© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Με ορόσημο τη σημερινή ημέρα, 14η Μαΐου, κατά την οποία αίρονται οι περιορισμοί στις μετακινήσεις και παράλληλα ανοίγει η «βαριά βιομηχανία» της χώρας, ο τουρισμός, η χώρα θα επιχειρήσει το άλμα προς την επόμενη μέρα. Ηδη η οικονομία αρχίζει να βρίσκει τον βηματισμό της με τη σταδιακή επαναφορά κρίσιμων δραστηριοτήτων που λειτουργούν ως αλυσίδα μεταξύ τους, αλλά και την εξαγγελθείσα άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις. Οι πρώτες ενδείξεις της επανεκκίνησης είναι ενθαρρυντικές, όπως και οι προσδοκίες των επαγγελματιών, που για πρώτη φορά εδώ και καιρό εμφανίζονται αισιόδοξοι.
Καθώς, όπως λένε, αφενός η αγορά θα καταφέρει επιτέλους να δουλέψει ελεύθερα προσμένοντας μια εκτίναξη της κατανάλωσης που μπορεί να βασιστεί στο αναπάντεχο «μαξιλάρι» των 22,5 δισ. ευρώ που δημιούργησε η πανδημία από την αύξηση των καταθέσεων.
Αφετέρου τα προγράμματα κρατικής βοήθειας θα βοηθήσουν τις ίδιες τις επιχειρήσεις δίνοντάς τους έως το τέλος του μήνα περί τα 2 δισ. ευρώ. Και στο βάθος βέβαια υπάρχει η ελπίδα της αλλαγής σελίδας στην οικονομία, με την ενεργοποίηση των πρώτων έργων του Ταμείου Ανάκαμψης να προσδιορίζονται στο τέλος του καλοκαιριού.
Και επειδή, όπως λένε, το ήμισυ στην οικονομία είναι η ψυχολογία, η εκκίνηση δείχνει αρκετά υποσχόμενη.
Το άνοιγμα της εστίασης την περασμένη εβδομάδα αποδείχθηκε δυναμικό. «Η επανεκκίνηση έφερε και πάλι την αισιοδοξία στον κλάδο. Τα προβλήματα είναι μεγάλα, ωστόσο διαφορετικά τα αντιμετωπίζεις όταν είσαι ανοιχτός και βλέπεις ότι υπάρχει ανταπόκριση από τον κόσμο και διαφορετικά όταν είσαι κλειστός», λέει στο «ΘΕΜΑ» ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς.
Υπολογίζεται ότι ως χθες είχε ανοίξει το 55%-60% των περίπου 80.000 επιχειρήσεων της εστίασης. Ενα μεγάλο ποσοστό που υπολείπεται περιμένει είτε το τουριστικό ρεύμα είτε τη βοήθεια από το πρόγραμμα επιδότησης για την εστίαση που θα τρέξει από την επόμενη εβδομάδα. Ερώτημα παραμένει για το 20% των καταστημάτων που δεν διαθέτει εξωτερικούς χώρους, αν και έχει δημιουργηθεί η πεποίθηση ότι έως το τέλος του μήνα θα βρεθεί λύση, ενώ νωρίτερα, πιθανότατα στις 14 του μήνα, θα επεκταθεί και το ωράριο λειτουργίας έως τα μεσάνυχτα.
Ως αλυσίδα η εστίαση αρχίζει να συμπαρασύρει και το λιανεμπόριο, το οποίο έπειτα από μια υποτονική πασχαλινή περίοδο συνεχίζει τις μεγάλες προσφορές ανοίγοντας και σήμερα, Κυριακή, τα καταστήματα στο πλαίσιο των ενδιάμεσων εκπτώσεων. Μάλιστα οι θεσμικοί φορείς του εμπορίου δεν διστάζουν να εκτιμήσουν μια εκτίναξη της εμπορικής κίνησης μαζί με την άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις και τα περιβόητα click away και click inside από τις 14 του μήνα.
