Η εξάπλωση του κορωνοϊού σε πάνω από 70 χώρες παγκοσμίως αλλάζει φυσικά τα δεδομένα και στα ταξίδια και αναγκάζει πλέον εκ των πραγμάτων τον κόσμο να ξανασκεφτεί τα σχέδια που έχει καταρτίσει για τις διακοπές του και όχι μόνο.

Οι φόβοι για πιθανή μόλυνση από τον ιό κατά τη διάρκεια των διακοπών σε μια ξένη χώρα, έχουν οδηγήσει σε κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης για ταξιδιωτική ασφάλιση – με τους καταναλωτές να επιδιώκουν να έχουν γύρω τους ένα προστατευτικό δίχτυ αν τελικά αναγκαστούν να ακυρώσουν κάποιο ταξίδι τους.

Τι συμβαίνει όμως αν χρειαστεί να ακυρώσει κάποιος μια κράτηση στην Airbnb; Αρχικά, οι κρατήσεις που έγιναν μέσω της πλατφόρμας αντιστοιχούν σε μια από τις έξι κατηγορίες που καθορίζουν το πόσο αυστηρή είναι η ακύρωση κάποιας κράτησης. Οι κατηγορίες αυτές ποικίλουν από την πιο «ευέλικτη» μέχρι και την πιο «αυστηρή».

Ωστόσο, η εταιρεία έχει καταρτίσει και μια ξεχωριστή πολιτική για τις κρατήσεις που πρέπει να αλλάξει λόγω των θεμάτων που ανακύπτουν από τον κορωνοϊό.

O συνιδρυτής και επικεφαλής στρατηγικής της Airbnb, Nathan Blecharczyk

Εκπρόσωπος της εταιρείας επιβεβαίωσε στο αμερικανικό CNBC ότι η «Πολιτική ελαφρυντικών περιστάσεων» της Airbnb χρησιμοποιείται σε οποιαδήποτε κράτηση που ο οικοδεσπότης ή ο φιλοξενούμενος οφείλει να ακυρώσει, προκειμένου να συμμορφωθεί με τους περιορισμούς που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις ή οι υγειονομικές αρχές.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι ταξιδιώτες ή οι οικοδεσπότες που συνεργάζονται με την Airbnb μπορούν να αλλάξουν ή να ακυρώσουν μια κράτηση χωρίς την επιβολή χρέωσης, αν η κράτηση αυτή είναι σε τοποθεσία που επηρεάζεται από περιοριστικά μέτρα, ταξιδιωτικές οδηγίες ή ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Οι κρατήσεις στην ηπειρωτική Κίνα, τη Νότια Κορεα και σε μέρη της βόρειας Ιταλίας αυτή τη στιγμή εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία.

Οι επισκέπτες που ταξιδεύουν από μια ιδιαιτέρως πληττόμενη περιοχή επίσης μπορούν μνα ακυρώσουν δωρεάν την κράτησή τους.

Πολλές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του Ηνωμένου Βασιλείου, της Αυστραλίας και των ΗΠΑ έχουν εκδώσει ταξιδιωτικές οδηγίες που συμβουλεύουν τους πολίτες τους να μην ταξιδεύουν σε πληγείσες περιοχές, όπως η Κίνα, η Νότια Κορέα και μέρη της Ιταλίας. Ωστόσο, καθώς ο ιός συνεχίζει να εξαπλώνεται σε νέες περιοχές, περισσότεροι προορισμοί θα μπορούσαν σύντομα να χαρακτηριστούν επικίνδυνοι.

Οι άνθρωποι που δεν μπορούν να ταξιδέψουν λόγω ακυρώσεων πτήσεων που σχετίζονται με τον κορωνοϊό είναι επίσης σε θέση να ακυρώσουν τις κρατήσεις τους Airbnb χωρίς καμία επιβάρυνση στο πλαίσιο της ειδικής αυτής πολιτικής.

Η ίδια πολιτική ισχύει και για τους φιλοξενούμενους ή τους οικοδεσπότες που έπρεπε να αλλάξουν τα ταξιδιωτικά τους σχέδια προκειμένου να τεθούν σε ελέγχους για την επιδημία COVID-19″, καθώς φυσικά και για όποιον διαγνώσθηκε με COVID-19 ή κρίθηκε ως ύποπτο κρούσμα.

Τι συμβαίνει όμως αν οι επισκέπτες απλώς μετανιώσουν και δεν θέλουν να ταξιδέψουν;

Η βασική αρχή ακυρώσεων χρησιμοποιείται σε όσους ακυρώσουν μια κράτηση λόγω ανησυχιών για τον ιό αν δεν έχουν επηρεαστεί άμεσα από αυτόν, ή από ταξιδιωτικές οδηγίες και περιορισμούς.

«Λαμβάνοντας υπόψη τους κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια που συνεπάγεται αυτός ο ιός, ζητούμε από όλους τους οικοδεσπότες και τους επισκέπτες να ανατρέξουν στις ταξιδιωτικές οδηγίες και στις συμβουλές των τοπικών υγειονομικών αρχών, πέραν των γενικότερων οδηγιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Airbnb. «Καλούμε την κοινότητά μας να λάβει τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης».

Οι ταξιδιώτες που αναζητούν κρατήσεις μέσω Airbnb για προορισμούς που έχουν πληγεί σοβαρά από τον ιό ενημερώνονται για την κατάσταση στην πλατφόρμα.

Εμπειρογνώμονες δήλωσαν στο CNBC ότι αναμένουν από τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να ακυρώσουν ή να αναβάλουν τις διακοπές τους φέτος.

Οι ανησυχίες των διάφορων κλάδων έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται αισθητές: οι πτήσεις των ΗΠΑ προς διεθνείς προορισμούς μειώθηκαν κατά 20% σε ετήσια βάση με βάση τα στοιχεία μέχρι την εβδομάδα που έληξε στις 23 Φεβρουαρίου.

Εν τω μεταξύ, οι αεροπορικές εταιρείες έχουν προειδοποιήσει ότι το ξέσπασμα του ιού θα επηρεάσει τα κέρδη τους ενώ η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών εκτιμά η κρίση του κορωνοϊού θα κοστίσει στον κλάδο πάνω από 29 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020.

Νωρίτερα εξάλλου, έγινε γνωστό και το πρώτο λουκέτο αεροπορικής. Πρόκειται για την περιφερειακή αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Flybe, με έδρα το Εξετερ της Βρετανίας.

Χ.Ρ.