναν γνωστές επειδή πίεζαν την Amazon να κάνει περισσότερα για την προστασία του περιβάλλοντος, πριν περίπου ένα χρόνο αμφισβήτησαν τα πρωτόκολλα ασφαλείας της εταιρείας εν μέσω πανδημίας και συγκέντρωσαν χρήματα για τους εργαζόμενους στις αποθήκες του κολοσσού που κινδύνευαν να μολυνθούν από covid-19 λόγω ελλιπών μέτρων.

Μαζί με άλλους μηχανικούς και τεχνικούς οι δύο γυναίκες είχαν καλέσει σε απεργία στις 24 Απριλίου 2020 για να διαμαρτυρηθούν για τις πρακτικές της Amazon στον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού και για να ζητήσουν από την εταιρεία να λάβει μέτρα για να προστατεύσει το περιβάλλον και να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στις αποθήκες.

Οι δύο γυναίκες απολύθηκαν το Πάσχα του 2020.

Σε ανακοίνωσή της η Amazon επεσήμανε ότι στηρίζει το δικαίωμα των εργαζομένων να επικρίνουν τις συνθήκες εργασίας, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούν να παραβιάζουν τους κανόνες. “Απολύσαμε αυτές τις εργαζόμενες όχι επειδή μίλησαν δημοσίως για τις συνθήκες εργασίας, την ασφάλεια ή τη βιωσιμότητα, αλλά επειδή παραβίασαν επανειλημμένα τον εσωτερικό κανονισμό”, τόνισε η εταιρεία.

Η Amazon, o δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης στις ΗΠΑ με 800.000 υπαλλήλους, δέχεται συχνά επικρίσεις για τις συνθήκες εργασίας, κυρίως όσων εργάζονται στις αποθήκες της, και για την περιβαλλοντική πολιτική της.

Η εταιρεία, που ανήκει στον πιο πλούσιο άνθρωπο του κόσμου, τον Τζεφ Μπέζος, διπλασίασε τα καθαρά της κέρδη το 2020, εν μέσω πανδημίας covid-19, φτάνοντας τα 21 δισεκατομμύρια δολάρια κυρίως χάρη στη ραγδαία αύξηση του διαδικτυακού εμπορίου. Ωστόσο οι εργαζόμενοί της καταγγέλλουν τις άσχημες συνθήκες εργασίας στις αποθήκες της Amazon και την απουσία μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό.
Στο μεταξύ οι εργαζόμενοι της εταιρείας στην αποθήκη της στο Μπέσεμερ της Αλαμπάμα ψήφισαν την προηγούμενη εβδομάδα για να αποφασίσουν αν θα ενταχθούν σε συνδικάτο. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αναμένεται τις επόμενες ημέρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμα:

Green Tank: 10 παρατηρήσεις για το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και τις παρεμβάσεις του για το κλίμα και την ενέργεια

Κούρεμα ενοικίων: Αποζημιώσεις για όλους τους συνεκμισθωτές ακινήτου με βάση μόνο μια δήλωση COVID

Tηλεργασία: Πώς να πείσετε τον εργοδότη σας να συνεχίσετε να εργάζεστε από το σπίτι

Exit mobile version