«Δεν είναι υπερβολή να πω ότι με την κατάργηση των ραντεβού, των SMS και των χρονικών περιορισμών θα υπάρξει ώθηση 20%-30% σε μια σειρά κατηγοριών καταστημάτων, όπως η ένδυση, η υπόδηση, το κόσμημα, τα καλλυντικά και όχι μόνο», σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας. Εξάλλου, όπως λέει ο ίδιος, η υποτονική πασχαλινή περίοδος κατά την οποία κινήθηκαν μόνο τα εποχιακά είδη και κυρίως τα δώρα προς βαφτιστήρια (παιχνίδια, παιδική ένδυση και υπόδηση) δημιουργεί την προσδοκία ότι η αγορά θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ελατήριο.
Σε αυτό, συνεχίζει, η εστίαση παίζει ρόλο αφού οι αγορές πάντα συνδυάζονται με μια βόλτα για φαγητό ή καφέ, ενώ σημαντικότερο ρόλο θα παίξει η άρση των περιορισμών. Εξάλλου, όπως επισημαίνουν τόσο ο κ. Καρανίκας όσο και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, το shopping therapy δεν θέλει περιορισμούς.
«Το πρώτο βήμα είναι να φύγει η ιστορία των ραντεβού που δυσκολεύει τη λειτουργία των καταστημάτων και περιορίζει την κίνηση. Εάν και ο τουρισμός κινηθεί καλά, τότε πιστεύω ακράδαντα ότι θα φύγουμε γρήγορα μπροστά, αφήνοντας την κρίση πίσω μας», λέει ο κ. Καφούνης, υπογραμμίζοντας ότι σήμερα τα εμπορικά καταστήματα της Αθήνας, και ειδικά στο ιστορικό κέντρο, υποφέρουν από την έλλειψη τουριστών.
Το κλειδί του τουρισμού
Γι’ αυτό η 14η Μαΐου αποτελεί ημερομηνία-ορόσημο, αφού σηματοδοτεί την επανεκκίνηση του τουρισμού στη χώρα. Ενός κλάδου που εξακολουθεί να παραμένει η «βαριά βιομηχανία» της και είναι σε θέση να δώσει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στους τομείς που έχουν πληγεί περισσότερο, όπως η εστίαση και το λιανικό εμπόριο. Οι ενδείξεις όσον αφορά τη ζήτηση και την προθυμία των Ευρωπαίων να ταξιδέψουν στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα θετικές, ενώ τις τελευταίες ημέρες έχουν αρχίσει να κινούνται και οι κρατήσεις, δεδομένου ότι η σεζόν θα είναι «last minute».
Και μπορεί βέβαια η κατάσταση να μη θυμίζει σε τίποτα τις εποχές προ κορωνοϊού, εν τούτοις οι εγχώριοι τουριστικοί φορείς δεν κρύβουν την πεποίθησή τους ότι μπορεί φέτος να γίνει η «ευχάριστη έκπληξη», ειδικά από το β’ εξάμηνο και μετά, προσδοκώντας σε επιμήκυνση της σεζόν το φθινόπωρο, εφόσον βέβαια κυλήσουν όλα ομαλά με την πανδημία. Κι αυτό γιατί η Ελλάδα φιγουράρει μαζί με την Ισπανία στις πρώτες θέσεις της λίστας με τους προτιμώμενους προορισμούς για όσους επιλέξουν ταξίδια στο εξωτερικό εν μέσω COVID-19. Τα μηνύματα είναι θετικά και από τον θαλάσσιο τουρισμό, που φέτος επιχειρεί την επανεκκίνηση, με τις εταιρείες του κλάδου να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα.
Ακόμα και ο εσωτερικός τουρισμός φαίνεται να παίρνει τα πάνω του, καθώς οι πρώτες αναφορές από τα τουριστικά γραφεία που έχουν σπεύσει να βγάλουν τις καλοκαιρινές προσφορές τους τις τρεις τελευταίες εβδομάδες μεταφέρουν μια καλύτερη εικόνα σε σχέση με πέρυσι. Η διάθεση εξάλλου για «απόδραση» φάνηκε και στην πρεμιέρα λειτουργίας των οργανωμένων πλαζ χθες, η οποία πήρε πανηγυρικό χαρακτήρα για τους επαγγελματίες του χώρου. Η κοσμοσυρροή που καταγράφηκε δημιουργεί την υπόσχεση ότι η σεζόν θα εξελιχθεί πολύ καλύτερα από πέρυσι.
