Μπορεί το θέμα για το… που ουρούν οι οδηγοί της Amazon να έγινε viral, ωστόσο όπως φαίνεται δεν είναι το μόνο που φέρνει στην επικαιρότητα τον τεχνολογικό κολοσσό αναφορικά με τις εργασιακές συνθήκες. Η Amazon εισάγει μία νέα μέθοδο με την οποία σχεδιάζει να παρακολουθεί τους οδηγούς της εν ώρα υπηρεσίας.
Σύμφωνα με το σχέδιο, στα φορτηγά της θα τοποθετηθούν 4 διαφορετικές βιομετρικές κάμερες με τη βοήθεια των οποίων τα κεντρικά της εταιρείας θα ήταν σε θέση να παρακολουθούν ανά πάσα στιγμή τους εργαζομένους στο τμήμα των παραδόσεων και να συλλέγουν στοιχεία όπως η απόσταση που διανύουν οι οδηγοί των φορτηγών κατά τη διάρκεια της ημέρας, η ταχύτητα με την οποία τρέχουν αλλά και κάθε πότε φρενάρουν.
Οι περισσότεροι οδηγοί της εταιρείας αντιδρούν στο σχέδιο καθώς εκτιμούν ότι πρόκειται για απολύτως παρεμβατικό μέτρο που προσβάλλει τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Το παράδειγμα αυτό, όμως, δεν είναι το μόνο για την προσπάθεια της Amazon να παρακολουθεί τους υπαλλήλους της.
Οι εργαζόμενοι στις αποθήκες και το lunch break
Τον Απρίλιο του 2019, η εταιρεία εφάρμοσε ένα άλλο σύστημα παρακολούθησης, αυτή τη φορά για να ελέγχει τους αποθηκάριους. Το σύστημα με την ονομασία «time off task» θα επέτρεπε σε υψηλόβαθμα στελέχη της επιχείρησης να γνωρίζουν την ακριβή διάρκεια των διαλειμμάτων των εργαζομένων στις αποθήκες της εταιρείας αλλά και ποιοι από αυτούς επιλέγουν εσκεμμένα να καθυστερήσουν να επιστρέψουν στο πόστο τους έπειτα από ένα ολιγόλεπτο break.
Ακόμη, η Amazon έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν πως προχωρά σε απολύσεις εργαζομένων με… αυτοματοποιημένο τρόπο, χωρίς να απαιτείται η ανθρώπινη παρουσία.
Ωστόσο, σύμφωνα με το BusinessInsider, εκπρόσωπος της εταιρείας έχει διαψεύσει τον εν λόγω ισχυρισμό λέγοντας, μάλιστα, πως: «Σε καμία περίπτωση δεν ισχύει το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι μας απολύονται μέσω ενός αυτόματου συστήματος».
Παρόλα αυτά, η συγκεκριμένη πρακτική αποτέλεσε κεντρικό θέμα της ψηφοφορίας για τη δημιουργία συνδικαλιστικής οργάνωσης στην Αλαμπάμα. Εργαζόμενος μάλιστα, της εταιρείας εξέφρασε την απογοήτευσή του λέγοντας πως αρκετοί υπάλληλοι απολύθηκαν άδικα και εξαιτίας του συγκεκριμένου συστήματος. Τόνισε πως το σύστημα δεν ήταν αρκετά διαφανές και αξιοκρατικό αποκαλύπτοντας παράλληλα, πως οι διευθυντές είχαν τη δυνατότητα να επεξεργάζονται τις πληροφορίες αυτές χωρίς άδεια και σύμφωνα με τη δική τους κρίση. Για την ιστορία, η προσπάθεια των εργαζομένων να δημιουργήσουν συνδικαλιστική οργάνωση στην Αλαμπάμα απέτυχε.
Οι εργαζόμενοι της Whole Foods και τα συνδικάτα
Έπειτα από την απόκτηση της Whole Foods, η Amazon ξεκίνησε να συλλέγει δεκάδες «στοιχεία» που θα πρόδιδαν φιλο-συνδικαλιστικά αισθήματα, όπως η απόσταση από τα γραφεία των συνδικαλιστικών οργανώσεων και ο συσχετισμός της με τον αριθμό των καταγγελιών στο τμήμα ανθρώπινου δυναμικού για το εν λόγω κατάστημα. Διαμορφώθηκε έτσι μια κατάταξη που αφορούσε τις τότε 510 τοποθεσίες με βάση τις πιθανότητες των εργαζομένων σε αυτές να επιδιώξουν τη δημιουργία συνδικαλιστικών οργανώσεων. Σύμφωνα με τα όσα είχε δηλώσει η εταιρεία, η πρακτική «Heatmap» έχει σχεδιαστεί για να εντοπίζει καταστήματα που «κινδυνεύουν» από τέτοιου είδους ενώσεις.
Και Spy Agency στο παιχνίδι
Σύμφωνα με διαρροές που επικαλείται το BusinessInsider, η Amazon συνεργάστηκε με την Pinkerton Spy Agency, διάσημη για τις αντι-συνδικαλιστικές προσπάθειές της, προκειμένου να κατασκοπεύει τους εργαζόμενους της στις αποθήκες της στην Ευρώπη. Ειδικότερα, το Δεκέμβριο του 2020, έγινε γνωστό πως πράκτορες της Pinkerton είχαν καταφέρει να διεισδύσουν σε απεργία των εργαζομένων της Amazon στη Βαρκελώνη και να συλλέξουν στοιχεία και πληροφορίες τόσο για τους παρευρισκόμενους εργαζόμενους όσο και για τους δημοσιογράφους, με την Amazon να τοποθετείται για το εν λόγω περιστατικό δηλώνοντας: «οποιαδήποτε δραστηριότητα από την πλευρά μας, είναι απόλυτα σύμφωνη με τους τοπικούς νόμους και διεξάγεται με την πλήρη γνώση και υποστήριξη των τοπικών αρχών».
Σημειώνεται ότι η εταιρεία πρόσφατα αναγκάστηκε να ζητήσει συγνώμη από το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μαρκ Ποκάν, στον οποίο είχε απαντήσει με ειρωνεία για τις καταγγελίες του αναφορικά με τις εργασιακές συνθήκες. Ο Ποκάν σε μήνυμά του στο twitter ανέφερε ότι «το να πληρώνεις 15$ την ώρα δεν σε κάνει προοδευτικό εργοδότη όταν παρεμποδίζεις τον συνδικαλισμό των εργαζομένων σου και τους αναγκάζεις να ουρούν σε πλαστικά μπουκάλια νερού». Παρότι η Amazon αρχικά απάντησε ότι «Δεν μπορεί πραγματικά να πιστεύεις αυτή την ιστορία με την ούρηση σε πλαστικά μπουκάλια, έτσι δεν είναι; Εάν ήταν αλήθεια κανένας δεν θα δούλευε για εμάς» στη συνέχεια ζήτησε συγνώμη από τον Ποκάν υποστηρίζοντας ότι αναφέρονταν στους εργαζόμενους στις αποθήκες και όχι στους οδηγούς που λόγω συνθηκών δεν έχουν πρόσβαση σε τουαλέτες.
Διαβάστε ακόμη:
Κρουαζιέρα: Γιατί η Ελλάδα θα γίνει ένας… big προορισμός
Τα 5άστερα resorts επενδύουν σε κορυφαίες αθλητικές εμπειρίες