Το ρευστό
Στο θετικό κλίμα που φαίνεται ότι αρχίζει να διαμορφώνεται υπάρχουν επίσης τρία σημαντικά στοιχεία που μπορούν να παίξουν καταλυτικό ρόλο στην επανεκκίνηση και εν τέλει στην αλλαγή σελίδας στην οικονομία.
Το πρώτο είναι τα προγράμματα κρατικής στήριξης των επιχειρήσεων που εξακολουθούν να είναι σε ισχύ, αποτελώντας πλέον μια σημαντική βοήθεια την ώρα που επιχειρείται η αναθέρμανση της οικονομίας. Εως το τέλος του μήνα αναμένεται να δοθούν γύρω στα 2 δισ. ευρώ μέσα από τα διάφορα προγράμματα που τρέχουν, με κυριότερο την πλατφόρμα για τις επιδοτήσεις 330 εκατ. ευρώ στην εστίαση, ενώ θα ακολουθήσουν αντίστοιχα προγράμματα για τον τουρισμό, τα γυμναστήρια και τους παιδότοπους. Επίσης, αναμένεται να δοθούν τα υπόλοιπα που έχουν μείνει από την 7η επιστρεπτέα προκαταβολή, τα υπόλοιπα από τις πληρωμές ενοικίων Φεβρουαρίου και Μαρτίου, το πρόγραμμα κάλυψης μέρους των πάγιων δαπανών επιχειρήσεων, οι επιδοτήσεις στα καταστήματα που υποχρεωτικά έμειναν κλειστά τον Απρίλιο, καθώς και τα προγράμματα των περιφερειών.
Το δεύτερο αφορά τα ίδια τα χρηματικά διαθέσιμα επιχειρήσεων και καταναλωτών, τα οποία -χάρη και στα κρατικά προγράμματα στήριξης- αυξήθηκαν σημαντικά. Μπορεί η εξέλιξη αυτή να μην αφορά το σύνολο των επιχειρήσεων, ωστόσο τα στοιχεία από την ΤτΕ δείχνουν ότι από τον Φεβρουάριο του 2020 και έπειτα οι καταθέσεις έχουν αυξηθεί κατά 22,5 δισ. ευρώ. Τα μισά περίπου βρίσκονται σε λογαριασμούς επιχειρήσεων και τα υπόλοιπα σε καταναλωτών. Και όλα αυτά, πέρα από ένα μαξιλάρι ασφαλείας, μπορούν να αποτελέσουν ένα σημαντικό καύσιμο για την επόμενη μέρα της πανδημίας. Το τρίτο στοιχείο, που αναμένεται να έχει και μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στην προσπάθεια μετασχηματισμού της οικονομίας, είναι τα έργα του Εθνικού Ταμείου Ανάκαμψης, με συνολική δύναμη πυρός 32 δισ. ευρώ και στόχο την κινητοποίηση άλλων 25 δισ. ευρώ ιδιωτικών κεφαλαίων σε εμβληματικές επενδύσεις. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, οι πρώτες εκταμιεύσεις από την Ευρώπη για την έναρξη των σημαντικών έργων που περιλαμβάνει το σχέδιο αναμένονται μέσα στο καλοκαίρι.
Διαβάστε ακόμη:
Ρέγκλινγκ: Σε 30 χρόνια θα υπάρχουν τρία ισχυρά νομίσματα διεθνώς: Το δολάριο, το ευρώ και το γουάν
Ξανά στο σφυρί τα μικρά «παλάτια» του Γουλανδρή στα παλαιά Ανάκτορα
Δείτε τι αγόρασε ο Τζεφ Μπέζος αμέσως μόλις αποχώρησε από την Amazon